Vágólapra másolva!
Roger Federer a wimbledoni férfi egyes döntőjében aratott hetedik győzelme után azt mondta: sok nehézségen ment át, de egy pillanatra sem adta fel, hogy a két éve tartó szűk esztendő után újabb Grand Slam-tornát nyerjen, és hogy ismét világranglista-első legyen. Ellenfele, Andy Murray élete első GS-sikerét érhette volna el, de csak az első szettet sikerült megnyernie: a vereség után sírva beszélt arról, hogy milyen sokat jelentett számára a brit közönség biztatása.

"Egyre közelebb vagyok hozzá" - nyilatkozta közvetlenül a veresége után a wimbledoni centerpályán a könnyeivel küszködő Andy Murray, aki pályafutása negyedik Grand Slam-döntőjében szenvedett vereséget, ráadásul háromszor épp Roger Federertől kapott ki.

"Gratulálok Rogernek. Az elődöntőben aratott sikerem után mindenki arról kérdezgetett: egyetértek-e, hogy most lesz a legtöbb esélyem Roger ellen, hiszen már 30 éves? Nos, nem rossz egy 30 évestől, amit ma mutatott ellenem" - mondta a 25 éves skót. "Nagyszerű tornán van túl Federer, megmutatta, hogy mekkora harcra képes még a pályán. Megérdemelte a győzelmet."

Murraynek fantasztikus biztatásban volt része, a brit közönség arra számított, hogy neki sikerülni fog az, ami az utolsó wimbledoni brit döntősnek, Bunny Austinnak nem jött össze 74 évvel ezelőtt: a tornagyőzelem.

"Mindenki arról beszél, hogy milyen nagy teher Wimbledonban teniszezni, de ennek nem az az oka, hogy sokan néznek és szorítanak értem. Ellenkezőleg, a közönség megkönnyíti a játékot" - folytatta Murray.

Murray elérzékenyülése 4:06-nál látható:


Federer 2009 után nyert ismét Wimbledonban - a mostani a hetedik angliai sikere, amivel utolérte Pete Samprast -, és a 2010-es Ausztrál Openen aratott diadala után most sikerült ismét nagy tornán nyernie, két éve szintén Murrayt múlta felül.

"Ez csodálatos. Utolértem Pete Samprast, akire hősként tekintek, fantasztikus, amit most érzek" - mondta a centerpálya nézői előtt Federer.

"Úgy érzem, az utóbbi néhány meccsemen a legjobb játékomat sikerült bemutatnom. Korábban többször is előfordult már itt, Wimbledonban, hogy az elődöntőben és a döntőben csúcsformában teniszeztem. Nem is lehetnék ennél boldogabb - nagyszerű érzés, szép pillanat itt lenni, és győztesként visszatérni" - fogalmazott a svájci kiválóság, aki 17 Grand Slam-győzelmével messze a tenisztörténelem legjobb játékosa (a második Sampras, aki 14-ig jutott).

Federer a sikerével elérte, hogy harmincon túliként az első helyre lépjen a világranglistán. Ez korábban rajta kívül csak Andre Agassinak sikerült. "Jól tudjuk, hogy a világelsőséget nem adják bárkinek csak úgy oda. Tavaly a negyeddöntőben 2-0-s vezetésről kaptam ki (Jo-Wilfried Tsonga 3:6, 6:7, 6:4, 6:4, 6:4-re nyert - a szerk.), csakúgy, mint a US Openen (Novak Djokovic 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5-re győzött). Sok esélyem volt, de talán túl ideges voltam, vagy az ellenfelek túl jók voltak" - mondta Federer.

"Soha nem adtam fel a hitemet, és próbáltam még jobban játszani, annak ellenére, hogy családom van, végül minden klappolt, és sikerrel jártam. Varázslatos pillanatként élem meg a mostanit. Voltak nehézségeim is, sok változás történt az életemben, így a mostani győzelem a legjobbkor jött, igaz, ugyanezt mindegyik Grand Slam-diadalról elmondhatom" - nyilatkozta Federer, majd hozzátette: Murray remekül játszott vasárnap, és biztos abban, hogy a skótnak legalább egy GS-diadala lesz még a pályafutása során.