Vágólapra másolva!
Profiként is bemutatkozik a hétvégén Dewey Bozella, korábbi amatőr ökölvívó, aki ártatlanul ült börtönben 26 évet. A két éve szabadult bunyóst egy 92 éves asszony meggyilkolásáért ítélték el 1983-ban.

Nem a 46 éves Bernard Hopkins lesz a hétvégi, Los Angeles-i ökölvívó gála legidősebb versenyzője. Az előprogramban kesztyűt húz az egykori amatőr bokszoló, a jelenleg 52 éves Dewey Bozella is.

A bunyóst 1983-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték egy 92 éves asszony meggyilkolásáért, összesen 26 évet töltött ártatlanul rácsok mögött, mígnem 2009-ben egy DNS-vizsgálattal bebizonyították az ítélet hamisságát.

"Több mint húsz év az életemből. Egy kétlábon járó élőhalott voltam, 84A172 név alatt. Azt akarták, valljam be, hogy megöltem egy 92 éves asszonyt. Hát rossz lóra tettek. Soha nem tennék ilyet, akkor inkább meghalok a börtönben" - nyilatkozta a Hopkins-Dawson gála előtt Bozella.

"Az ökölvívás volt a szabadságom. Ez segített kimenekülni onnan. Segített rájönnöm, hogy sokkal jobb így élni, mintha csak emészteném maga odabenn, és haragudnék a világra" - emlékezett a bokszoló. "Az életben néha padlóra kerül az ember. És ilyenkor mit lehet tenni? Csak feküdni az úton, mint valami meztelen csiga és várni, hogy eltapossanak? Vagy inkább felkelsz és kezdesz valamit magaddal? Át kell éreznem, milyen igazi profi bunyósnak lenni, hogy azt mondhassam magamnak, ezt is megcsináltam."

Bozella október 15-én, a Staples Centerben mutatja meg magát, ellenfele egy harmincéves, nyeretlen ökölvívó, Larry Hopkins lesz.

A gála főmeccsén Bernard Hopkins csap össze Chad Dawsonnal.

A WBC-bajnok Hopkins célja, hogy az év ökölvívója legyen: "Megint történelmet akarok írni, hiszen négy híján ötvenévesen ez eddig senkinek sem jött össze. Dawson, nem értem miért alkalmazol valakit, hogy tanítson vezetni, aki maga is elbukott a vizsgán. Azt akarom, hogy a legjobbat hozd ki belőlem. Próbálj kiütni engem, a legjobbat akarom látni belőled."

Dawson úgy érzi, az elmúlt két-három év legjobb felkészülésén van túl: "Hopkins rengeteget tett ezért a sportért, de kész vagyok kiállni és megmutatni, hogy most már én vagyok a legjobb félnehézsúlyú."