Vágólapra másolva!
A világelső Novak Djokovic megnyerte az év utolsó Grand Slam-tornáját, a US Opent is, miután a döntőben, négy szettben legyőzte a spanyol Rafael Nadalt. A 24 éves szerb a harmadik szettet leszámítva végig irányított a fináléban, Nadal rövid feltámadása csak ahhoz volt elég, hogy ne 3-0-ra győzzön Djokovic.

US Open, férfi egyes, döntő:
Novak Djokovic (szerb, 1.) - Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:4, 6:7 (3-7), 6:1

Novak Djokovic idei harmadik Grand Slam-diadalát aratva megnyerte a US Opent, egyúttal az idén hatodszor döntőzött Rafael Nadallal, és mindannyiszor győzött ellene.

A világranglistán második Nadal az első és a második szettben is 2:0-ra vezetett, mégis kikapott mindkettőben. A harmadik szettben - váratlanul - óriási formajavuláson ment át Nadal, úgy tűnt, akár a meccset is megfordíthatja, de hamar elfáradt mentálisan és fizikálisan is, így az idei 64 meccséből 62-t megnyerő Djokovic végül érvényesítette a papírformát.

Djokovic a negyedik GS-győzelmét aratta, kollekciójából már egyedül a Roland Garros hiányzik. 2008-ban és idén az Australian Opent nyerte meg, ahogy idén megállíthatatlan volt Wimbledonban is.

A díjátadó ünnepségen mindkét játékos megemlékezett a tíz évvel ezelőtti New York-i terrortámadás áldozataira, Djokovic ráadásképp a helyi tűzoltók baseballsapkájában nyilatkozott.

Az utóbbi tíz év döntői:
férfiak:
2001: Hewitt (ausztrál) - Sampras (amerikai) 7:6, 6:1, 6:1
2002: Sampras - Agassi (amerikai) 6:3, 6:4, 5:7, 6:4
2003: Roddick (amerikai) - Ferrero (spanyol) 6:3, 7:6, 6:3
2004: Federer (svájci) - Hewitt 6:0, 7:6 (7-3), 6:0
2005: Federer - Agassi 6:3, 2:6, 7:6, (7-1), 6:1
2006: Federer - Roddick 6:2, 4:6, 7:5, 6:1
2007: Federer - Djokovic (szerb) 7:6 (7-4), 7:6 (7-2), 6:4
2008: Federer - Murray (brit) 6:2, 7:5, 6:2
2009: Del Potro (argentin) - Federer 3:6, 7:6 (7-5), 4:6, 7:6 (7-4), 6:2
2010: Nadal (spanyol) - Djokovic 6:4, 5:7, 6:4, 6:2
2011: Djokovic - Nadal 6:2, 6:4, 6:7 (3-7), 6:1

Online közvetítés:
Első szett

Először Djokovic kezdett melegíteni, majd szokás szerint egymással labdázgattak a döntő előtt.

A mérkőzés magyar idő szerint 22.14-kor kezdődött, Nadal kezdte az adogatást.

Djokovic kétszer is gyorsan egyenlített: előbb fonák egyenessel szerzett pontot, majd a háló is segítette (30-30), aztán széleset ütött, végül Nadal nagy nehezen megnyerte az első játékot (0:1).

Nadal rögtön megráncigálta az oroszlán bajszát, 15-15-nél egy tökéletesen helyezett ütéssel jutott előnyhöz, majd a bréklabdáját úgy értékesítette, hogy Djokovic - második szervás labdamenetben - a hálóba ütött. Meglepetésre máris 0:2.

A szerb hamar megnyugtatta drukkereit, hiszen azonnal visszanyerte az adogatását. Negyven semmi Djokovic javára, utána két Nadal-pont, de a játék elment (1:2).

Semmi harmincnál, egy felettébb hosszú labdamenet legvégén Nadal a vonalra ütött, így két bréklabdája is lett, de a hálóhoz lopakodó Djokovic hárította az elsőt. Ezután Nadal hosszút ütött, 40-40. Egy pazar röptével ismét Nadal-bréklabda, majd Djokovic ásszal egyenlített. Aztán előnyhöz is jutott, majd fonákkal jócskán hosszút ütött a szerb. Nadalnak aztán elfogyott a tudománya ebben a játékban, és végül két könnyed ponttal Djokovic egyenlített (2:2).

Az első szett összefoglalója:


Úgy tűnt, Djokovic lendületben maradt, hiszen 30:15-re is vezetett (Nadal adogatott), de előbb a szerb hosszút ütött, majd egy fantasztikus labdamenet után Nadalé lett az előny, hogy aztán a szerb ismét egyenlítsen 40-40-re. Nadal aztán széleset ütött, így bréklabdához jutott Djokovic. A világelső jól megfuttatta Nadalt szélre kitett labdákkal, majd kivégezte - az ötödik gémben legalábbis (3:2).

Nadal több hibával játszott, a hatodik játékban még így is fej fej mellett haladtak a felek, de végül a szerb nyerte meg zsinórban a negyedik játékát (4:2).

Nadal szervált, Djokovic pedig varázslatosan nyeste a labdát a háló mögé (15-0). A spanyol második challenge-ét is kikérte, de tévedett, így 30-0. A spanyol erőtlennek tűnt, és el is veszítette az adogatását (5:2).

A hatodik gémben szinte átgyalogolt Djokovic Nadalon, és magabiztosan nyerte meg az első szettet (6:2).

Fotó: AFP
Novak Djokovic

Második szett

Nadal megtáltosodott, az első gémet nagyon könnyedén hozta (0:1), majd Djokovic adogatásánál 40-0-ra vezetett, végül csak 40-30 után nyerte meg a játékot (0:2), de nagyon örült neki. Látványosan a levegőbe csapott, ami annyit tett: visszajött Nadal önbizalma, és ismét elhitte, hogy lehet keresnivalója ezen a meccsen.

Aztán kísértett az első szett, hiszen úgy tűnt, Nadal rögtön elveszíti a saját adogatását. Egy olyan játék volt ez, amelyikben szinte csak szép, hosszú labdamenetek voltak. A közönségnek ez a tenisz roppantul tetszett. Djokovic semmi 30-ra, 30-40-re is vezetett, de Nadal visszakapaszkodott, háromszor is egálból került előnybe, majd bréklabdához jutott a szerb, de a spanyol hárítani tudott másodszor is. Egy Novak-hiba után egy Rafael-hiba, úgy tetszett, ennek a gémnek soha nem lesz vége. Aztán egy Nadal-kettőshiba és egy negyedik, feleslegesen kikért Nadal-challenge után Djokovic nyerte a negyedórás gémet (1:2).

Momentumok a második szettből:



Djokovic ennél sokkal gyorsabban, néhány perc alatt hozta az adogatását, így 0:2-ről - csakúgy, mint az első szettben - ismét 2:2.

Nadal kifáradt - mentálisan biztosan, de fizikálisan is rosszabbul áll most, mint Djokovic. Legalábbis az ötödik játékból ez derült ki, a szerb könnyedén nyert, a spanyol kettős hibával bukta el végül a gémet (3:2).


Két Djokovic-hiba után 15-30 volt Nadal javára, de a szerb pillanatok alatt fordított, majd be is húzta a negyedik gémet (4:2).

Nadal aztán - egy újabb hosszú játékban - csak kibruszolt egy újabb sikert, de a 4:3 még mindig kevésnek tűnik, el kellene nyerni ellenfele adogatását a világranglista-másodiknak, ha legalább a GS-trófea közelébe szeretne kerülni. A győztes Nadal-pontba belekiabált egy sportszerűtlen néző.

Djokovic pontos ütésekkel kezdett a szett nyolcadik játékában, aztán többször is váratlan hibát követett el, és Nadal egy bravúros elütéssel elnyerte a szerb adogatását (4:4).


Nadal nemhiába örült az előbb, de hamar kiderült, hogy korai volt még szettsikerben bízniuk a drukkereinek, Djokovic ugyanis ellentmondást nem tűrő, magabiztos és sima játékkal azonnal visszanyerte az elveszített adogatást, 15-40 után Nadal ütött egy borzasztó széleset (5:4).

Djokovic 40-15-nél egy gyilkos erejű, nagyon látványos ütéssel tette fel a koronát a gémben (6:4) mutatott játékára, ezzel megnyerte a második szettet is.

Harmadik szett

A megszokott menetrend: Nadalé az első játék (0:1), Djokovic pedig pillanatok alatt egyenlített (1:1).

Minden bizonnyal döntő momentum: Nadal elveszítette saját adogatását (2:1). A játék képe nem változott, Nadal küzd, hajt, de többet hibázik a tökéletes közeli játékot produkáló Djokovicnál, akiről süt a magabiztosság.

De aki azt hitte, hogy ezzel vége, az tévedett, hiszen Nadal 40-15-nél megremegett ugyan, de végül sikerült brékelnie, egyúttal egyenlítenie (2:2).

Bár már a harmadik szettben jártunk, a felek képesek voltak olyan labdamenetekre, mint az ötödik gémben, 30-30-nál - legalább másfél tucatnyi ütésváltás után Nadalé lett a pont. Más kérdés, hogy a következő labdamenetben egy könnyű labdát a hálóba ütött, mérgelődött is egy sort. Djokovic hasonló hibát követett el, Nadal pedig előnybe került, és megint csak a háló döntötte el a labdamenet sorsát - a spanyol belebombázott, azaz ismét egyenlő lett az állás. Végül elveszítette az adogatását a mallorcai - innen felállni szinte lehetetlen (3:2).

Lehetetlen, de talán nem Nadal számára. A 25 éves spanyol nullára megnyerte Djokovic adogatását (3:3), majd a sajátját is megerőltetés nélkül hozta (3:4).

Óriási formajavulást mutatott be, talán mégis van esély arra, hogy megfordítja a meccset? Egy újabb hosszú gém végén Djokovic egyenlített (4:4).

Aztán megint ő szervált, és a meccs során talán a legsimábban nyerte meg a gémet (4:5), majd 30-15-re is vezetett már az adogató Djokovic ellen, azaz két labdára volt a szettgyőzelemtől. De ekkor a szerb gyorsan beütött két pontot, majd egy ásszal megmutatta, ki az úr a házban (5:5).

Nadalnak kötelező volt nyernie a következő játékban, de az agresszíven teniszező Djokovic nem engedte élni a spanyolt, így élete negyedik Grand Slam-trófeájáért adogathatott a világelső (6:5).

Izgalmas volt a következő gém, de Nadal idegei végül jobban bírták, így a mallorcai - óriási küzdelem árán - egyenlített (6:6).

A rövidítésben Nadal pillanatok alatt 2-0-s előnyt szerzett, majd 5-1-re elhúzott, azaz most már ő került két labdára a szettől. De innen még felküzdötte magát Djokovic 5-3-ra, de egy küzdelmes labdamenet után Nadal beütötte a hatodik pontját. A három szettlabdából rögtön az elsőt győzelemre váltotta (6:7).

Negyedik szett

Djokovicot ápolni kellett, majd megnyerte az első gémet (1:0), aztán megint ápolás következett. A hátát masszírozták.

Nadal adogatott, Djokovic pedig 40-40-nél akkorát ütött a labdába, hogy elszakadt a húrja. Majd bréklabdája lett, nem is egy, és sikerült is 2:0-ra módosítania az állást.

A szerb szervált, és nagyon simán hozta is a saját adogatását (3:0). Nadalnak a negyedik gémig kellett várnia az első sikerre (3:1), de mivel nem tudott mit kezdeni Djokovic szerváival (4:1), a szerb két játékra került a GS-győzelemtől. Nadal adogatott, de pontot sem ért el (5:1), így egy lépésre került a végső diadaltól.

Nem is hibázott már (6:1), és megnyerte a US Opent. Keresztet vetett, majd kiabálni kezdett örömében a szerb világelső.

Előzmények - Djokovic és Nadal útja a döntőig

Az amerikai nyílt teniszbajnokság előtt Novak Djokovicért aggódtak a rajongói, a viadalt felvezető mestertorna döntőjét ugyanis vállsérülés miatt feladta. A US Openen a Janko Tipsarevic elleni negyeddöntőben lejött a köröm a szerb világelső nagylábujjáról, ám rövid ápolás után folytatni tudta a meccset. Végül Tipsarevic adta fel a meccset, így következhetett a Roger Federer elleni elődöntő.

Mindketten gyengébb játékkal kezdtek, de Federer előbb kapaszkodott ki a gödörből, így 2-0-s szettelőnybe került. Djokovic azonban váltani tudott, határozott játékkal kiegyenlített, majd a döntő szettben ismét nyílt volt a küzdelem. Olyannyira, hogy Federer saját adogatójátékában jutott 40-15-ig - két meccslabdája is volt -, amikor a szerb már minden mindegy alapon ütötte vissza az egyik szervát, éppen a vonalra, nyerőnek.

Djokovic tüzelte kicsit az addig erősen Federer mellett álló közönséget, majd brékelte a megzavarodott svájcit. Ekkor még mindig 5:4-re vezetett Federer, de a befejezés formalitássá vált. Djokovic mentálisan roppant erősnek tűnik (Dolgopolov ellen a negyedik körben 16-14-gyel húzta be az első szett rövidítését), kérdés, képes lehet-e zsinórban hatszor megverni Rafael Nadalt?

Mert bár a két óriás örökmérlege a spanyolnak kedvez (16-12), az idén mind az öt meccsüket Djokovic nyerte, tavaly azonban Nadal nyerte a US Open döntőjét (6:4, 5:7, 6:4, 6:2).

Nadal játszott szoros szetteket, de egyet sem vesztett el az első négy fordulóban. A negyeddöntőben a hazai kedvencet, Andy Roddickot nagyon csúnyán lemosta a pályáról, az elődöntőben pedig Andy Murray következett.

A skót ezen a borításon meg tudta szorongatni a korábbi világelsőt, de győzelemre nem volt esélye. Murray azért fogott egy szettet, és közel három és fél órás csatára kényszerítette Nadalt, ennél többet azonban nem tudott felmutatni.

Azért a mallorcainak sem ment minden egyszerűen: a Nalbandian elleni meccsét követő sajtótájékoztatón begörcsölt a lába, és a megdöbbent újságírók előtt fájdalomtól eltorzult arccal lecsúszott a székről.