Vágólapra másolva!
Ezüstérmes lett szombaton a Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter és Szényi Péter alkotta férfipárbajtőr-csapat, miután a cataniai vívó-világbajnokság döntőjében 45-37-re kikapott a francia együttestől.

A magyarok rendkívül magabiztosan meneteltek a döntőig: az üzbégeket 45-27-re, a venezuelaiakat 45-23-ra, a negyeddöntőben a kínaiakat 45-37-re, az elődöntőben pedig a svájciakat 45-23-ra verték. A döntőben a régi rivális, egyben címvédő franciákkal találkoztak, akikkel szemben az elmúlt években rend szerint alulmaradtak. Legutóbb idén, a sheffieldi Európa-bajnokság fináléjában kaptak ki tőlük.

Ezúttal egészen az utolsó asszóig kiélezett volt a küzdelem, bár a franciák nyolc tussal, 45-37-re nyertek, a különbség csak a legvégére nőtt meg. Boczkó az elején 4-3-ra verte Lucenay-t, Imre 7-6-ra kikapott Grumier-től, Somfai viszont a Gustin elleni 2-0-s győzelemmel magyar előnnyel zárta az első kört. Ezután Imre 8-8-at csinált Lucenay-vel, Boczkó viszont beleszaladt egy 6-2-es vereségbe Gustinnel szemben, Somfai pedig 6-5-re kikapott Grumier-től (27-30).

Imre újabb pástra lépésekor is nőtt először a különbség, aztán a magyar párbajtőröző magára talált, és 29-33-ról 35-34-re fordított Gustin ellen. A következő asszóban azonban megint fordult a kocka, Lucenay 3-0-ra verte Somfait, így Boczkó 35-37-nél lépett pástra Grumier-vel szemben. Az utolsó párharcban a franciának jöttek be az első akciói, így tovább nőtt a különbség, és az idő előrehaladtával egyre kevesebb esély volt a felzárkózásra. Sőt, Grumier élt a helyzeti előnyével, és győzelemhez segítette csapatát.

Az egyéniben is legnépesebb mezőnyt felvonultató férfi párbajtőr szakág a csapatversenyben is rekorder, annak ellenére indult 41 válogatott, hogy a londoni olimpián ez a szám nem szerepel a programban.

Eredmények, férfi párbajtőr, csapat, a 32 között:
Magyarország - Üzbegisztán 45-27
(Boczkó plusz 8, Imre plusz 4, Somfai plusz 3, Szényi plusz 3)

a 16 között:
Magyarország - Venezuela 45-23
(Boczkó plusz 11, Imre plusz 8, Somfai plusz 3)

negyeddöntő:
Magyarország - Kína 45-37
(Imre plusz 6, Boczkó plusz 5, Somfai mínusz 3)

Franciaország - Németország 45-41
Koreai Köztársaság - Norvégia 45-33
Svájc - Olaszország 36-33

elődöntő:
Magyarország - Svájc 45-23
(Boczkó plusz 9, Imre plusz 8, Somfai plusz 5)

Franciaország - Koreai Köztársaság 45-31

a 3. helyért:
Svájc - Koreai Köztársaság 15-14

döntő:
Franciaország - Magyarország 45-37
(Imre plusz 3, Somfai mínusz 2, Boczkó mínusz 9)

Eredmény, férfi párbajtőr csapatverseny:
1. Franciaország (Gauthier Grumier, Jean-Michel Lucenay, Ronan Gustin, Yannick Borel)
2. Magyarország (Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter)
3. Svájc (Fabia Kauter, Benjamin Steffen, Max Heinzer, Florian Staub)

Negyeddöntőbeli vereségét követően az első mérkőzését megnyerte, a másodikat pedig elvesztette a női kardválogatott, ezzel hatodik helyen végzett. A Benkó Réka, Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra négyes várakozáson felül szerepelt már azzal, hogy a legjobb nyolc közé jutott, s aztán még egy váratlan eredménnyel szolgált: a házigazdák alakulata elleni sikerrel az ötödik helyért vívhatott.

A lengyelekkel szembeni utolsó összecsapását ugyan elvesztette, de ezzel együtt is jól szerepelt a csapat. Különösen annak a fényében, hogy Kovács Tamás szövetségi kapitány a gyenge Eb-szereplés miatt eredetileg nem is akarta kihozni a női kardcsapatot, és csak a szövetség elnökségének döntése alapján indulhatott mégis az együttes a vb-n.

"Az eredmény ismeretében azt mondhatom, jó döntése volt az elnökségnek, hogy ragaszkodott a csapat kiutaztatásához, én pedig akkor döntöttem jól, amikor kihagytam az együttesből az Eb-n rosszul szerepelt vívókat" - értékelt a szakvezető.

"Márton Anna és Várhelyi Kata meglepően jól vívott, utóbbi szinte egyedül vitte be a csapatot a negyeddöntőbe a dél-koreaiak ellen. Benkó Réka stabil tagja a csapatnak, szerintem szinte biztos, hogy ő ott lesz a londoni olimpián is, melléje kerülhet a későbbi csapatokba Márton és Várhelyi, s hozzájuk kell még fiatalokat keresni. Szerintem helyes döntés a fiatalítás, ezen az úton kell továbbmenni."

Eredmények, női kard, csapat, a 32 között:
Magyarország - Kanada 45-31
(Benkó plusz 8, Várhelyi plusz 5, Márton plusz 1, Damu nem vívott)

a 16 között:
Magyarország - Koreai Köztársaság 45-39
(Várhelyi plusz 9, Benkó plusz 2, Márton mínusz 5, Damu nem vívott)

negyeddöntő:
Oroszország - Magyarország 45-29
(Bankó 0, Damu mínusz 3, Márton mínusz 4, Várhelyi mínusz 9)

Egyesült Államok - Olaszország 45-43
Azerbajdzsán - Kína 45-43
Ukrajna - Lengyelország 45-36

az 5-8. helyért:
Magyarország - Olaszország 45-40
(Várhelyi plusz 2, Márton plusz 2, Benkó plusz 1, Damu nem vívott)

az 5. helyért:
Lengyelország - Magyarország 45-26
(Várhelyi mínusz 5, Márton mínusz 6, Benkó mínusz 8, Damu nem vívott)