Vágólapra másolva!
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kiáll Pars Krisztián mellett, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál keres védelmet a kiváló kalapácsvető érdekében, a fehérorosz atléták mintáinak újraelemzését kérve - tájékoztatta a MOB az MTI-t hétfőn este.

A MOB első embere Richard Pounddal, a NOB tagjával és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökségi tagjával múlt pénteken, a budapesti nemzetközi sportjogi konferencia zárónapján folytatott kétoldalú tárgyalását követően jutott erre az álláspontra.

A MOB közleménye szerint Borkai Zsolt attól függetlenül határozott így, hogy a vonatkozó nemzetközi szabályok szerint sem a MOB-nak, sem a 2008-as pekingi olimpián negyedikként végzett Pars Krisztiánnak nincs illetékessége a pozitív mintát szolgáltató fehérorosz kalapácsvetők doppingügyében, és kizárólag a NOB jogosult a fehérorosz atléták mintáinak újraelemzésére.

A MOB-elnök a magyar versenyző és a doppingmentes sport érdekében hivatalosan felkéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon vizeletmintáinak újraellenőrzésére. Egyúttal mindent elkövet a tiszta és doppingmentes sport előmozdítása, a magyar sport érdekérvényesítése és a magyar sportolók védelme érdekében, így Pars Krisztián ügyében is a legmagasabb fórumon, a NOB-nál keres védelmet a kiváló kalapácsvető mellett kiállva - olvasható a MOB tájékoztatásában.

A pekingi olimpia után, 2008 decemberében a NOB doppingvétség miatt megfosztotta ezüstérmétől Gyevjatovszkijt és a bronzéremtől honfitársát, Tyihont, így Pars a második helyre lépett előre. Tavaly júniusban azonban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott a fehérorosz versenyzők fellebbezésének, mivel a doppingminták elemzése során szabálytalanság történt, így visszakapták érmeiket. A NOB ezután jelezte, hogy újabb vizsgálatot szeretne - azóta viszont nincs fejlemény az ügyben.