Vágólapra másolva!
Marko Cheseto kenyai hosszútávfutó eltévedt egy alaszkai hóviharban, és csak két nap keresés után találták meg. A 28 éves atlétának a cipői ráfagytak a lábaira, amelyeket bokától lefelé amputálni kellett.

A kenyai hosszútávfutó, Marko Cheseto az egyesült államokbeli Alaszkában eltévedt a hóviharban, és az élete is veszélybe került, mivel nem viselt megfelelő téli ruházatot. Egy farmerben, egy dzsekiben és egy futócipőben volt, de sem kesztyűt, sem sapkát nem vitt magával.

A BBC cikke szerint a 28 éves atlétát november 9-én találták meg, amikor már a hipotermia, azaz a kihűlés állapotában volt, a kezén és a lábán is fagyási sérülések voltak. A lábait bokától lefelé amputálni kezdett, a kezei azonban az alaszkai Anchorage Egyetem illetékese szerint teljesen rendbe fognak jönni. A sportolónak a cipői rá voltak fagyva a lábaira, amikor megtalálták.

Cheseto egy nappal az után tűnt el, hogy az egyetem mezeifutó-csapatával visszatért egy washingtoni viadalról, amelyet egyébként megnyertek az alaszkaiak.

A kenyai futó - aki 2010-ben félmaratoni egyetemi rekordot ért el - közleményben köszönte meg az egyetemnek és az önkénteseknek, hogy két napig keresték. "Jelenleg még nem épültem fel ugyan sem testben, sem lélekben, de ha már jól leszek, igyekszem majd visszaadni azt a sok segítséget, amit a közösségtől és a hazámtól, Kenyától kaptam. Akinek problémát okoztam, attól elnézést kérek."

Cheseto korábbi hírek szerint depresszióban szenvedett, miután egyetemi honfitársa, a szintén futó William Ritekwiang februárban öngyilkos lett szülővárosában, a kenyai Kapenguriában.