Vágólapra másolva!
Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét lólengésben a tokiói olimpiai kvalifikációs torna-vb szombati napján, Hídvégi Vid ugyanezen a szeren negyedik lett.

Berki a döntőben 15,833 pontot kapott gyakorlatára, Hídvégi 15,000-val zárt.

A magyar csapat számítása szerint Berki ezzel indulási jogot szerzett a jövő évi londoni olimpiára, ehhez a lovon érmet kellett szereznie, s a másik két szeren - esetében nyújtón és gyűrűn - az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát kellett teljesítenie.

"Szerencsére meg tudtam ismételni a gyakorlatomat úgy, ahogyan a selejtezőben is, nagyobb megingás nélkül - mondta a Magyar Rádiónak a döntőt követően Berki Krisztián. - Életemben először izgultam, ez egy óriási teher, nem kívánom senkinek, hogy úgy próbáljon meg kvótát szerezni, hogy erre egyetlen lehetősége van. Óriási eredmény, hogy nemcsak megvédtem a tavalyi vb-címemet, de olimpiai indulási jogot is szereztem."

A kvótákkal kapcsolatban a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) még nem adott ki hivatalos tájékoztatást, de a magyarok szerint az immár kétszeres vb-győztes, 26 éves tornász elérte az ötkarikás induláshoz szükséges pontszámot.

Hídvéginek ugyancsak kínálkozott esélye a kvótaszerzésre, ehhez érmet kellett volna szereznie lólengésben, de a harmadik pozícióból éppen az utolsó előttiként szólított honfitársa taszította le.

"Volt egy kicsi hibám, de téthelyzetben meg tudtam csinálni a gyakorlatomat, ráadásul egy nehezített leugrással, amit az Eb óta építettünk be. Persze bosszankodhatnék azon, hogy 66 ezreden múlt a bronzérem, de őszintén szólva az érmet simán becseréltem volna az olimpiai kvótára, amit ezek után januárban a londoni tesztversenyen egyéni összetettben szeretnék megszerezni" - nyilatkozta Hídvégi.

"Óriási teher volt rajtunk, mi már egyszer lemaradtunk az olimpiáról, úgyhogy ez tudjuk, mit jelent. De hála az égnek, Krisztián fantasztikus teljesítményt nyújtott, minden energiájával a gyakorlatra összepontosított. Kívülről úgy láttam, hogy a közepén nagyon elfáradt, de végig tudta csinálni, minden energiáját beleadta, ezért lett világbajnok. Vidnek is nagyon örülök, kiválóan megállta a helyét élete első vb-fináléjában, nagyon jó teljesítményt nyújtott. Összességében mind a kettőjükkel rendkívül elégedett vagyok" - összegzett Kovács István, a férfiválogatott vezetőedzője.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki a helyszínen követte nyomon a döntőt, ekképpen látta: "Berki fantasztikus teljesítményt nyújtott. Nagyon boldog vagyok, hiszen a vb-arany mellett az olimpiai kvóta is megvan, úgyhogy nyugodtan készülhet Londonra, ahol nagyot alkothat. Vid megérdemelte volna a bronzot, ezáltal az olimpiai kvótát is, de sejthető volt, hogy a bírók egy országból két versenyzőt nem engednek fel a dobogóra. Mindenesetre az én örömöm is óriási!"

"Fantasztikus volt ez az egész! Krisztiánon láttam a gyakorlat előtt, hogy ideges, pedig ez nem jellemző rá. De tudtam, hogy megcsinálja. Vidnek is nagyon örülök, nagyon jó gyakorlatot mutatott be, és ő is bekerült a teljes körforgásba, a világ elitjébe. Azt a 66 ezredpontot én is nagyon sajnálom, de éppen Berki egyik legnagyobb ellenfelét, az angolt Smith-t kellett volna megvernie, ez pedig várható volt, hogy nem fog menni" - mondta Magyar Zoltán, a honi sportági szövetség elnöke.

A magyarok számára ezzel véget ért a torna-vb, a Berki, Hídvégi, Rácz Attila, Vlacsil Attila, Babos Ádám és Kállai Zoltán összeállítású férfi válogatott a 21., a Divéky Luca, Böczögő Dorina, Sheppard Austin, Lónai Hajnalka, Gombás Laura, Szabadfi Szilvia, Nagy Orsolya alkotta női együttes pedig 20. lett a csapatok versenyében.

Férfiak, lólengés, döntő:
1. Berki Krisztián 15,833 pont
2. Cyril Tommasone (Franciaország) 15,266
3. Louis Smith (Nagy-Britannia) 15,066
4. Hídvégi Vid 15,000

talaj:
1. Ucsimura Kohej (Japán) 15,633 pont
2. Cou Kaj (Kína) 15,500
3. Diego Hypolito (Brazília) 15,466

gyűrű:
1. Csen Ji-ping (Kína) 15,800
2. Arthur Zanetti (Brazília) 15,600
3. Jamamuro Kodzsi (Japán) 15,500