Vágólapra másolva!
Kicsit elmaradt saját várakozásaitól, ám nem elégedetlen teljesítményével az ötszörös olimpiai bajnok Ian Thorpe, aki öt év kihagyás után a szingapúri rövidpályás úszó Világkupa-versenyen tért vissza. Száz méter vegyesen hetedik, száz pillangón pedig tizenegyedik lett. 

"Előzetesen is azt gondoltam, hogy meg fogom szenvedni ezt a versenyt, és aki esetleg másra számított, az nincs tisztában azzal, hogy milyen összetett sportág is az úszás valójában" - mondta szombat délelőtt az ausztrál versenyző, miután nem jutott döntőbe 100 pillangón. "Kicsit csalódott vagyok, mert nem ment igazán jól ma, az időeredményemmel és sok más dologgal sem vagyok megelégedve. A versenyzés az igazán kemény számomra, mert az edzések nem okoznak problémát, mindent könnyedén megcsinálok, amit kérnek tőlem, ám a versenyekbe bele kell rázódni, és ahhoz idő kell."

Az elsősorban gyorsúszó Thorpe a szombati elődöntőben a harmadik lett pillangón, 54.09 mp-es eredménye azonban a döntőhöz nem volt elég. Pénteken 56.33 mp-cel lett hetedik vegyesen.

"Most volt alkalmam lemérni, hogy hol is tartok valójában, ahhoz képest, ahogy edzéseken érzem magam, és összességében azért elégedett vagyok a fejlődésemmel" - nyilatkozta a visszatérését februárban bejelentő Thorpe. "Már akkor mondtam, amikor a visszatérést még csak tervezgettem, hogy akár három évre is szükség lehet ahhoz, hogy olyan formában legyek, mint régen. Lehet, hogy kell is majd annyi, persze azon vagyok, hogy ez ne tartson ilyen sokáig."

A februári bejelentése óta tíz kilót leadott, tizenegyszeres világbajnok a folytatásban részt vesz a jövő heti pekingi és a tokiói Vk-versenyeken is.

Visszavonulásának 2006 novemberében történt bejelentése meglepetésként hatott az úszósportban, fél évvel később ugyanis éppen Melbourne-ben rendezték a vb-t. A verseny alatt a L'Equipe című francia újság megszellőztette, hogy 2006 májusában, edzés közben túl magas tesztoszteron- és növekedésihormon-szintet mértek nála, ez lehetett a hirtelen visszavonulás oka. Az úszó tagadott, később pedig tisztázták is a doppingvádak alól.