Contador a doppingügye lezárásáig már nem versenyez

2011.08.04. 7:42

Ebben az idényben már nem versenyez Alberto Contador háromszoros Tour de France-győztes - az idei viadalon csak ötödik helyen záró - spanyol kerékpáros, aki a doppingügyének novemberi lezárására vár.

Contador a júliusi Tour után ezen a héten még két viadalon szerepelt, az egyiken első, a másikon második lett, majd hazautazott. A Cyclingnews című szaklapnak elmondta, hogy pihenésre van szüksége, mert az idény testileg és lelkileg is nagyon kimerítő volt a számára. Hozzátette, hogy szabadsága alatt valószínűleg nem hagyja el hazáját.

A spanyol versenyzőre novemberben kemény próba vár: többszöri halasztás után várhatóan akkor dönt majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a doppingügyében. Contador a tavalyi, általa megnyert Touron bukott le, szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak.

Állítása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn az ellenőrzésen. A Spanyol Kerékpáros Szövetség felmentette, a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azonban a CAS-hoz fordult. Az UCI jelezte, hogy ha a CAS bűnösnek találja az ártatlanságát hangoztató Contadort, megfosztja őt valamennyi, tavaly július óta elért eredményétől. Így aztán nemcsak a 2010-es Tour-elsősége, hanem az idei Giro d'Italia-győzelme is elúszhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK