Vágólapra másolva!
Egy fél órára elvették Kanyó Dénestől a világbajnoki aranyérmét, de ő nem foglalkozott vele, inkább ünnepelt a szurkolókkal. A hódmezővásárhelyi 16. uszonyos és búvárúszó-vb-n 400 méteres búvárúszásban világcsúccsal győztes magyar versenyző az [origo]-nak elmondta, hogy ha lehetne, kötelezővé tenné a győzelmi örömöt.

Kanyó Dénes, miután 2 perc 42,9 másodperces világrekorddal megnyerte a 400 méteres számot, kiugrott a medencéből, és a rajtkövön ünnepelte győzelmét, mire a versenybíróság jelezte, hogy ezért kizárják a versenyből.

"A csúcsok csúcsa volt az a pillanat, a szurkolók szeretete hajtott ki a rajtkőre" - kezdte Kanyó. "A nézők közül szinte mindenkit név szerint ismertem, a szeretteim, a barátaim mind ott voltak, én pedig így mutattam ki az örömömet. Ha a világ egy másik pontján lett volna a verseny, akkor a takarítónőnek nem szállok ki ünnepelni. Nem szeretem a faarcú győzteseket, ha lehetne, előírnám a kötelező győzelmi örömöt, persze csak ha ez nem zavar senkit."

A diszkvalifikálás után a magyar küldöttség azonnal beadta az óvást, majd félórás tárgyalást követően Kanyó Dénes visszakapta a világbajnoki aranyérmet. "Ez alatt a fél óra alatt nem is gondoltam arra, hogy kizártak. Az aulában ötszáz ember gyűrűjében álltam, és közösen énekeltük a magyar himnuszt. Ha nem kapom meg az aranyérmet, én már ezzel a pillanattal is elégedett lettem volna."

A Világjátékokon bronzérmes Kanyó elmondta, hogy egyébként nem történt szabálysértés, hiszen a váltók versenyében van az előírva, hogy amíg mindenki be nem érkezik, addig nem szabad ki- és beugrálni a medencébe.

"Ez a nap utolsó száma volt, ráadásul már minden versenyző célba ért, nem zavartam, vele senkit" - nyilatkozta a világbajnok magyar búvárúszó, majd kérdésünkre elmondta, hogy sportszerűen viselkedett a második helyen végzett koreai Jon Jungjong, aki nem óvta meg az újabb ítéletet, hanem gratulált neki.

Forrás: Vörös Nándor
Forrás: Vörös Nándor

A dobogó tetején már legálisan örülhetett

A 35 éves búvárúszó szerint még lehet néhány jó éve a sportágban. "Láthattuk a pekingi olimpián, hogy Dara Torres túl a negyvenen is ezüstérmet tudott szerezni. Az úszás nem kor-, hanem életmódfüggő."

Kanyó Dénes egyébként a szegedi Muréna Klubnál amolyan mindenes, elnök, versenyző, edző, szertáros, ám amikor azt kérdeztük tőle, hogy mit mond, ha megkérdezik, hogy mivel foglalkozik, így válaszolt: "Csak annyit szoktam mondani, hogy delfinember vagyok."