Vágólapra másolva!
Negyedik hete gyűrik a kilométereket az augusztusi szegedi világbajnokságra készülő magyar kajak-kenusok. A magyar válogatott gerincét adó Domino Honvéd más klubok versenyzőivel együtt Szolnok mellett edz, az Alcsi-Holt-Tisza partján az [origo] látogatásakor a vihar okozta felfordulás, a szerbek elleni drámai pólócsata és egy elhagyott slusszkulcs volt a középpontban.

Az alcsiszigeti edzőtábor partján nemcsak a pecások üldögélnek türelemmel, egy nyírfa alá tett padon Csipes Ferenc dolgozik nagy nyugalommal, miközben a csütörtök délelőtti edzésből érkező tanítványai körülötte pakolásznak. A Domino Honvéd edzője első ránézésre mintha egy számítógép-alkatrészt bütykölne.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A galériáért kattintson a képre!

"Hát lassan annak is nevezhetjük, de ez egy hajóalkatrész, méghozzá egy beülő" - árulja el Szöul olimpiai bajnoka, akitől azt is megtudjuk, hogy bár vannak komoly fejlesztések, azért a szigorú szabályok miatt a hajók felépítése alapvetően nem változott az utóbbi időben.

Másfél órával később már koránt sincs ilyen nyugalom a közeli csárdában, ahová eredetileg ebédelni érkeztek a legjobb kajakosok, ám pillanatok alatt átvedlenek szurkolóvá, ahogy a kerthelységben leülve meghallják a benti tévéközvetítést. A táborba korábban a megnyugtató magyar vezetés híre jutott el, mostanra azonban döntetlenre áll a magyar-szerb pólócsata.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A galériáért kattintson a képre!

Ebéd helyett így a hosszabbítás következik a vb-re készülő kajakosoknak is, egyedül Kovács Katalin kockáztat meg egy levest, de ő se igazán halad vele. A vereség után nincs túl jó kedve senkinek, de Szabó Gabriella megállapítja, hogy ez a pólóválogatott sokkal jobb, mint az egy évvel ezelőtti, a kerthelységbe visszatérve pedig a hangulat is javul, mikor megkapják a hírt Cseh László bronzérméről.

Volt, akinek már az ebéd előtti percek sem teltek nyugodtan, Vereckei Ákos az eltűnt slusszkulcsa miatt volt morcos. A kétszeres olimpiai bajnok még az edzés előtt egy tuti helyre tette az autója kulcsát, ám azután sem ott, sem máshol nem találta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A galériáért kattintson a képre!

A keresésben segítő Boros Gergellyel még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy valaki tréfával próbálkozott, de Vereckei rögtön megállapítja, hogy ez a húzás egyáltalán nem lenne vicces. Boros Gergely végül azt ajánlja a K-4-es hajóban vele evező társának, hogy menjen le alfába, ott hátha mégis kiderül, hogy máshová tette a kulcsot.

Boros Gergelytől azt is megtudjuk, hogy nemrég egy óriási vihar okozott nagy felfordulást az edzőtáborban. A világbajnok kajakos a holtág túlpartján kicsavart fát mutatja, de mint feleleveníti, mindenfelé jókora ágak repkedtek. "Az ifik pont a vízen voltak, persze be tudsz ilyenkor menekülni, de a hajót már nem nagyon tudod menteni" - magyarázza Boros.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A galériáért kattintson a képre!

"A hajók repkedtek is rendesen, több is beszakadt, a hajószervizben kellett javítgatni őket. Jó lenne a szegedi vb-re valamivel jobb idő, legalább egy 25 fok, nem is miattunk, mert mi bármit kibírunk, de a közönség miatt fontos volna."