Vágólapra másolva!
Roger Federer első teniszezőként nyolcadszor is döntőt játszhat Wimbledonban, miután négy szettben megverte Novak Djokovicot. Kettőjük utolsó három találkozását a szerb nyerte, ám a svájci ezúttal ellenállhatatlan tenisszel rukkolt elő. A másik ágon Andy Murray és Jo-Wilfried Tsonga csatázott, még egyikük sem döntőzött a füves Grand Slamen.

Meccslabdánál döntött a sólyomszem Murray javára

Wimbledon, férfiak, 1. elődöntő
Djokovic - Federer 3:6, 6:3, 4:6, 3:6
ászok: 9 - 12
kettős hibák: 2 - 0
nyerő ütések: 28 - 31
nem kikényszerített hibák: 21 - 10
fogadóként megnyert pontok: 26/101 - 39/105

Az első szett elvesztése után még vissza tudott kapaszkodni a meccsbe Novak Djokovic, de utána Federer még magasabbra emelte a játéka szintjét, erre pedig már nem volt válasza szerbnek.

Federer nyolcadszor döntőzhet Wimbledonban (rekord), győzelme esetén pedig hetedszer emelhetné magasba a serleget, beérve ezzel Pete Samprast. A svájci összességében a tizenhetedik Grand Slam-győzelmére hajt, noha a 2010 januári Australian Open óta nem nyert GS-t.

Negyedik játszma - Federer ma megoldhatatlan Djokovicnak

Ásszal indította a szettet Federer, majd ellenfele ugyan elvitt két pontot, de a gémet nem. Aztán Federer elvette a szerb adogatását, majd ismét hozta a sajátját, azaz 3:0-ra vezetett. Djokovic kissé hitehagyottnak tűnik, az utolsó 30 pontból 21 Federeré lett. Persze Djokovicot leírni dőreség, az első apró lépést meg is tette, hozott egy adogatást. Csakhogy hozta Federer is, még sokkal magabiztosabban, ezzel pedig elkezdett derengeni a mérkőzés vége a számára. Federer 0:40-ig jutott a következő gémben, ám Djokovic hárította mind a három bréklabdát, aztán keservesen, de hozta az adogatását. Federer megint hasított, pillanatok alatt 5:2-es előnybe került.

Djokovic ismét nehezen hozta az adogatását, az utolsó pontot egy challenge-dzsel szerezve meg: a szervája éppen csípte a vonalat.

Federer a döntőért szervált, az elsők nem jöttek, a másodikok viszont működtek. Ennek ellenére 30:30-ig fej-fej mellett haladtak, Djokovicnak egy hálóról átcsorgó labdánál óriási szerencsére volt, aztán egy pontot újrajátszottak, mert rosszul mondtak be egy outot a szerbnek.

Federer azonban megnyerte az újrajátszott pontot, aztán egy ászértékű adogatással kihasználta az első meccspontját.

Harmadik játszma - Federer újra előnyben

Federer hozta adogatását, majd bréklabdához jutott, de egy szépen kijátszott helyzetben hibázott, és végül a szerb hozta a második játékot. A következő két gémben mindketten biztosan hozták az adogatásukat, aztán Federer megpróbált feljebb kapcsolni. Hozta is a szerváját, majd mindent egy lapra feltéve igyekezett elvenni Djokovic adogatását. Kétszer is eljutott bréklabdáig, másodjára egy fonák egyenessel. A szerb azonban mindkétszer hárított, így a meccsben maradt. Mindketten a csúcson pörögtek, a következő két játékban alig engedtek pontot a másiknak, majd Federer egy kissé szorosabb játékban 40 mindről hozta magát, a tempót is inkább ő diktálta.

És 5:4-nél Federer brékelt! 30:40-nél egy olyan labdamenet következett, amiben a tenisz szinte minden finomságát bemutatta a két klasszis: mesteri védekezés, hálójáték, rövidítés, átemelés, ez utóbbival éppen Djokovic próbálkozott, ám Federer beverte belőle a nyerőt. Ismét szettelőnybe került a svájci.

Második játszma - Djokovic egyenlít

Djokovic hozta adogatását, majd három bréklabdához jutott. Az elsőt elvesztette, a másodikat azonban nagyon türelmesen végigjátszotta, és sikerült kivárnia Federer hibáját (2:0). Gyors borítás, két gyors játékos, nagyon gyorsan 1-1-re alakulhat a meccs (3:0).

Federernek sikerült megnyernie az első játékát a második szettben, de tekintve, hogy Djokovicnak sikerült alaposan felpörögnie, ezt a játszmát már aligha menti meg (4:1). Federer szépített, majd egy labdát kerettel ütve, a hálót és a vonalat is segítségül hívva nyert meg Djokovic adogatásánál, ám ez is kevés volt a brékhez (5:2). Djokovic halálos nyugalommal átpasszolta a fogadójátékát, és közben készült a játszma behúzására (5:3). Első játszmalabdáját ásszal értékesítette a szerb, és 30 perc alatt egyenlített.

Első játszma - Federer kezdett jobban

Gyors Federer-pontokkal kezdődött a meccs, és hamar be is húzta első adogatását a svájci. A második játék is csak egyetlen hosszabb labdamenetet hozott, de ott hiába ment be a hálóhoz Federer, így semmire vesztette el a gémet, de villámgyorsan nyerte a következőt (1:2). A folytatásban sem hagyták kibontakozni az adogatásfogadót, pár perces gémekkel haladt tovább a meccs (2:3).

A hatodik játékban sikerült először elbizonytalanítania Djokovicot Federernek, a szerb egy mentésnél ráadásul el is csúszott, aztán el is veszítette adogatását (2:4). Az adogatásai továbbra is ellenállhatatlanok voltak Federernek, így gyorsan meglépett 5:2-re, majd elengedte a következő gémet (3:5).

Federer elképesztő magabiztosága a folytatásban sem csökkent, és pillanatok alatt behúzta az első játszmát eldöntő szettet. Djokovicnak nehéz dolga lesz, ha nem tudja kibillenteni valamivel. A svájci mindössze 24 perc alatt szerzett 1-0-s előnyt.

Előzmények

A világelső szerb csillag a címe megvédéséért küzd Wimbledonban, míg svájci ellenfele a torna megnyerésével utolérné Pete Samprast, aki hétszeres bajnok Wimbledonban. Federer már a pénteki győzelemmel rekordot döntene, mert első olyan teniszező lenne, aki nyolcszor döntőzött Wimbledonban.

A Djokovic-Federer meccs után a másik ágon Murray és Tsonga találkozott. Az első összecsapás rangja alapján esti meccs lett volna, de a hazai közönség kedvéért az első Grand Slam-sikerét régóta hajszoló Murray a kedvezményezett. Megérte cserélni: szikrázó meccsen a brit kedvenc bejutott a döntőbe.