Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) vétkesnek találta Alberto Contadort, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny háromszoros bajnokát, akit visszamenőlegesen két évre eltiltott a versenyzéstől, s egyben megfosztott az összes, 2010 nyara óta elért eredményétől, így a 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is.

A 29 éves spanyol kerekes a 2010-es franciaországi viadalon fennakadt a doppingvizsgálaton, a szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Először felfüggesztették versenyzői engedélyét, majd hazája szövetsége felmentette, de az ítélet ellen a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is fellebbezett a CAS-nál, amely a novemberi meghallgatás után hétfőn hirdette ki ítéletét az ügyben.

A versenyző végig ártatlannak vallotta magát, elmondása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn a vizsgálaton.

Contador augusztus 5-től versenyezhet ismét, azaz az idei Tourt, Girót és a londoni olimpiát biztosan kihagyja, de az augusztus 18-án rajtoló spanyol körversenyen, a Vueltán már rajthoz állhat.

A spanyol kerékpáros a Tourt 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben, a Giro d'Italiát 2008-ban és 2011-ben, míg a Vuelta a Espanát 2008-ban nyerte meg, ő volt a világon az ötödik, aki mindhárom nagy háromhetes viadalon diadalmaskodni tudott.

A CAS-ítélet után a 2010-es Tour de France új győztese a luxemburgi Andy Schleck, a 2011-es Giro új bajnoka pedig az olasz Michele Scarponi.