Vágólapra másolva!
Megosztja a teniszvilágot, hogy normális reakciónak vagy taktikai fegyvernek számít, ha valakinek minden ütését hangos nyögés kíséri. Marija Sarapova 105 decibeles sikítása nincs messze az emberi fájdalomküszöbtől,  az állandó nyögés pedig az ellenfél koncentrációjára is rossz hatással lehet. A nemzetközi szövetség azzal próbálja visszafogni a hangoskodó játékosokat, hogy kilátásba helyezte a leléptetésüket, de eddig még pontot sem vettek el senkitől emiatt, pedig volt már olyan, hogy egy játékos folyamatosan panaszkodott a másikra.

Akár a tenisz vuvuzelájának is nevezhetnénk egyes játékosok hangos nyögését, amely időről időre témát szolgáltat a sportágon belül, legutóbb Ian Ritchie, a wimbledoni Grand Slam-torna főigazgatója fakadt ki.

Ritchie szerint a túl sok nyögés nem tesz jót a sportág nimbuszának, a meccseket a helyszínen, illetve a tévén keresztül követő nézőket is zavarja - bevallása szerint ebben a témában érkezik a legtöbb panasz a drukkerek részéről -, és a torna szervezői is kényelmetlenül érzik magukat miatta.

A főigazgató a fiatal játékosokat okolja az elharapódzó nyögésekért, akik szerinte nem kaptak megfelelő nevelést ezen a téren. Az egyik leghangosabb játékosnak a fehérorosz Viktoria Azarenka számít, aki a szlovák Magdalena Rybarikova elleni meccsén 95 decibellel nyögött, és egy-egy sikoly hossza a másfél másodpercet is elérte.

Sarapova egyedül hangosabb, mint egy diszkó

Azarenka ezzel megközelítette Marija Sarapova rekordját, aki 2009-ben 105 decibellel nyögött, ez hangosabb, mint egy légkalapács vagy egy diszkó zaja, és nem sokkal marad el attól a hangerőtől, amelyet egy láncfűrész ad egyméteres távolságból.

"Az emberek bármit gondolhatnak rólam, de remélem, azért tisztelik azokat a játékosokat is, akik nyögnek játék közben, mert ez a mezőny hetven százalékára igaz" - védte meg magát Azarenka az idei első wimbledoni meccse utáni sajtótájékoztatón. "Tízéves korom óta így játszom, akkoriban elég gyenge voltam fizikailag, és a nyögés segített abban, hogy nagyobb erőt tegyek az ütésekbe. Nem tudok ezen változtatni" - szögezte le a világranglista ötödik helyezettje.

A téma nem újkeletű, a nyögés úttörőjének Jimmy Connorst tekinthetjük, aki 1974-ben hívta fel magára azzal a figyelmet, hogy erős hanghatásokat produkált adogatásnál, de egyes források szerint az ismeretlenség homályába vesző Vicki Palmer honosította meg a nyögést a teniszpályákon negyven évvel ezelőtt.

Connors egy orosz súlylökőnőt idézte

"Olyan volt, mintha egy nagydarab orosz súlylökőnőt hallottam volna" - írta Connors nyögéseiről önéletrajzi könyvében Alan Mills, aki 22 évig volt főbíró Wimbledonban. Mills 2005-ben úgy nyilatkozott, szerinte az edzők szándékosan buzdítják a tanítványaikat arra, hogy minél hangosabban nyögjenek az ütéseknél.

Sarapova-nyögések a Peng elleni nyolcaddöntőn:


A válasz nem késett az edzők részéről, akik azzal védekeztek, hogy a levegő hangos kiáramlása egy természetes reakció, amikor a teniszező erőt fejt ki az ütésnél, de azt nem tudták megmondani, hogy miért nyögnek többet a nők, amikor a férfiak erősebben püfölik a labdát.

Mills akkor azon morgolódott, hogy a legtöbb, amit a bíró tehet, hogy elrendeli a labdamenet újrajátszását, ha a másik játékos panaszkodik a sikolyok miatt. Azóta annyit változott a helyzet, hogy a szenvedő fél meg is kaphatja a pontot, ha a bíró úgy látja, a hangoskodó játékos direkt zavarja az ellenfelet.

Szávay szerint Sarapováék rá is játszanak a nyögésekre

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) azt fontolgatja, hogy a viselkedési szabályzatba is bekerül a túlzásba vitt nyögés szankcionálása, amely legsúlyosabb esetben a mérkőzés elvesztését jelentheti. Szávay Ágnes, a jelenleg sérülése miatt pihenő teniszező az [origo]-nak azt mondta, üdvözli a nyögések szabályozására irányuló törekvéseket.

"Az a hangerő, amelyen Sarapova vagy Azarenka nyög meccs közben, már elég idegesítőnek számít, az ember próbál nem erre koncentrálni, de ettől még zavaró, sokkal könnyebb egy olyan játékos ellen, aki nem sikít folyamatosan. Néha azt lehet érezni, hogy azok, akik hangosan nyögnek az ütéseknél, még rá is játszanak erre" - nyilatkozta a világranglistán 49. Szávay.

A portugál Michelle Larcher de Brito állt eddig a legközelebb ahhoz, hogy büntetést kapjon a folyamatos üvöltözésért, amikor a 2009-es Roland Garroson a hazai közönség által buzdított Aravane Rezaijal játszott. Rezai többször is panaszkodott a bírónál, aki figyelmeztette a portugált, végül Grand Slam-supervisort is a pályára hívtak, de a szankció elmaradt, csak a párizsi publikum tüntetett De Brito ellen.

De Brito hangoskodik egy Kuznyecova elleni meccsen:


Kérdés, hogy meddig tart a másik fél türelme, Jennifer Capriati például a 90 decibellel nyögő Szeles Mónikának egyszer a "Kussolj már, bazmeg!" mondattal jelezte, hogy zavarja az ellenfél stílusa, Sarapovát pedig azzal bosszantotta egyik ellenfele, hogy a sikítások után rendszeresen átszólt: "hangosabban!"

A Bollettieri-akadémiáról nem éppen csendes növendékek kerülnek ki

"Négyéves korom óta így játszom, nehéz lenne megváltozni. Nem állítom, hogy tetszik, amikor visszanézem magam a tévében, de ez automatikus nálam" - mentegetőzött Sarapova.

Szelesben és Sarapovában nem csak a nyögés közös, hanem az is, hogy mindketten Nick Bollettieri floridai teniszakadémiájára jártak, de az edző abszurdnak tartja a vádakat, hogy az akadémián a röptézés és a fonákütés mellett a nyögést is oktatják taktikai fegyverként. "Senkit nem buzdítottam arra, hogy nyögjön, bár az igaz, ez egy jó módszer arra, hogy kiadja magából az energiát, és ne feszüljön meg a teste. Nem a tenisz az egyetlen sport, amelyben ilyen hangokat adnak ki a sportolók, elég csak a súlyemelésre gondolni" - mondta Bollettieri.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Sarapova nem csak a divatos ruháival kelt feltűnést a pályán

Hogy valaki szándékosan nyög, vagy csak az erőkifejtés miatt, az megosztja az embereket, Martina Navratilova szimplán csalásnak nevezte, Michael Stich, az 1991-es wimbledoni győztes pedig azzal haragította magára a női érdekvédő szervezeteket, hogy azt állította, a sikolyokat a nők csak figyelemfelkeltő céllal vetik be tenisz közben, és a szexualitást csempészik ezáltal be a sportágba.

A hanggal kísért ütés lassítja az ellenfél reakcióidejét

A Nyugat-Kanadában található Brit Kolumbiai Egyetem által elvégzett kutatás szerint van összefüggés a játékos által keltett zaj és az ellenfél koncentrációja között. Ezt úgy vizsgálták, hogy harminchárom diáknak olyan videoklipeket mutattak, amelyeken felváltva voltak összevágva nyögéssel kísért, illetve csendes ütések, és a feladat az volt, hogy az ütés pillanatában mondják meg, milyen irányba megy a labda.

A vizsgálat azt bizonyította, hogy azoknál az ütéseknél, amelyeket sikolyok követtek, lassabb volt a reakcióidő, és rosszabb hatékonysággal találták el a válaszadók a labda irányát, amit Scott Sinnett, az egyetem pszichológiai segédprofesszora azzal egészített ki, hogy a gyorsabb borításokon, mint a fű vagy a kemény pálya, ez fokozottabban jelentkezhet.

Az igazságnak azonban ebben a kérdésben is több oldala van, Louise Deeley, a Roehampton Egyetem sportpszichológusa szerint a nyögés természetes velejárója a tenisznek, és segít a játékosoknak, hogy megtartsák a játékuk ritmusát. Az is indok lehet Deeley szerint, hogy úgy érzik, ha nyögnek, nagyobbat tudnak ütni, amitől magabiztosabbá válhatnak, és jobban kontrollálhatják a saját játékukat.

Hogy a sok nyögésnek mi lesz a vége, az a nemzetközi szövetségen múlik, mindenesetre nehéz elképzelni, hogy sikerül teljesen száműzni a sportágból.