Aranyérmes a magyar női váltó az öttusa-Eb-n

Aranyérmes lett a Gyenesei Leila, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta összeállítású magyar csapat a debreceni öttusa Európa-bajnokság női váltóversenyében
Vágólapra másolva!
Címét megvédve aranyérmet szerzett a Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila összeállítású csapat az angliai öttusa Európa-bajnokság hétfői váltóversenyében.

A magyarok - mindhárman több győzelmet aratva, mint amennyi vereséget elszenvedve - megnyerték a vívást, majd nagy fölénnyel a 3x100 méteres úszást is, így két szám összesítésében magabiztosan álltak az élen a kilenc együttest felvonultató mezőnyben. A lovaglásban ezek után mindössze egy verőhibával teljesítették a pályát, és mivel közvetlen üldözőik rosszabb eredményt értek el, tovább nőtt az előnyük, a lövészetekkel megszakított 3x2000 méteres futás során pedig meg tudták őrizni pozíciójukat.

A kombinált szám izgalmasan alakult, a magyaroknak a hetedik helyről felzárkózó németek lettek a legnagyobb ellenfeleik. Kovács két gyors lövészettel őrizte előnyét az üldözőkkel szemben, Gyeneseinek viszont az első sorozata nem sikerült, sok időt töltött a lőállásban, így több csapat közelebb került. A második lövészetben pedig a technika is ellene dolgozott, hat lövésénél semmit sem jelzett a tábla. Már éppen nagyon elkeseredett volna, amikor kintről bekiabáltak neki, hogy lőjön tovább - más lehetőség nem is volt -, és aztán csakhamar összejött az öt zöld lámpa.

Nagy futás következett, ezzel együtt az egyéniben ezüstérmes Tóth már csak 24 mp-es előnnyel vághatott neki a távnak a friss Európa-bajnok, olimpiai aranyérmes és nagyon jól futó Lena Schöneborn előtt. Aztán folytatta angliai remeklését, első és második sorozatát is hiba nélkül, nagyon gyorsan tudta le, így a német üldözőnek nem volt esélye befogni őt.

"Már éppen kezdtem elveszteni a fejem, nem tudtam, mit csináljak, amikor nem jelzett a tábla, de szerencsére jó ütemben kiabáltak be, hogy csak csináljam tovább" - idézte fel a lőállásban történteket Gyenesei. "A lövészetet leszámítva egyébként az egész napi teljesítményemmel elégedett vagyok. Vasárnap el voltam keseredve amiatt, hogy nem jött össze az olimpiaikvóta-szerzés, de éjszaka átrágtam magamban a dolgokat, és arra jutottam, hogy mivel a történteken változtatni úgysem tudok, igyekszem odafigyelni a mai versenyre, meg az ezután következőkre."

"Tudtam, hogy csak nagyon jó lövészettel tarthatom magam mögött Schönebornt" - mondta Tóth Adrienn. "Valahogy nem voltam ideges, arra gondoltam, hogy itt mindenképpen győznünk kell. Ma a csapat jól működött, mindig akadt valaki, aki a másik segítségére sietett."

A második helyezett németek mögött a franciák futottak be harmadikként.

Végeredmény:
női váltó, Európa-bajnok:
Magyarország (Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila) 5578 pont (vívás: 45 győzelem/27 vereség/930 pont, úszás: 2:57.99 perc/1208 pont, lovaglás: 1180 pont, lövészet-futás: 23:55.90/2260)
2. Németország (Lena Schöneborn, Eva Trautmann, Annika Schleu) 5458
3. Franciaország (Amélie Cazé, Elfie Arnaud, Anais Eudes) 5398