Vágólapra másolva!
Helytálltak a magyarok a kínai vizes világbajnokság csütörtöki napjának úszóselejtezőiben: hárman szólóban léptek tovább a 16 közé, míg a 4x200 méteres női gyorsváltóknál a magyar négyes a harmadik legjobb időeredménnyel jutott az esti döntőbe.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter 200 méter háton 1:57.23 perces nagy egyéni csúccsal - még közelebb kerülve Cseh László 1:56.69-es magyar rekordjához - összesítésben a második idővel került be a legjobb tizenhat mezőnyébe.

A világbajnoki címvédő Gyurta Dániel 2:10.78 perccel, a negyedik legjobb idővel biztosította helyét az elődöntőben 200 férfi mellen, de tizenhatodikként odakerült Molnár Ákos is (2:12.78).

Gyurta Dániel nem adott ki mindent magából: "Ahhoz mérten, amennyi erőt kiadtam magamból, megfelelő az időeredmény. Verseny nem nagyon volt, mert nagyjából végig elöl voltam. A középdöntőben egy másodperccel jobb időre lesz szükség, remélem, sikerül."

Verrasztó Evelyn hetvenhétből a harmincadik idővel, 55.76 másodperc alatt teljesítette a 100 gyorsot, így nem jutott tovább. A később váltóban is rajthoz álló úszó szerint banális okokból nem jutott tovább: "Nem tartalékoltam, csak ebben az évben nem nagyon ment a száz gyors. Bemelegítésnek azért biztos jó volt."

A női gyorsváltóknál a Mutina Ágnes, Verrasztó, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna négyes 7:52.12 perc alatt ért célba, ezzel a 2010-es Európa-bajnok magyar válogatott - egyetlen eltéréssel: Dara Eszter helyett ezúttal Jakabos úszott - a teljes rangsorban harmadikként végzett, és lett magabiztosan tagja az esti döntő mezőnyének.