Vágólapra másolva!
Kizárták Risztov Évát a sanghaji vizes világbajnokság nyíltvízi versenyeinek keddi nyitányán, az olimpiai programban is szereplő 10 kilométeres számban.

A magyar úszónőnek hivatalosan szabálytalankodás miatt mutatták fel a diszkvalifikálást jelző piros zászlót valamivel a féltáv megtétele után, így nem végezhetett a legjobb tíz között, ami pedig automatikusan olimpiai kvótát ért volna számára.

Risztov a magyar idő szerint kedd hajnalban rendezett versenyen két és fél kilométernél a 2-3. pozícióban úszott az 56 fős mezőnyben, és öt kilométernél is kedvező volt a helyzete, hiszen a 3-5. helyen haladt, amikor az ecuadori versenybíró jelzésére kizárták.

"A mellettem úszó ausztrál Melissa Gorman, miután sárga zászlós figyelmeztetést kapott, eljátszotta, hogy visszahúztam, holott ő volt az, aki előtte többször is fejbe vert" - nyilatkozta a Magyar Rádiónak a debreceni úszó. "Én olimpiai kvótáért jöttem ide, sőt, titokban az éremben is bíztam, egyévi munkámat tették most igazságtalanul tönkre. Remélem, a jövő héten, a medencés versenyen több szerencsém lesz, és 1500 méteren tudok valami nagyot alkotni."

A számot végül a brit Keri-Anne Payne nyerte.

nyíltvízi úszás, női 10 km:
1.Keri-Anne Payne (Nagy-Britannia) 2:01:58.1 ó
2. Martina Grimaldi (Olaszország) 2:01:59.9
3. Marianna Limperta (Görögország) 2:02:01.8
Risztov Évát kizárták.