Vágólapra másolva!
A női kétszáz vegyes két magyar indulója, Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka közül az utóbbi jutott döntőbe a sanghaji vizes vébén vasárnap. Gyurta Dániel textilruhában is megdöntötte saját, még szuperdresszben elért országos csúcsát. A nap folyamán Dél-Korea, Olaszország, Hollandia és Ausztrália ünnepelhetett úszóaranyat.

Női kétszáz vegyesen Verrasztó Evelyn hatodik lett az első elődöntőben, ezzel nem jutott döntőbe. Az előfutamokból harmadikként továbbjutó Hosszú Katinka viszont sikerrel vette az akadályt.

Hosszú rögtön az első ötven méter után a második helyen állt, ám aztán elrontotta a fordulót, a gyorsúszásra óriási hajrát kellett produkálnia. Végül a délelőtti idejénél valamivel gyengébbet (2:11.71 perc) úszva, de bejutott a döntőbe, a hetedik helyen.

"Nem éreztem jól magam a vízben, még nem nagyon tudom, mire leszek képes holnap. Majd beszélek az edzőmmel, mit tehetek addig" - nyilatkozta az MTV-nek a döntőben az egyes pályára kerülő Hosszú.

Gyurta Dániel délelőtt a gyengébb számában, száz mellen közel került saját országos csúcsához, melyet azonban a mára tiltott szuperdresszben ért még el. Gyurta délután a második előfutamban indult, textilben is országos rekordot, 1:00.23 percet úszott, amivel bejutott a döntőbe.

"Elsősorban nem a százra, hanem a kétszázra készültem, ennek ellenére életemben először itt is a döntőben vagyok. Nagyon jó jel, hogy textilruhában is megdöntöttem a szuperdresszes csúcsomat, a hajrában pedig nagyon kellett, hogy le tudjam győzni az előttem úszó ausztrált" - mondta Gyurta az MTV-nek.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hosszú és Gyurta döntője lesz az utolsó két hétfői úszószám, melyek magyar idő szerint délután egy óra körül kezdődnek.

Koreai taktika, olasz magabiztosság

Korábban férfi négyszáz gyorson a dél-koreai Pak Te Hvan aranyérmet szerzett, érdekes versenyzéssel: nagyon erősen kezdett, majd a táv közepén kicsit visszavett az iramból, a hajrára pedig ismét rákapcsolt. Női négyszáz gyorson Federica Pellegrini lett világbajnok magabiztos versenyzéssel.

Még két számban osztottak érmeket vasárnap: a női négyszer százas gyorsúszásban Hollandia nagy csatában verte az Egyesült Államokat, míg a férfiak ugyanilyen futamában a Pekingben olimpiai bajnok amerikaiak Sanghajban csak harmadikok lettek Ausztrália és Franciaország mögött.