Vágólapra másolva!
Medúzaveszély miatt kénytelen volt feladni a Floridai-szoros átúszására tett harmadik kísérletét is Diana Nyad amerikai hosszútávúszó, noha már 40 órát töltött a cápáktól hemzsegő vízben, és a 166 kilométerből 124-et megtett.

A 62 éves maratoni úszónő akart lenni az első, aki cápaketrec nélkül, egyhuzamban teszi meg úszva az utat Kubából Floridába, ám több mint százezer karcsapás után vasárnap feladni kényszerült a kísérletet, miután kétszer is medúza csípte meg az arcán, és további medúzatámadások veszélye fenyegetett. Az első hólyagmedúzával már röviddel az indulás után találkozott, ezenkívül egy cápa is nagyon megközelítette.

Az első medúzacsípés okozta légzési nehézségekből az őt kísérő orvoscsoport még kikezelte, és folytatta útját, a medúzával való második találkozás után azonban az orvosok eltanácsolták attól, hogy még két éjszakát töltsön a vízben és újabb medúzacsípéseket kockáztasson, mert a testében felgyülemlő medúzaméregnek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek.

Az újabb kudarc ellenére az extrémsportoló nem adta fel szándékát, hogy ezzel a jelképes akcióval kösse össze Kubát és Floridát. Mostani útján öt hajóval és négy kajakkal összesen harminc ember kísérte, köztük olyan speciális búvárok, akiknek a feladatuk az volt, hogy megvédjék az esetleges cápatámadásoktól.

Nyad először 1978-ben próbált meg cápaketrec nélkül egyhuzamban Kubából Floridába úszni, akkor a háborgó tenger és a kedvezőtlen áramlatok miatt kényszerült félbeszakítani az útját. Másodszor idén augusztusban próbálkozott az átúszással, amelyet vállfájdalmak és asztma miatt volt kénytelen feladni az út majdnem felének megtétele után.

Harminc évvel ezelőtt befejeződött élsportolói pályafutása során Nyad számos világrekordot állított fel: 1975-ben kevesebb mint nyolc óra alatt úszta körbe Manhattan szigetét, míg 1979-ben 165 kilométert úszott a Bahamákhoz tartozó Biminitől egészen Floridáig.