Vágólapra másolva!
Aranyérmet nyert a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter összeállítású csapat a férfiak szerdai váltóversenyében a moszkvai öttusa-világbajnokságon.

A lövészettel nehezített futás során Marosi Ádám tizenegy másodperc előnnyel rajolt dél-koreai és tizennéggyel ukrán vetélytársa előtt. Az első kör végén az ukrán megelőzte a koreai futót, de a második sorozatot követően visszaállt a sorrend, viszont az egyéniben harmadik Marosi jobban célzott, így némi plusz előnyre tett szert. A váltás után Tibolya Péter hibátlanul lőtt, s már csaknem fél perccel vezetett a koreai-ukrán kettős előtt, miközben az oroszok folyamatosan jöttek előre.

A második - összességében a negyedik - kör után Tibolya még jobban ellépett a többiektől, s így váltotta Kasza Róbertet, aki hibátlan sorozattal kezdett. Azonban hasonlóan cselekedett a tavaly vb-második dél-koreai trió befutó embere is, nyomában ukrán riválisával. Az utolsó sorozat után 32 másodperc volt Kasza előnye, s ekkor már nem volt esélye az üldözőknek. Amikor Kasza a külső szakasz után visszaért a csarnokba, Marosi és Tibolya már a célban fogadhatta a gratulációkat, majd mindketten tárt karokkal várták a magyar zászlóval érkező társukat. A második helyre a koreaiak, a harmadikra az ukránok érkeztek.

Az idei, angliai Európa-bajnokság után tehát ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel a férfi váltó - csak annyi a különbség, hogy az Eb-n Demeter Bence szerepelt Tibolya helyett.

"Azt gondoltam, nagyobb küzdelem lesz, mivel a koreaiak is mutattak már fel komoly erényeket az utolsó számban" - nyilatkozott Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. "De mindhárom fiú nagyon belehúzott az elején, így lelohasztották az üldözőket, s a tízből lett negyven másodperc előny. Jó ez a csapat, ha Demeter van benne, ha Tibolya, még van bennük öt év. De lehet, hogy hét."

Forrás: MTI/Földi Imre
Így örült a Tibolya, Kasza, Marosi váltó az aranynak

"Nem gondoltam, hogy ilyen simán nyerünk, mert az oroszok a legerősebb csapatukkal álltak fel" - mondta Tibolya Péter. "Az egyéni verseny első, második és negyedik helyezettjével indultak, de a lovaglást elbukták. Bevallom, az utolsó két szám előtt én nagyon izgultam. Gyerekkorom óta együtt vagyok ezekkel a fiúkkal, nagyon hiszek bennük. Amikor valakinek gyengébben ment, a másik kihúzta a bajból, s ettől csapat a csapat."

"Reggel utolsónak szálltunk le a buszról és odaszóltam a többieknek: nyerjünk" - jelentette ki Kasza Róbert. "Utolsónak szálltunk le a buszról és most elsőként léphettünk fel a dobogóra."

"A csapat mellett a kedvesemért, a páromért versenyeztem ma" - mondta az egyéniben bronzérmes Marosi Ádám. "A lovaglás volt a kulcsszám, azzal tudtunk előre lépni és az Eb után ismét nyerni. Nagy dolog győzni itt a farkasveremben, az oroszok otthonában. Kovács Sarolta ezüstérme és az én bronzérmem esetében, és most is a lovaglás volt a meghatározó, bebizonyítottuk, hogy lovas nemzet vagyunk. Egy évvel az olimpia előtt visszaadtuk a sportágnak a hitét és a presztízsét."

Férfi váltó, világbajnok: Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Tibolya Péter) 6536 pont (904, 1296, 1140, 3196)
2. Koreai Köztársaság 6492 (868, 1308, 1120, 3196)
3. Ukrajna 6456 (880, 1284, 1120, 3172)

A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel zárta a világbajnokságot, amelyen Marosi olimpiai kvótát is szerzett.