Vágólapra másolva!
Második világháborús aknavető gránátot találtak Szegeden, az augusztusi kajak-kenu világbajnokságnak helyet adó maty-éri pálya felújítása közben. Egy hónap alatt ez a második hasonló eset az építkezésen, korábban egy T-34-es harckocsi gránátot találtak a munkások.

Rohamtempóban halad a Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ felújítása, hogy augusztus végén minden eddiginél jobb körülmények várják a vb-re érkező kétezer versenyzőt és mintegy ötvenezer szurkolót. A sportolói motel felújítása közben ugyanakkor szerdán aknavető gránátot találtak.

"Ez már a második gránát, amit találtunk a munkálatok során" - mondta Szovics Zoltán, a létesítmény vezetője. a Kajakkenusport.hu oldalnak. "Az egyiket, egy T-34-es harckocsi gránátot, egy hónappal ezelőtt hatástalanították, azt az északi zárógátnál ásták ki a munkagépek. A mostani viszont közvetlenül versenyzők által használt motel mellett, szerdán került elő. Jelenleg várjuk, hogy Budapestről megérkezzenek a tűzszerészek, emiatt sajnos fél napra le kellett állítani a munkálatokat. A lőszer éles, muszáj volt lezárnunk a területet, hogy senki se kerüljön veszélybe. A 81 miliméteres magyar aknavetőgránát valószínűleg az építkezéshez hozott földben került a pályára."

A munkálatok ettől eltekintve az ütemterv szerint haladnak, a beruházás kivitelezői szerint nem lesz akadálya annak, hogy a sportolók augusztus közepére birtokba vehessék a megújult pályát.

Az állami sportvezetés 450 millió forintos céltámogatást szavazott meg a pálya felújítására. Ebből a pénzből a motel mellett megújul a céltorony, a lelátó, valamint zajlik a létesítmények akadálymentesítése is. A világbajnokság méltó lebonyolításához beszerzésre került hat új katamarán-motorcsónak és egy új rajtgép is, amelynek működését éppen tegnap tesztelték. Az EDF-Démász Szeged fiatal versenyzőinek segítségével megtartott főpróbán minden tökéletesen működött.