Vágólapra másolva!
Egy rénszarvassal való közeli találkozás és csípőproblémák után elsőként tette meg egy amerikai hosszútávfutó az alaszkai Denali Nemzeti Parkot átszelő 148 kilométeres utat. A 34 éves Bill VonderMehden, a nemzeti park egyik szálláshelyének séfje kicsivel több mint 25 óra alatt teljesítette a távot július 21-22-én.

"Szokatlan kaland volt a nemzeti parkon átvezető egyetlen útvonal megtétele, még egy hosszú távokhoz szokott futónak is" - mondta el VonderMehden. "Egy dolog olyan úton futni, ahol segélyállomások vannak és emberek üdvözlik a futót. Itt nincsenek segélyállomások. Itt csak te vagy, meg a szarvasok és a medvék."

Egyszer majdnem frontálisan ütközött egy rénszarvassal, de az az utolsó pillanatban irányt változtatott. A vadállatokon és a hegyes tájon kívül VonderMehden egyetlen társa az úton végig egyik barátja volt, aki kerékpáron kísérte.

A férfi tavaly próbálta meg először megtenni a parki út teljes hosszát, de egy bokasérülés miatt kénytelen volt feladni. Idén a csípőjével volt probléma, ennek ellenére lassabb tempóban ugyan, de kitartott.

"Tényleg nagyon szomorú voltam, mert tudtam, hogy enélkül órákkal gyorsabb lettem volna" - mondta.

A Denali Nemzeti Parkot átszelő út első 24 kilométere kövezett, a többi kavicsos. A park legtöbb látogatója helyi buszjáratokkal utazik a túraösvényekhez vagy a táborhelyekhez.

Kris Fister, a park szóvivője elmondta: nincs senki másról tudomásuk, aki futva tette volna meg ezt az utat.