Vágólapra másolva!
2005-ben még Szávay Ágnessel nyert junior párosban a Roland Garroson és Wimbledonban Viktorija Azarenka, aki Melbourne-ben az első fehérorosz Grand Slam-győztes teniszező lett. Szávay szerint nehéz megmondani, mi lett volna, ha őt nem hátráltatják folyamatosan sérülések, de szerinte Azarenka előretörésében közrejátszik, hogy fiatalkorától Amerikában készül, ahol jobbak a körülmények.

A 22 éves Viktorija Azarenka a harmadik olyan teniszezőnő, aki élete első Grand Slam-győzelmét aratva kötött ki a világranglista élén. A fehérorosz játékos, akit a harmadik helyen emeltek ki a melbourne-i torna előtt, átgázolt a mezőnyön, mindössze két játszmát veszített a hét meccse alatt, pedig játszott a nyolcadik kiemelt Agnieszka Radwanskáwal, a címvédő Kim Clijstersszel és Marija Sarapovával is. Sarapovának mindössze három játékot engedett a meglepően sima döntőben, amelyet sok helyen a decibelek csatájaként harangoztak be, a két játékos ugyanis a női mezőny két leghangosabb játékosa, ütéseik után kiadott nyögéseik állandó vitatémát jelentenek.

Az egyik ausztrál csatorna az Australian Open során egy műszerrel mérte Azarenka nyögéseit, a leghangosabb, 91 decibeles sikítás ahhoz mérhető, mint amekkora zajt egy tőlünk egy méterre elhúzó kamion okoz.

A nagyi közbeszólt

Persze mindig lesznek olyanok, akik a nyögések és a győztes pontok utáni állandó ökölrázás miatt beszélnek majd róla, pedig a tenisszel hétévesen, édesanyja révén megismerkedő Azarenkának Melbourne-ben már összejött az, ami a világranglista eddigi éllovasának, Caroline Wozniackinak nem.

A Grand Slam-tornák döntői utáni ceremónia szerves része az Oscar-díj-átadóra is jellemző köszönőbeszéd, amelyben a győztes általában szüleinek, edzőinek, a nézőknek, a szponzoroknak és a labdaszedőknek is köszönetet mond. Azarenka nem is tért el a sablontól, csak annyiban, hogy nagymamáját külön kiemelte. Ez nem véletlen, 2010-ben ugyanis Azarenka közel volt ahhoz, hogy egy időre letegye az ütőt, és felfüggessze pályafutását, de a nagymama közbeszólt.

"Azt mondtam neki, nem akarok olyan dolgot csinálni, amit nem élvezek. Ő erre azt felelte, akkor ne csináld, az a fontos, hogy boldog legyél. Aztán elkezdett mesélni arról, milyen nehéz volt az élete, milyen keményen dolgozott, én meg úgy éreztem, arra utal ezzel, hogy fogjam be a számat, és fejezzem be a panaszkodást, mert átkozott jó dolgom van" - mesélte Azarenka, miért tartja a nagyit az őt leginkább ösztönző személynek.

A bölcs gondolatokat jó időben megfogalmazó rokon mellett persze sokat jelentett a karrierjének egy Amerikában sportoló ismerős. Az addig Minszkben készülő teniszező ugyanis az arizonai Scottsdale-be került 14 évesen, ahol felkarolta az NHL-ben védő Nyikolaj Habibulin felesége, akit Azarenka édesanyja ismert korábbról.

2005-ben Párizsban és Londonban is Szávayval nyert párosban

Azarenka a költözés évében lett profi, két évvel később, 2005-ben játszott először WTA-tornán, ugyanebben az évben Szávay Ágnest verte az Australian Open döntőjében a juniorok között - majd a US Opent és a juniorvébét is behúzta -, később viszont együtt nyertek párosban a Roland Garroson és Wimbledonban. Év végén Azarenka a 146., Szávay a 181. helyen állt a világranglistán, majd a fehéroroszt 2006 nyarán már az első százban jegyezték (kilencvenkettedikként zárta az évet).

Forrás: AFP/William West
A kép a 2005-ös melbourne-i párossiker után készült, balra Szávay

A 2007-es év viszont egyértelműen jobban sikerült Szávaynak, aki Palermóban megszerezte első WTA-tornagyőzelmét, majd Pekingben a másodikat, negyeddöntőig jutott a US Openben, és a huszadik helyen állt a világranglistán. Azarenkát ekkor tíz hellyel hátrébb rangsorolták, és bár Estorilban és Taskentben is döntőt játszott, mindkettőt elbukta. Bár 2008-ban nem nyert tornát - egy párizsi döntőt azért így is fel tudott mutatni -, Szávay ekkor jutott a legmagasabbra a világranglistán, április 14-én a tizenharmadik volt, év végén pedig a 28.. Ekkor az újabb két döntőig eljutó Azarenka állt előrébb, aki a tizenötödik pozícióban tanyázott, és a stuttgarti tornán 7:5, 6:3-ra verte a magyar lányt a 32 között.

A fehérorosz nagyon bekezdett 2009-ben, 24/2-es győzelem/vereség mutatója volt az év elején, és három tornát is megnyert, Brisbane-ben, Memphisben és Miamiban is végigverte a mezőnyt, márciusban bejutott a legjobb tíz közé a világranglistán, a Roland Garroson és Wimbledonban pedig egyaránt negyeddöntős volt. Ebben az évben kétszer is játszott egymással Azarenka és a Roland Garroson a negyedik körig eljutó, Budapesten tornát nyerő Szávay: Miamiban, keménypályán a fehérorosz (6:2, 6:4), Madridban, salakon Szávay nyerte (4:6, 6:2, 6:2) a nyolcaddöntős meccset.

Szávay számított a győzelmére

2010-ben mindketten két tornán vitték haza a fődíjat és a kupát, Szávay Budapesten és Prágában, Azarenka Stanfordban és Moszkvában győzött, de utóbbinak volt még két döntője is, míg Szávay folyamatosan a combjával bajlódott, igaz, így is összehozott egy elődöntőt és három negyeddöntőt pluszban. A világranglistán ekkor 27 hellyel volt előrébb Azarenka (10., illetve 37. hely), és ez volt az utolsó alkalom, amikor érdemes volt párhuzamot vonni a két játékos között, mert Szávaynál tavaly gerincsérülést diagnosztizáltak. Ez felelős lehetett az azt megelőző két év egészségi problémáiért is, bár ő úgy nyilatkozott, hogy 2006 óta sosem volt igazán fitt a különböző betegségek és sérülések miatt.

Szávaynak tehát egy sérülés tönkrevágta a tavalyi évét, míg Azarenka előretörése folytatódott, három tornát nyert meg, döntőt játszott a WTA-vébén, elődöntős volt Wimbledonban, és harmadikként fejezte be 2011-et. Látható tehát, hogy az elmúlt években stabil top tízes játékosnak számított Azarenka, de a nagy áttörés még váratott magára, hiszen a Grand Slam-tornákon csak egy elődöntőt kapart össze a melbourne-i menetelést megelőzően.

"Nem ért meglepetésként Azarenka győzelme, már a verseny elején tippeltem volna rá mint tornagyőztesre. Az elmúlt egy év alapján várható volt, hogy ki fog neki jönni a lépés. Megérdemelte a győzelmet" - nyilatkozta az [origo]-nak Szávay Ágnes, aki azt mondta, a díjátadónál nem gondolt arra, hogy akár ő is lehetne ott, mert számára most az a fontos, hogy felépüljön, és minél hamarabb újra pályára léphessen.

Kellettek a nagy pofonok az áttöréshez

Szávayt megkérdeztük, ha a sérülésétől eltekintünk, melyek lehetnek azok a tényezők, amelyek miatt Azarenkának összejött a GS-győzelem, míg neki nem. "A sérülést nem tudjuk kizárni ebből a tényezőből, mert a teniszben nincsen ha. Ha beütöttem volna a meccslabdát, nyertem volna, de nem ütöttem be. Nem tudom, mi lett volna akkor, így azt sem tudom, hogy mi lett volna, ha nem vagyok folyamatosan sérült. Az tény, hogy Azarenka más körülmények között készült, mint én, hiszen ő kiskorától Amerikában teniszezik, csakúgy, mint Sarapova" - hangzott a magyar játékos válasza.

A kollégák közül leginkább Roger Federert csodáló Azarenka azt vallja, ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, először át kell vészelnie a nehéz időszakot. "Bennünk van ez a mentalitás, bár koromból adódóan nem emlékszem arra, amikor a Szovjetunió felbomlott, de sejtem, hogy mi lehet ennek az oka. A szüleim rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy megpróbáljak teniszezőként érvényesülni, ezért nem lehetek elég hálás nekik. Azt hiszem, a korábban átélt élmények, köztük néhány kellemetlen és váratlan vereség miatt jutottam el oda, ahol most vagyok".

Forrás: AFP/Torsten Blackwood

Hazájában már most hősként ünneplik, és Lukasenko elnök magas állami kitüntetésben részesítette. Nagy kérdés, hogy a korábbi rúdugrólegenda, Szergej Bubka szintén teniszező fiával járó Azarenka meg tudja-e tartani hosszú távon első helyét a világranglistán, és képes-e újabb GS-tornákat nyerni a nagy áttörés után.

Szávay úgy véli, annak ellenére, hogy sok példát láttunk arra, hogy valaki az első helyre ugrott a világranglistán, és nem tudott ott megragadni, Azarenkának jó esélye van, hogy megőrizze vezető pozícióját, bár biztosan nagy nyomás lesz rajta. A New York Times szakértője, Geoff MacDonald szerint Azarenka ausztráliai sikere egy nagy lépés volt a saját és a női tenisz fejlődése szempontjából, mivel olyan támadó felfogású játékstílus és félelem nélküli versenyszellem jellemzi, amellyel bármelyik borításon esélyes lehet a végső győzelemre.