Vágólapra másolva!
Kis Gergő aranyérmet nyert 800 méter gyorson a debreceni úszó Európa-bajnokságon pénteken. Cseh László 100 pillangón fantasztikus idővel döntős. A 200 háton remeklő Bernek Péter mellett Balog Gábor is kijutott az olimpiára.

A 24 éves Kis Gergő a 800 gyors döntőjében a táv felénél a harmadik helyen állt a rendkívül szoros versenyben, 200 méterrel a vége előtt azonban már látszódott, hogy közte és az olasz Gregorio Paltrinieri között dől majd el a verseny. A szám világbajnoki bronzérmese 150 méterrel a vége előtt robbantott, állva hagyta ellenfelét, és végül nagy fölénnyel nyert.

Ez volt Kis harmadik érme a debreceni Európa-bajnokságon: hétfőn 400 m gyorson, szerdán pedig 1500-on másodikként végzett.

"1500-on rossz taktikát választottam. Most, 800-on úgy döntöttem, hogy a fiatal olaszt nem engedem el magam mellől, ez be is jött. Vártam 600-ig a robbantással, de ott már el kellett indulnom, mert láttam, hogy jön mindenki"' - mondta Kis a Magyar Televíziónak.

Balog Gábor megúszta az olimpiai A szintet 200 háton a középdöntőben, ezzel Bernek Péterrel egyetemben bejutott a fináléba.

"A végére nagyon elfáradtam, mindent kiadtam magamból, teljes erőből úsztam. Remélem maradt még bennem, mert a többiek biztos tartalékoltak" - mondta Bernek, aki a legjobb idővel finalista.

Balog ötödikként döntős. "Engem csak az érdekelt, hogy kijussak az olimpiára, nem is tudtam, hogy bejutottam a döntőbe, az már csak örömúszás lesz."

Kozma Dominik 100 gyorson az ötödik helyen zárt. A számot az olasz Filippo Magnini nyerte a francia Alain Bernard és a román Norbert Trandafir előtt.

Jakabos Zsuzsanna a hatodik, Szilágyi Liliána a nyolcadik lett a 100 pillangó döntőjében, a norvég Snildal nyert.

Cseh László meglepetésre a 100 pillangó középfutamában is fantasztikus időt úszott, az 51,95 másodperc nemcsak országos csúcs, hanem a legjobb idei európai idő is, ezzel az első helyen jutott a döntőbe. Pulai Bence 52,56 másodperccel hetedikként szintén finalista.

"A 100 pillangóhoz annyira nincs közöm, csak beugrom, és úszom. Egyelőre nem érzem azt, hogy kirepülnék a vízből, de talán majd szombaton eljön ez az érzés is" - mondta Cseh.

Két magyar is lesz a női 200 m gyors szombati döntőjében, miután Verrasztó Evelyn és Mutina Ágnes egyformán sikerrel vette a péntek délutáni elődöntős akadályt. Verrasztó a hetedik, Mutina a nyolcadik idővel döntős.