Társoldalunk:

Nőtt az olimpikonok ösztöndíja, Talmácsit is támogatja a MOB

2011.09.09. 17:08

Negyvenezer forinttal megemelték az olimpiai indulási jogot szerzett sportolók ösztöndíját a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteki elnökségi ülésén. Eddig 66 magyar versenyző jutott ki a londoni játékokra. Az Olimpikon Életútprogram keretében a gyorsaságimotoros Talmácsi Gábor is támogatásban részesül.

A MOB közleménye szerint arról is döntöttek, hogy az olimpiai A szintet elért versenyzők Gerevich-ösztöndíja nem lehet kevesebb 100 ezer forintnál, a B szintet teljesítetteké pedig 70 ezer forintnál.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke arról tájékoztatta az elnökség tagjait, hogy "megérkezett a Nemzetközi és az Európai Olimpiai Bizottság levele a MOB-nál történt átvilágítás eredményéről, amely kiválóra minősítette a MOB szervezettségét és adminisztrációs munkáját" 

Molnár Zoltán főtitkár a szervezet költségvetéséről adott részletes tájékoztatást, s azt mondta, az idei évre a felkészüléshez biztosított támogatásokat már 80 százalékban megkapták a sportági szakszövetségek.

"A MOB folyamatosan tájékoztatja a sportolókat a legális teljesítményfokozás lehetőségeiről, a tiltott szerekről, módszerekről, a tiltott teljesítményfokozás egészségre káros hatásairól" - áll a közleményben. "Olimpiai kvalifikációt teljesítő sportolók doppingellenőrzése a kvalifikációt követő 24-48 órán belül folyamatosan történik. A 2011. évben az 1100 mintavételből eddig 770 történt meg."

Kovács István, a londoni előkészítő bizottság vezetője arról számolt be, hogy eddig 66 magyar versenyző szerzett olimpiai kvótát, de ez a létszám a hétvégi öttusa- és koronglövő-világbajnokságon bővülhet.

Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató a törökországi Trabzonban sorra került Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) elért eredményekről tájékoztatta az elnökséget. A magyar csapat 5 aranyérmet szerzett, ezzel a 49 részt vevő ország közül a hatodik helyen zárt az EYOF éremtáblázatán. Elhangzott, hogy Győr városa arról döntött, bejelenti pályázati szándékát a 2017-es EYOF megrendezésére. 

A MOB elnöksége döntött az Olimpikon Életútprogram kibővítéséről is, ennek keretében Talmácsi Gábor motorversenyző és Virág Zsolt tornász részesülhet támogatásban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK