Vágólapra másolva!
A szakma egyértelműen Alberto Contador győzelmét várja az idei Tour de France-on is, a spanyol kerékpáros a negyedik győzelméért küzd a szombaton kezdődő francia körversenyen, annak ellenére, hogy a Giro d'Italián aratott sikere miatt a fáradtságra hivatkozva ő nem érzi magát favoritnak. A doppingolással vádolt bringást kifütyülték a franciák a csapatbemutatón, és a hegyi szakaszokon akár veszélyesek is lehetnek rá a szurkolók.

Három hét, 21 szakasz, 3430,5 kilométer, 500 doppingteszt - röviden ez vár a szombaton rajtoló 98. Tour de France 22 csapatának 198 versenyzőjére. Tavaly a Pireneusokkal kellett megküzdenie a mezőnynek, és bár az idén is lesz itt két hegyi befutó (Luz-Ardiden-ben és a Plateau de Beille-n), a 2011-es Tour útvonala főleg az Alpok köré épül. A mezőnynek kétszer is meg kell másznia a Gablier-t, amely először száz éve, 1911-ben szerepelt a programban, egyszer a párizsi befutót megelőző csütörtökön lesz itt a cél, 2645 méter magasan, majd másnap a hegy másik oldalán tekernek fel a bringások, a szakasz a legendás Alpe d'Huezen ér véget. A négy hegyi befutó mellett egy egyéni és egy csapatidőfutam is színesíti a Tour programját.

A körverseny toronymagas esélyese Alberto Contador, akivel szemben továbbra is zajlik a doppingeljárás, így ha meg is nyerné a francia körversenyt, csak akkor érezhetné a zsebében a győzelmet, ha végül felmentik a vádak alól. Knézy Jenő, a Tourt évek óta közvetítő Eurosport kommentátora szerint az ártatlanság vélelme a spanyol kerékpárost is megilleti.

"Amíg be nem bizonyosodik róla, hogy doppingolt, addig nem szabad elítélni. Egy amerikai labor végzett egy kísérletet, harminc olyan egyetemistától és turistától vettek vért, akik akkor érkeztek haza Kínából, a harminc mintából huszonhétben megtalálták a klenbuterolt" - mondta az [origo]-nak Knézy, arra utalva, hogy Contador mintájában is ugyanezt a szert mutatták ki. A versenyző azzal védekezett, hogy marhahúst evett, és azzal került a szervezetébe a klenbuterol. Ezt a szert légzéskönnyítés és hörgőtágítás céljából elsősorban asztmások szedik, de alkalmas az izomtömeg növelésére, úgynevezett szálkásításra, éppen ezért - legfőbbképpen Kínában - állattenyésztésnél is használják, hogy minél tisztább húst kapjanak.

Contadort a francia közönség a doppingbotránya miatt a csütörtöki csapatbemutatón csúnyán kifütyülte, Knézy szerint érdekesen gondolkoznak a szurkolók. "Azért a franciák is megérik a pénzüket, hiszen amíg a korábbi győztesek közül a szintén megbukott, sőt, el is tiltott Vinokurovnak, Bassónak és Millarnak felállva tapsoltak, Contadort úgy fütyülték ki, hogy róla még be sem bizonyosodott, hogy doppingolt volna."

Contadort kifütyülték a csapatbemutatón

A közönség tehát meglehetős ellenszenvvel fogadta a tavalyi győztes Contadort, és a szakkomentátor szerint félő, hogy ez az ellenszenv tettlegességig is fajulhat. "Kíváncsi vagyok, hogy miként fogja feldolgozni, nagyon nehéz lelki teher lesz ez a számára, főleg a hegyeken. A csapatbemutatón történtek után sajnos úgy érzem, hogy benne van a levegőben, hogy nem csak szóban bántalmazzák majd. A szervezők biztos megtesznek mindent Contador védelméért, korábban Armstrongnál is előfordult, hogy két motoros rendőr vágta neki az utat a hegyeken, de ha valaki például fut mellette, és el akarja lökni őt, azt nem fogják tudni megakadályozni."

Ezzel együtt Knézy Jenő szerint Contadort nem lehet megfogni az idei Touron, annak ellenére sem, hogy a spanyol bringás azt nyilatkozta, hogy szerinte nem ő a favorit. "A Tour mindig nagyon nehéz, ez különösen igaz egy Giróval a lábaimban. A papírforma nem az én sikeremet ígéri" - mondta a 28 éves kerékpározó, aki negyedik Tour-diadalára készül, újabb sikerével pedig összejönne neki a Giro-Tour duplázás, amely legutóbb 13 éve az olasz Marco Pantaninak sikerült. Contador kifejtette, hogy szerinte a fáradtsága az első héten lesz leginkább érezhető, ott kell túlesnie a holtponton, hogy mire a Pireneusokba ér a mezőny, addigra ismét jó formába lendüljön.

"Ez csak altatás" - állítja Knézy. "Ha olyan szépen versenyez, mint a Girón, akkor senki nem lepheti meg. John Gadret a Girón jól ment, de kérdéses, hogy a Touron mit tud csinálni, Ivan Bassóban nem bízom, Evansnek állítólag nagyon jól sikerült a felkészülése, de ő az a tipikus örök második, és valahogy a Schleck testvérekben sem hiszek, Contador dominálni fog."

Knézy Jenő összeszokott kommentátorpárost alkot Sipos Jánossal, évek óta együtt közvetítik a nagy körversenyeket. A korábbi válogatott kerékpározó Sipos azonban inkább Contadorral ért egyet abban, hogy nem feltétlenül a hegyekben fog eldőlni az idei Tour. "Az első héten, sőt, az első szakasz első órájában is sok minden eldőlhet, ha ilyen kegyetlen lesz az időjárás" - mondta az [origo]-nak Sipos.

"Az erős oldalszelet és az esőt nem szereti Contador, inkább a holland szélmenőknek kedvez ez, és akár Alekszander Vinokurov is komoly előnyt szerezhet. A tengerparton mennek végig a Bretagne-félszigeten, van ott egy gát is, ahonnan könnyen befújhat a szél a vízbe, kegyetlen nyitány vár a mezőnyre. Andreas Klödenről kevesen beszélnek, de szerintem akár ő is odaérhet. Természetesen ettől még Contador a toronymagas favorit, még akkor is, ha ő nem érzi úgy, hogy jó formában lenne, de ennek a gyereknek minden adottsága megvan ehhez a sporthoz, vasággyal együtt húsz kiló, és hétliteres a tüdeje."

Sipos János szerint, ha nem szed össze komoly hátrányt Contador, akkor a hegyeken már nem lehet őt megtépázni. A tavalyi ezüstérmes Andy Schlecknek az idén nincs komolyabb eredménye, és Sipos szerint testvérével, Frank Schleckkel együtt ideges természetűek, rendszeresen bekúszik nekik egy-egy hiba, ezért nem tudják az idén sem megfogni Contadort. Sipos úgy véli, hogy Evans hangulatember és a körversenyekre már nem elég erős, Bassót pedig jelentősen visszavetette, amikor az Etnán, edzés közben nagyot bukott. "Meglátjuk, hogy a Girón szerzett negyedik hely mennyit vett ki Gadret-ból, de új embernek nagyon nehéz feltűnni egy háromhetes versenyen, ehhez be kell érni."

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure
Andy Schleck lehet Contador legnagyobb ellenfele

Contador doppingügyéről és arról, hogy a szurkolók kifütyülték őt, Sipos elmondta, hogy szerinte nézhetnék egy kicsit reálisabban is a drukkerek a helyzetet. "Ameddig ártatlan, addig hadd menjen Contador! Teljesítményfokozót az egész mezőny szed, nem lehetne kibírni ezt a három hetet anélkül, kérdés, hogy ki lépi ét azt a bizonyos határt. A híres doppingdoktor, Fuentes is elmondta, hogy elmeszelhetik őt, de akkor nem lenne a spanyol focistáknak vb- és Eb-címük, nem lenne Nadaljuk, Alonsójuk és Contadorjuk. Egyébként sem szednek ma már olyan durva szert a kerékpározók, mint régen. Az EPO is csak a regenerálódásban segít, a betegeknek is ezt adják. Amikor én még aktív voltam, a versenyeken általában a második nap mindig iszonyatosan bemerevedett a lábam, és nem tudtam, hogy másoknak miért olyan laza, az izomzata, ma már tudom."

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség vezető orvosa, Mario Zorzoli elmondta, hogy az idei Touron is közel 500 doppingellenőrzés várható. Zorzoli egy konferencián arról is beszélt, hogy kiemelten fogják kezelni azokat a kerekeseket, akiknek a biológiai útlevelükben gyanús értékek találhatóak. "A biológiai útlevélnek köszönhetően láthatunk néhány változást, például 2010-ben egészen más értékeket produkált egy versenyző, mint 2008-ban vagy 2009-ben. Ezek alapján azt kell feltételeznünk, hogy valamilyen manipuláció történt" - mondta az orvos, aki az új szokásokra is felhívta a figyelmet. "Van egy olyan tendencia, hogy a tiltott szereket kis dózisban használják, rövidebb időközönként, ezzel próbálják elkerülni a pozitív mintát."

Kérdés, hogy az idén a doppingbotrány elkerüli-e a Tourt, mivel az utóbbi tíz év győztese közül csak két kerékpáros, a spanyol Carlos Sastre és az amerikai Greg LeMond neve nem merült fel később semmilyen doppingügyben.

A másik nagy kérdés, hogy a Giro d'Italián történt halálos balesetnek - a belga Wouter Weylandt akkorát bukott egy szerpentines úton, hogy belehalt sérüléseibe - lesz-e valamilyen kihatása a Tour de France-ra. "Szerintem semmilyen" - válaszolta Sipos János. "A szervezők pontosan levonták a következtetéseket, és annak megfelelően jelölték ki a pályát. Sokkal jobbak az utak a Pireneusokban és az Alpokban, mint a Girón."

Knézy Jenő szerint bármikor előfordulhat hasonló eset, képtelenség ezt megakadályozni. "Az útnak az a része, ahol Weylandt ment, nem volt olyan balesetveszélyes, egyszerűen csak szerencsétlenül esett el, a Touron egyébként negyven ilyen útszakasz is van. Biztos vagyok benne, hogy a szervezők mindent megtesznek azért, hogy ne legyenek ilyen tragédiák, de egy versenyzőnek nem mondhatod azt, hogy csak negyvennel menjen a lejtőn."

Forrás: AFP/Jean-Pierre Clatot
Nehéz lesz megfogni a Saxo Bankot

Szeghalmi Bálintot harmadik tartalékként nevezte az olasz Lampre a Tourra, az egy éve szerződtetett magyar kerékpározó már ezt is nagy eredménynek tartja. "Természetesen nem kívánom egyik társamnak sem, hogy megsérüljön, de nagyon örültem neki, hogy neveztek, mert ez azt jelenti, hogy forog a nevem a csapatnál" - mondta kérdésünkre Szeghalmi.

"Tőlünk teljesen elszeparálva edzettek, az Etnán lévő edzőtáborban készültek fel a Tourra. Damiano Cunegótól sokat várnak a vezetők, nagyon régen láttam már őt ilyen motiváltnak, kicsattan az erőtől, a svájci körversenyt is csak az utolsó szakaszon bukta el, és bár a végső győzelemre nincs esélye, szerintem akár a dobogóra is odaérhet a végén. Nagyon fogok szurkolni a srácoknak, egy-egy szakaszgyőzelmet elcsíphetnek."

Szeghalmi szerint nagy csata lesz az első helyért Alberto Contador és Andy Schleck között. "Benne van a pakliban, hogy az első néhány szakaszon lemarad Contador, de nem tudom elképzelni, hogy annyi hátrányt szedjen össze, hogy azt a hegyeken ne tudja ledolgozni. Főleg az Alpokban fog eldőlni a Tour, de ha Contador és csapata, a Saxo Bank ugyanúgy kontrollálja majd a versenyt, mint ahogy tette azt a Girón, akkor nem lehet őt megverni. Az, hogy szerinte nem ő a favorit, szerintem csak taktika, szeretné levenni a terhet a válláról, azt akarja, hogy ne mindenki rá figyeljen, de ez úgysem fog neki sikerülni. Biztos vagyok benne, hogy győzni akar, nem felkészülési versenynek tekinti a Tourt" - mondta Szeghalmi, aki szerint valóban nem egyszerű egymás után megnyerni az olasz és a francia körversenyt, de ha valaki, akkor Contador képes rá. "A jelenkori kerékpársport legjobb háromhetes versenyzője, nagyon nagy okosságot kell kitalálni ahhoz, hogy megverjék őt."

Contador doppingügyéről Szeghalmi elmondta, hogy meglepte őt, hogy a doppingellenes küzdelem élharcosának számító franciák engedték elindulni, bár ezt nem feltétlenül tartja rossz húzásnak. "Meglepett, mert biztos voltam benne, hogy nem engedik, de tudni kell azt is, hogy a spanyol szövetség pedig kőkeményen megvédi a versenyzőit, ezt már láttuk a szintén doppingbotrányba keveredett Alejandro Valverdénél is. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez helytelen, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy mi az igazság, mennyire mossák Contadort és mennyi a valóság abból, amivel vádolják. Én személy szerint nem vagyok benne biztos, hogy olyan súlyos doppingvétséget követett el, amiért ki kellene zárni a Tourról."


A hegyeken sokszor megőrülnek a szurkolók

Knézy Jenő felvetéséről, amely szerint a francia szurkolók utálata akár tettlegességig is fajulhat, Szeghalmi Bálint úgy nyilatkozott, hogy ő ezt nem tartja valószínűnek, vagy legalábbis bízik benne, hogy nem őrülnek meg ennyire az út szélén rohangáló drukkerek. "A franciák imádják a kerékpársportot, de nincs olyan bringásuk, aki versenyben lehetne Contadorral a végső győzelemért, nem éri meg nekik kockáztatni. Ugyanakkor sokat jelenthet a döntő pillanatokban, amikor mennek fel a hegyre, hogy a szurkolóktól gyűlölködő vagy buzdító bekiabálások érkeznek, ezek akár el is dönthetik a Tourt, hiszen mentálisan nagyon nehéz úgy versenyezni, hogy folyamatosan pocskondiáznak. Lesznek azonban az út szélén spanyol drukkerek is, szerintem legalább annyian szeretik Contadort, mint amennyien utálják, ebből pedig erőt meríthet majd."

A Girón történt halálos balesetből Szeghalmi szerint tanultak a versenyszervezők, ezt már a nemrég véget ért Dauphiné Libéré-viadalon is érzékelni lehetett, ugyanis minden egyes nap elején külön felhívták a versenyzők figyelmét, hogy az adott szakaszon milyen veszélyes pontok vannak, ahol érdemes óvatosabban tekerni. "Azon a versenyen bevált, biztos vagyok benne, hogy a szervezők a Touron is figyelmeztetni fognak mindenkit. Ezt a sajnálatos halálesetet nemcsak az idén, de a következő néhány évben is hordozni fogja a kerékpársport" - mondta Szeghalmi.

Szeghalmi Bálint tippje

Sipos János tippje

Knézy Jenő tippje

Összetett első három

1. Contador
2. A. Schleck
3. Cunego

1. Contador
2. A. Schleck
3. Klöden

1. Contador
2. A. Schleck
3. Evans

Zöld trikó (legjobb sprinter)

Hushovd

Boasson Hagen

Cavendish vagy Hushovd

Pöttyös trikó (legjobb hegyimenő)

A. Schleck

Chavanel

Contador

Fehér trikó (legjobb fiatal)

Brajkovic

Kreuziger vagy Gesink

Gesink


A francia L'Equipe sportnapilap megkérdezte a Tour de France-on induló 22 csapat sportigazgatóit is, hogy szerintük kik állhatnak majd fel július 24-én Párizsban az összetett dobogóra. Az összesített szavazatok alapján az Alberto Contador, Andy Schleck, Cadel Evans sorrend alakult ki. Az előjelek tehát izgalmas Tourt, de sima Contador-győzelmet jósolnak, a spanyol bringás esetleges sikerével 450 ezer eurót (több mint 120 millió forint) tehetne zsebre. Összesen 3,5 millió eurót (945 millió forint) osztanak szét a versenyzők között, érdekesség, hogy még a 150. helyezett is kap 400 eurót (108 ezer forintot).