Vágólapra másolva!
Régi-új vetélytársuk akadhat a magyar női kajakosoknak a jövő évi londoni olimpián, újabb visszatérésre készül ugyanis minden idők legeredményesebb német olimpikonja, Birgit Fischer. A nyolcszoros olimpiai bajnok és huszonhétszeres világbajnok sportoló úgy véli, a most debütáló 200 méteres távon lehet keresnivalója. Ám ha nem sikerül a visszatérés, akkor sem lesz szomorú.

Nyolcszoros olimpiai bajnokként és huszonhétszeres világbajnokként, két bejelentett visszavonulás után 2005-ben, 43 évesen még Eb- és vb-bronzérmet szerzett minden idők legsikeresebb kajak-kenusa, a német Birgit Fischer. A hat olimpiáján összesen tizenkét érmet felhalmozó klasszis hat éve ugyan nem vett lapátot a kezébe, de úgy érzi, a csábítás óriási, a versenyzési láz egyszerűen nem hagyja nyugodni. Ezért azt tervezi, hogy a 2012-es játékokon - immár 50 esztendősen - ismét megméretteti magát.

"A célom London" - nyilatkozta a Tagesspiegelnek, hozzátéve, hogy csak szeptemberben kezdi meg az edzéseket, akkor majd kiderül, képes lehet a bravúrra, a csapatba kerülésre, vagy sem.

"Ha nem sikerül, akkor sem leszek szomorú. Érzem magamban az erőt, de ha a testem azt jelzi, hogy a versenysport nem megy már, akkor talán megtalálom a belső békémet" - mondta, hozzátéve, ez lehet az utolsó esélye az olimpiai részvételre.

Fischer a 200-as sprinttávra gyúr

Fischer a Welt című lapnak elmondta: a csábítás óriási, és a versenyzési láz egyszerűen nem hagyja nyugodni, de a visszatérést ezúttal óvatosabban tervezi. Legkésőbb augusztus végéig adott időt magának ahhoz, hogy szponzorokat szerezzen, és megbizonyosodjon arról, hogy ezúttal is bíznak benne. De legfőképp arról kíván meggyőződni: valóban képes-e arra, hogy immár kissé túlkorosan felvegye a versenyt a leggyorsabbakkal.

"Ha igazán hozzákezdek, akkor az egészet életem egyik legkomolyabb kihívásának tartom" - fogalmazott minden idők egyik legjobb német sportolója, hangoztatva, hogy kétkedők mindig vannak, ő azonban bízik saját magában.

Forrás: AFP/Michael Kappaler

Elmondta, hogy a körülményekhez képest jó kondícióban érzi magát. Igaz, néhány kilót le kell dobnia, illetve ismét izommá kell átalakítania, ez azonban nem jelenthet akadályt. Hozzátette, ha szeptemberben komolyan elkezdi a felkészülést, a rendelkezésre álló 10 hónap elegendő lesz. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi visszatérésekkor a felkészülés jóval kevesebb időt vett igénybe.

A nyolcszoros olimpiai bajnokot leginkább a 200 méter érdekli, amely Londonban első ízben szerepel a versenytávok között. "Mindig is sprintertípus voltam, a 200 méter igazi kihívás, a kedvenc távom" - jelentette ki.

"Nyilvánvalóan nehéz lesz a visszatérés, hiszen a sportteljesítmények nőttek az évek során, már sokkal jobb időket érnek el a mostani versenyzők, mint évekkel ezelőtt" - mondta Reiner Kiessler, a német kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya.

Nyolc olimpiai arany, három visszavonulás

Fischer 1980-ban, 18 évesen és 158 naposan a moszkvai olimpián kezdte meg legendás ötkarikás pályafutását, a szovjet fővárosban az 500 méter egyes számában diadalmaskodott.

Minden idők legfiatalabb kajak-kenu bajnoka csúcsfavoritként utazhatott volna Los Angelesbe, ám a szocialista országok 1984-es bojkottja megakadályozta abban, hogy továbbhalmozza érmei számát. Pedig 1981-83 között három világbajnokságon kilenc aranyérmet nyert, akkoriban nem akadt nála eredményesebb kajakos a világon.

1985-ben ismét három vb-arannyal gazdagodott, majd az 1986-os évet kihagyta fia, Ole születése miatt. (Birgit férje egyébként 1984 és 1993 között a sportágbeli Jörg Schmidt volt.) 1987-ben a szokásos három vb-arany után következett Szöul, és ott a sors félig-meddig igazságot szolgáltatott. Két számban (párosban és négyesben) is diadalmaskodott, egyesben pedig ezüstérmet lapátolt össze, nem véletlen, hogy pályája csúcsán be is jelentette visszavonulását.

Forrás: AFP/Gerard Julien

1989-ben megszületett lánya, Ulla, majd kétévi tétlenség után elment az 1991-es párizsi vb-re. "Láttam, hogy ebben a mezőnyben még könnyedén versenyben maradhatok" - mondta visszaemlékezve döntésére. 1992-ben, Barcelonában már az egyesített Németországot képviselve indult, és nyerte meg az egyes számot, párosban pedig a második helyen ért célba. "A barcelonai olimpia maga volt az álom, utoljára a '80-as moszkvai játékokon élveztem ennyire a kajakozást."

Atlantában a német egység visszavette a Kőbán Rita, Mészáros Erika, Czigány Kinga, Dónusz Éva által négy évvel korábban elhódított négyes trónt, Sydneyben pedig nemcsak megvédte Fischerrel a hajóban, de a 38 éves klasszis párosban újabb aranyérmet szerzett. Következett az újabb visszavonulás, ám ki hitte ezt el neki? Talán senki. 2004-ben ismét hajóba ült, a négyest arany-, a kettest ezüstéremhez segítette.

2005-ben a poznani Európa-bajnokságon, majd a zágrábi világbajnokságon unokahúgával, a mindössze 18 esztendős Fanny Fischerrel ült hajóba, s 200 méteren mindkét viadalt a 3. helyen zárta, ezt követően vonult vissza harmadszor.

De úgy tűnik, akkor sem véglegesen.

Születési idő: 1962. február 25.
Születési hely: Brandenburg (NDK)
Magasság, testsúly: 173 cm, 70 kg
Kiemelkedő sikerei: nyolcszoros olimpiai bajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes, 27-szeres világbajnok
Végzettsége: testnevelőtanár, marketingmenedzser
Olimpiai eredményei:
1980 Moszkva: 1 arany (K1)
1988 Szöul: 2 arany (K2; K4), 1 ezüst (K1)
1992 Barcelona: 1 arany (K1), 1 ezüst (K4)
1996 Atlanta: 1 arany (K4), 1 ezüst (K2)
2000 Sydney: 2 arany (K2; K4)
2004 Athén: 1 arany (K4), 1 ezüst (K2)