Vágólapra másolva!
Magyar szempontból kellemetlen meglepetéssel kezdődött a szerdai versenynap a cataniai vívó-világbajnokságon: a tavaly bronzérmes párbajtőröző Boczkó Gábor az első fordulóban vereséget szenvedett. Ugyancsak a legjobb 64 között fejezte be szereplését Somfai Péter, egyedül Imre Géza jutott tovább, aki viszont az utolsó esélyét megragadva a harmadik asszóját is megnyerte, ezzel már a legjobb nyolc között van.

Boczkó ugyan két tiszta találattal kezdett Soren Thompson ellen, de az amerikai gyorsan egyenlített, majd két-három tussal elhúzott, ettől kezdve pedig nagyon türelmesen és taktikusan vívott, a magyar párbajtőröző sehogyan sem talált rajta fogást. Az utolsó percben, amikor Boczkónak már mennie kellett előre, tovább nőtt a különbség.

"Jól kezdtem, próbáltam ugyanazt folytatni, de valahogy egyre jobban ment el az érzés" - nyilatkozott Boczkó Gábor. "Hullámvölgybe kerültem, aztán elkezdtem visszakapaszkodni, úgy éreztem, hogy a tusok, amiket adok, könnyen jönnek, aztán az egyik akciómnál, amit csuklóra akartam befejezni, én kaptam találatot, és megint elölről kellett kezdenem mindent. A vége felé fel kellett adnom a biztonságos vívást, megnyíltam, emiatt lett ilyen nagy különbségű a vereség. Egyébként egyáltalán nem rossz vívóról van szó, nem is értem, hogyan kerülhetett ilyen hátra a táblán. Ezzel együtt ilyen szintű ellenfelet meg kell verni, de ezt most elrontottam, rosszul vívtam. "

A vereség azért különösen kellemetlen, mert a világbajnokságon nagyon sok pontot lehetett volna szerezni az olimpiai kvótaszerzésért, és a férfi párbajtőrözőknek csak egyéniben van erre lehetőségük, mivel nem rendeznek számukra csapatversenyt Londonban.

"Fizikálisan rendben voltam, nagyon sokat edzettem az elmúlt hat hétben, fejben ment el ez az asszó" - értékelt tovább Boczkó. "Most egy hosszabb pihenőre van szükségem, hogy feldolgozzam a történteket, aztán januártól úgy kell odaállnom a Világkupa-versenyekre, hogy képes vagyok érmeket szerezni, mert erre lesz szükség, hogy az olimpiai részvételt kiharcoljam. Lehet, hogy éppen az a tudat, hogy itt, a világbajnokságon olyan sok pontot osztanak, nyomasztott valamennyire, pedig egyébként már sokszor bizonyítottam, hogy általában bírom a feszültséget, a nagy nyomást."

Somfai szintén kikapott a norvég színekben szereplő Bartosz Piaseckitől, aki szinte végig vezetett ellene. Az Universiade-győztes Szényi Péter nem került fel a főtáblára a selejtezőből.

Imre jól kezdett, hozta a kötelezőt az egyiptomi Ahmed el-Sagirral szemben. Bár egy darabig nehezen tudott elszakadni ellenfelétől, a vége sima győzelem lett. A norvég Sturla Torkildsen elleni asszó már jóval szorosabb volt (15-14), akárcsak a kanadai Hugues Boisvert-Simard elleni nyolacaddöntő, ahol sokáig nem történt semmi különös, egy ide-egy oda rendszer szerint estek a találatok, két tus különbség a hajráig nem alakult ki. Akkor azonban a kanadai ellépett - pedig a mérkőzés jelentős részében inkább Imre vezetett -, és 12-14-nél nagyon kevés esély látszott a győzelem kiharcolására. A magyar párbajtőröző azonban megtette azt, amire addig nem volt képes, egymás után egylámpás tusokat adott - mégpedig hármat -, ezzel a negyeddöntőbe jutott.

a 64 között:
Imre Géza - Ahmed el-Sagir (egyiptomi) 15-9
Soren Thompson (amerikai) - Boczkó Gábor 15-9
Bartosz Piasecki (norvég) - Somfai Péter 15-11

a 32 között:
Imre - Sturla Torkildsen (norvég) 15-14

a 16 között:
Imre - Hugues Boisvert-Simard (kanadai) 15-14