Vágólapra másolva!
Andy Murray fantasztikusan játszott Roger Federer ellen, mégsem tudta megnyerni csak az első szettet a wimbledoni tenisztorna férfi egyes döntőjében. A svájci teniszező négy szettben (4:6, 7:5, 6:3, 6:4) diadalmaskodott, begyűjtve karrierje hetedik angliai diadalát, amely egyúttal a 17. Grand Slam-sikere. Murray negyedik GS-fináléjában is kikapott. (Összefoglaló cikkünket itt olvashatja!)

Férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 3.) - Andy Murray (skót, 4.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4

Online közvetítés

Negyedik szett

Murray vezetéshez jutott Federer adogatásánál, majd egy majdnem tökéletes emeléssel növelhette volna előnyét, de a labda kint volt. Federer 40-15-ig meg sem állt, de 40-30-nál Murray hosszút ütött, ezzel a svájci megnyerte a mérkőzést.

Federernek a wimbledoni trófeáért már csak el kell vennie Murray adogatását, vagy aztán hoznia kell a sajátját. 40-40-nél két labdára volt a győzelemtől, de Murray előnybe került. Újabb "deuce" után bevert egy ászt a skót, előny nála, aztán 5:4-re módosítja az állást.

Aztán beleadott apait-anyait a hetedik játékban is, de 15-15-nél Federer visszaadhatatlan szervát ütött. Aztán a svájci nagyot hibázott, majd 40-30-ra ment. A gémet aztán nagyon alázósan fejezte be, egy flegmán átpöccintett labdával, Murray nem is futott.

Murray önbizalma még mindig nem szállt el végleg, szoros gémben, de szépített 4:3-ra.

Federer adogatásánál még megráncigálta az oroszlán bajszát Murray, de nem tudott brékelni, 4:2 a svájci javára.

Federer nagyon jól játszik, nem is volt kérdés, hogy hozza-e a saját adogatását, majd Murray szerválásánál 40-15-re is elhúzott a svájci. Itt most minden eldőlhet. Egy fantasztikus ütéssel aztán brékelt, 3:2-re vezet Federer, azaz kézzel fogható közelségbe került számára a hetedik wimbledoni diadal. Van-e még visszaút Murray számára? Hiszen Federer már szárnyal.

Kettős hibát vétett Murray, közben a combját fájlalja. Majd két ásszal jelezte, hogy nagy baja nincsen. 40-30-nál aztán Federer "out"-jával övé lett a gém (1:2).

És milyen igaza van, 30-40-nél még bréklabdája is volt Federer adogatásánál, de többet nem sikerült kihoznia ebből a gémből, a svájci ugyanis a folytatásban nem hibázott (1:1).

Pat Cash szerint a régi Andy Murray innen már nem tudott volna nyerni, de most más a helyzet.

Murray utolsó reménye az első GS-trófea begyűjtésére. Két pontot engedett Federernek, de hozta a saját adogatását, most is az várható, hogy 4:4-ig fej fej mellett haladnak majd. (0:1)

Harmadik szett

Federer most már kezd úgy játszani, mint amikor nagyon jó formában van, háló mögé perdített leheletfinom ütések, majd a másik oldalra visszatett "kivégzésekkel" is operált. De Murrayt sem kellett félteni, 30-30-ig fel is jött, majd Federer valóban kivégezte, 6:3-ra megnyerte a szettet.

Murray persze nem adja fel, 30-30 után mégis az adogató Federer szerzett pontot, aztán meg is nyerte a gémet, majd Murray is nagyobb gond nélkül hozta a saját adogatását (5:3).

Murray nagyon nyugodtan kezdte az adogatását, igaz, 40 semmi után ütött egy szép ritörnt Federer, majd egyenlíteni is tudott. El is esett Federer, és a lábához kapott, de nem sérült meg. Sőt, előnyhöz jutott, majd Federer fordított, aztán harmadszor is "deuce" lett. A negyediknél már Federer felesége is nagyon izgult, mint az a lelátón látható volt. Aztán a harmadik bréklabdájához jutott Federer. Fontos pillanat - de Murray egyenlített, majd előnyhöz jutott. A szélre kitett labdával Murray nem tudott mit kezdeni, hosszút ritörnt ütött, így ismét egyenlő. Ennek a gémnek sosem lesz vége? Hol itt, hol ott az előny, pénzfeldobással kellene dönteni. A tizedik "deuce"-nál a visszafelé futó Murray elcsúszott, Federer pedig parádésan emelt át rajta, a labda épphogy bent volt. A skót ezt nem hitte el, challenge-et kért, de nem lett igaza. Aztán Federer brékelt, azaz véget vetett ennek a gigahosszú gémnek, amivel lehet, hogy a meccset is eldöntötte (bár ilyenkor még korai ilyet mondani).

Federer egyetlen pontot sem enged Murraynek, 3:2 a svájci javára.

Két jó Murray-szerva után 30 semmi a skót javára, Federer-szépítés után 40-15, és máris 2:2 az állás.

40 semmiről folytatódott a meccs: egy Federer-ütés után máris 2:1 a svájci javára.

"Mindketten remek fedett pályás játékosok, de Federer az, aki a tempót diktálhatja, és agresszívebb játékkal tud előrukkolni az új körülményekhez igazodva" - nyilatkozta a volt brit kiválóság, Tim Henman.

Forrás: Getty Images/Julian Finney
Még több kép a meccsről

A nézők tapssal fogadták a fedett pályát, amely alatt még hangulatosabbak a mérkőzések.

"Rendkívül látványos volt az első két szett. Minden dicséretet megérdemel Andy, akinek ez az első wimbledoni döntője, mégis úgy játszik, mint egy veterán" - nyilatkozta az egykori teniszklasszis Boris Becker a BBC-nek.

Az első szettben, 4:3-as Federer-vezetésnél nagyon hosszú gémet nyert meg Murray:


Elkezdődött a centerpálya befedése, ez legalább 30 perces szünetet jelent, tehát magyar idő szerint 17.50-18 körül folytatódhat a találkozó.

Federer adogatott, és 40 semmire vezetett, amikor eső miatt leállították a játékot. Vajon kinek fog ez kedvezni?

Federer ott folytatta, ahol abbahagyta, de Murraynek sem volt gondja a saját adogatása megnyerésével, így az állás most 1:1.

Második szett

Nem Federernek állt a zászló a szettben, mégis nyerni tudott - ehhez elég volt a 12. játékban extraklasszis teljesítményt nyújtania.

Murray a szettben maradásért szervált - eleinte jól. 30 semmi után aztán Federer egy szép ütéssel megindult felfelé, és egyenlített. Egy parádés labdamenet végén Murray centikkel hosszút ütött, és szettlabdája lett Federernek. Ezt követően egy még szenzációsabb pont megszerzésével megnyerte a szettet Federer.

Az első szett összefoglalója:


Óriási esőfelhők érkeznek, ez Federernek kedvezhet, mert ha behúzzák a tetőt, felgyorsul a pálya. 40-30-as Federer-vezetésnél Murraynek mákja volt, megpattant a labda a hálón, olyannyira, hogy a svájcinak esélye sem volt, hogy odaérjen. Federer a következő labdamenetnél nagyon koncentrált, és előnyhöz jutott, majd a gémet le is hozta (6:5).

Nincs ellenszer a friss erő (azaz a 25 éves Murray) ellen? Semmire hozza az adogatását Murray, a nyertes pont ráadásul egy flegma, háló mögül elnyesett pöccintés után született (5:5).

Murray a szettben maradásért játszik, muszáj hoznia az adogatását, igaz, a játék eddigi képe alapján Federer nem tudja meglepni. De a 30 éves svájci azért mégiscsak korszakos zseni, a tenisz valaha volt (egyik) legjobbja. Talán az eddigi legérdekesebb gém következik.

Federer nagyon feszülten játszott, 30-30-nál széleset ütött, így virtuális szettlabdához jutott Murray. Semmit nem változtatott a félsikerű játékstílusán, Murray ennek örülhetett. Deuce után előny Murraynél, majd Federernek egy-egy magasan visszatett labdát a háló mögül kellett lecsapnia - csak a második ért pontot. Federer megmenekült, óriási kínok árán sikerült hoznia csak az adogatását (5:4).

A hetedik gémben Federer, a nyolcadikban Murray nyert gond nélkül, már a szett véghajrájára koncentrálnak a felek (4:4).

Murray nagyon nyerő hangulatban van, semmire nyerte a hatodik gémet (3:3). Az erőnlét döntheti el a meccs végét.

Federer megint visszaesett, Murray a szokásos magas színvonalú játékot mutatja. Federer adogat, Murray 30-15-re vezet. De a svájci végül összeszorított fogakkal hozni tudta az adogatását (3:2).

Getty Images/Clive Brunskill

30-15-ös vezetésénél Murray jól megfuttatta Federert, majd a hálónál egy laza emeléssel áttette a labdát a másik oldalra. Szépen játszik, na, most azt mondjuk, itt az ideje, hogy meglegyen élete első GS-sikere (2:2).

Amilyen hosszú volt az előző gém, olyan rövid a harmadik, Federer gyorsan lezavarta, vezet is 2:1-re.

Sőt, a folytatás is hasonló volt, Murray adogatásánál 30 semmire is vezetett. Érdemes volt Murraynek a hálóhoz futnia, mert a rövid Federer-ritörnt lecsapta az üres oldalra, ezzel 30-30. 40-40 után előnyhöz jutott Murray, majd a hálóba ütött, ezzel ismét egyenlő. Egy ismét nagyon hosszú gém végén Murray végül hozta a saját adogatását (1:1).

Federer pillanatok alatt túltette magát a vereségen, nagyon magabiztosan hozta az első gémet (1:0).

Első szett

Murray adogatott, és kétség nem fért ahhoz, hogy megnyeri a gémet, 40-15-nél három szettlabdája is volt, de rögtön az elsőt érvényesítette. Erős szervájába szinte beleszagolni sem tudott Federer, ezzel Murray nyerte 6:4-re az első szettet 57 perc alatt.

A kilencedik gémben Murray kihasználta a pszichikai fölényét, és végül is könnyedén elnyerte Federer adogatását. Nem volt szép, amikor az egyik megnyert poénnál majdnem fejbe találta a labdával Federert, akinek hirtelen le kellett hajolnia (4:5).

Murray szervált, semmi 30-ra is ment Federer, aki egy parádés ritörn után egy csúnya adogatásfogadást mutatott be. 40-40-nél óriási kérdés volt, hogy ki nyeri a gémet, a szett legfontosabb pontjai következhetnek. Előny Murraynél, majd négyszer is egyenlő volt az állás. Murray régen az ilyen helyzeteket túlizgulta, most kötélidegekkel játszik. Az ötödik "deuce" után Federer hosszút ütött, aztán Murray végül megnyerte a gémet (4:4).

Federer elkezdett jól játszani, igaz, 40 semmi után a hálóba ütött, aztán lehozta a gémet (4:3).

40-15-ig gond nélkül eljutott Murray a hatodik játékban, de Federernek sikerült "deuce"-ig eljutnia. Aztán a hálóba vágta a labdát, előny Murraynél. Egy újabb bivalyerős szerva után Federer tehetetlen volt, ezzel 3:3.

Murray ismét remekelt az ötödik játékban (az elején legalábbis), 30 semmire vezetett, és azt hitte, hogy a bab is hús, de nem: a sólyomszem rámutatott, hogy hosszú volt az ütése. A szerváló Federer hirtelen fordított is (40-30). Egy hosszú labdamenet végén Federer fonákkal széleset ütött, ezzel ismét egyenlő. Dupla Federer-röpte után előny a svájcinál, de nem sokáig, Murray egyenlített. Murray hosszút ütött, előny a svájcinál, aki aztán be is húzta a játékot (3:2).

Egy rossz átemelés után ászt ütött Murray, ezzel 15-15 a negyedik gémben. Erős, magabiztos játékot mutat Murray, a hálóhoz berohanva lecsapta a labdát, amit nem is sikerült Federernek visszaütnie, csak a hálóba. Lépten-nyomon 40-15 már a javára. Federer egyenlített, amire a skót ásszal reagált, előny nála. Murray széleset ütött, amiről a sólyomszem is meggyőzte. Aztán ahogy az ilyenkor lenni szokott, Federer előnyhöz jutott, aztán meg is nyerte a második gémét, azaz visszanyerte az adogatását (2:2).

Getty Images/Clive Brunskill

A harmadik játékban Federer 40-30-as vezetésnél a hálóba ütött, Murray egyértelmű pszichikai fölényben játszik. Igaz, még nagyon a meccs elején járunk. A svájci a hálóhoz rohant, és sikerült hibára kényszerítenie Murrayt - ezzel megvan az első játéka (1:2).

A második gémben Murray szervált, az első pont az övé, a második Federeré, majd hosszút ütött a skót, így 15-30 Federer javára. Mindketten az alapvonaljátékot erőltették, Federer hosszút ütött, ezzel 40-30-ra ment Murray. Federer pontatlan, így már 2-0-ra vezet Murray. Ennek Kate Middleton hercegné is örült a lelátón (0:2).

Murrayé az első pont, pedig Federer adogat. Két könnyű Federer-ponttal 30-15 a svájci javára. Federer a hálóba ütött, egyenlő. Federer challenge-t kért, de nem jött be, a szerva kint volt. Ez nem eshetett jól a svájcinak, Murray rögtön brékelt (0:1).

A volt teniszező Greg Rusedski véleménye a BBC-n: "Úgy vélem, hogy aki megnyeri az első szettet, az nyeri majd a meccset is."

Ahogy kinyitották a centerpálya tetejét, elkezdett esni az eső.

Nemsokára kezdődik a meccs, a helyszínen ott van többek között Sir Alex Ferguson és a Beckham házaspár is.

Getty Images/Clive Brunskill
Még több kép

A 25 éves Murray karrierje negyedik Grand Slam-fináléját vívja vasárnap, korábban mindhárom alkalommal vesztesen hagyta el a pályát, kétszer ráadásul Federertől kapott ki. Az egymás elleni összevetésben - a korábbi, összesen 15 meccsük mérlegét tekintve - mégis 8:7-re Murray áll jobban. Federer már hatszor nyert Wimbledonban, összesen 16 GS-győzelemmel büszkélkedhet, eddig hétszer szenvedett vereséget döntőben.

Előzmények

Pénteken dőlt el, hogy a világranglista harmadik helyezettje, a korábbi világelső Federer és a negyedik helyen rangsorolt Murray játszhat a wimbledoni fináléban, miután a svájci négy játszmában legyőzte a jelenlegi világranglista-első szerb Novak Djokovicot, a skót pedig szintén négy szettben diadalmaskodott a rangsorban ötödik francia Jo-Wilfried Tsonga fölött.

A két döntős egyformán 6-6 mérkőzést játszott eddig a tornán, mindketten 18 játszmát nyertek, és 4-et vesztettek. Murray azonban jóval több időt töltött eddig a pályán: a statisztika szerint 16 óra 45 perc alatt verekedte el magát a döntőig, míg Federernek 11 óra 59 percre volt ugyanehhez szüksége.

A 25 éves Murray karrierje negyedik Grand Slam-fináléját vívja vasárnap, korábban mindhárom alkalommal vesztesen hagyta el a pályát, kétszer ráadásul Federertől kapott ki. Ezzel együtt az egymás elleni összevetésben - a korábbi, összesen 15 meccsük mérlegét tekintve - 8:7-re Murray áll jobban.

A 30 éves svájci Grand Slam-torna döntőjében eddig 16-szor győzött (hatszor Wimbledonban), és 7-szer kapott ki.

"Nagy kihívás lesz ez a találkozó" - mondta pénteken Murray. "Ez egy olyan mérkőzés, ahol nem én vagyok az esélyes, de ha jól játszom, képes lehetek a győzelemre."

Federer az elmúlt két év számára korai - egyformán a negyeddöntőben bekövetkező - kiesésével viccelődött: "Nem igazán volt probléma számomra a gyors búcsú. Így legalább hamarabb megkezdhettem a nyári vakációmat. De természetesen nagyon jó érzés újra döntősként lenni itt" - mondta a svájci teniszező, akinek ez már a nyolcadik wimbledoni fináléja, és ha 2009 után újra nyerni tudna, hetedszer győzedelmeskedik az angolok nyílt bajnokságán.

Emellett hosszú idő után újra a világranglista élére ugorhat, ha legyőzi Murrayt, aki viszont - miután az elmúlt három évben rendre megtorpant az elődöntőben - mindent meg fog tenni azért, hogy életében először nyerjen Wimbledonban. Az angol városban legutóbb 1938-ban játszott döntőt brit férfi teniszező.