Vágólapra másolva!
Legyűrt egy betegséget, amely több teniszezőnek a pályafutásába került, kirángatta a feleségét a depresszióból, túltette magát azon, hogy Rafael Nadal, majd Novak Djokovic is elkezdte megverni, majd két és fél év után ismét Grand Slam-tornát nyert. Roger Federer, a svájci klasszis az Andy Murray elleni vasárnapi wimbledoni döntőben egy csodafegyvert is bevetett, a győzelemmel visszatért a világranglista élére, a rekordjai alapján pedig nehéz kétségbe vonni, hogy ő minden idők legnagyobb játékosa.

Roger Federert egyszerűen csak királyként emlegette az angol sajtó Wimbledon előtt. A kívülállók számára nem lehetett világos, hogy ez csak formális, udvarias gesztus, vagy még mindig a potenciális győztest látják benne a sportágat közelről ismerők. A svájci teniszarisztokrata aztán 2010 januárja után ismét Grand Slam-tornát nyert, a döntőben szetthátrányból verve a hazai kedvencet, Andy Murrayt.

"Nem túlzott a sajtó semennyit sem" - mondta határozottan Bardóczky Kornél Davis-kupa-játékos. "Nálam ő minden idők legjobb teniszezője, és nem csak az eredményei alapján: a játékintelligánciájával a világon senki nem versenyezhet, mindent tud a játékról, és technikailag is a legjobb, úgy üt mindent, ahogy kell. Öt-hat éve már nem nyer meg mindent, de a nagy versenyeken még mindig bárkit le tud győzni. Ha egy gyereknek példaképet kellene keresnem, biztosan őt állítanám elé."

Bajban lenne, ha ötszetteseket játszana

Pályafutása 17. Grand Slam-győzelmével Federer tovább növelte előnyét az örökranglistán 14-nél járó Pete Sampras előtt, és a legidősebb GS-győztes lett Andre Agassi 2003-as Australian Open-sikere óta. Agassi akkor 32 éves volt, Federer augusztusban lesz 31, de már másfél éve is azt emelték ki vele kapcsolatban a szakértők, hogy szokatlanul hosszú ideje van a topon.

A Szávay Ágnest négy éven át edző Bocskay József úgy érzi, amíg talál motivációt, addig eredményes maradhat a svájci: "Nagy előnye, hogy rendkívül jó mechanikailag, tiszták az ütései, és minimális sérülést szed össze. A Julien Benneteau elleni meccsén egyszer ápoltatta magát, akkor biztosan volt is valamilyen problémája, mert ő nem szokott ilyesmivel taktikázni. Ha viszont rendre ötszettes meccsekre kényszerítenék, akkor bajban lenne, mert minden egyes ütéssel megy le az energiája, mint Super Mariónak, és ezt ő is érzi, bár kívülről nem látszik rajta."

"Federer nagyon sok pontot nyer első szervákból, nem küzd annyit, mint Novak Djokovic vagy Rafael Nadal, és nem indul olyan sok tornán" - tette hozzá Bardóczky. "Olyan sok GS már nincs benne, talán még a US Open, ha nagyon elkapja a fonalat, de neki mindennél fontosabb, hogy egyesben olimpiai bajnok lehessen."

Mit húzott elő a wimbledoni döntőben?

A Wimbledont hetedszer megnyerő sztár legutóbb 2010 májusában volt világelső, júniusban visszacsúszott a harmadik helyre, zömmel ott is töltötte az elmúlt két évet, de tavaly októbertől novemberig már csak negyedik volt. A ranglista mellett a két nagy riválisa elleni eredmények is Federer lassú hanyatlását mutatták: Nadalt az utolsó öt Grand Slam-meccsükön nem tudta legyőzni, Wimbledon előtt pedig 1-6-os vesztes szériában volt Djokoviccsal szemben.

"Sok barátommal heves vitáim voltak, mert esélyesnek tartottam az újbóli világelsőségre" - mondta Bardóczky. "Várható volt, hogy Djokovic nem fog évekig úgy játszani, mint az elmúlt másfél évben, amikor meccset is alig veszített. A szerb akkor annyi pontot szerzett, amennyit lehetetlen megvédeni. Másrészt Federer zseni, akit nem lehet bekategorizálni, így bármikor képes lehet előhúzni olyat, amire senki nem gondolt."

Forrás: Europress/Getty Images/Clive Brunskill

Craig O'Shannessy, a férfi teniszezőket tömörítő ATP elemzője szerint a nagy húzás ezúttal a hálójáték volt. "Federer 68-szor lépett fel a hálóhoz a döntőben, ebből 53-szor pontot csinált" - írja O'Shannessy. "Ez 78 százalékos hatékonyság, ami két százalékkal jobb az első szerváiból nyert pontoknál. Használta a hálójátékot szerva-röpténél, a hosszú labdamenetek lezárására, és Murray második szerváinak azonnali megtámadására is. A svájci így igyekezett rövidíteni a labdameneteken, valamint nyomást gyakorolni Murrayre, egyúttal megakadályozni őt a kibontakozásban."

Federer korábban is fel-felbukkant a hálónál, de a wimbledoni döntőben jóval gyakrabban, mint az odáig vezető úton: a torna első hat meccsén átlagosan szettenként 8,8-szor, Murray ellen viszont szettenként 17-szer.

Így játszott a hálónál Federer Wimbledonban

FordulóEllenfélFellépés a hálóhozMegnyert pontHatékonyság
1.Albert Ramos342574%
2.Fabio Fognini232191%
3.Julien Benneteau392256%
4.Xavier Malisse393487%
negyeddöntőMihail Juzsnyij342471%
elődöntőNovak Djokovic221464%
döntőAndy Murray685378%




Mindkét magyar szerint nyugodtan nevezhetjük minden idők legnagyobb játékosának Federert, a ranglistás rekordjával kapcsolatban pedig Bardóczky megjegyzi: "Ő sosem hangoztatja, hogy mekkora játékos, egyszerűen nem kell ilyeneket puffogtatnia, de a rekordok biztosan motiválják, és látszik rajta, hogy imád teniszezni, nem izzadságszagú játékkal nyeri a meccseit."

Ki a depresszióból, fel a csúcsra

Pedig az aranykezű bajnoknak is akadtak nehezebb évei. Felesége, Mirka Vavrinec, akit a sydneyi olimpia utolsó napján csókolt meg először, maga is teniszezett, de abbahagyta a játékot, hogy támogathassa Federert. Ekkor azonban depressziós lett, amiből csak Federer tudta kirángatni, Mirka aztán mindenben a férje mellé állt, ami rengeteget segített neki abban, hogy ilyen magasságokba jusson.

"Ezt Agassi fogalmazta meg egyszer remekül, aki topmodellekkel, színésznőkkel is járt, bárkit megkaphatott, végül összejött Steffi Graffal" - meséli Bocskay. "Agassi azt mondta, annál jobbat el sem tud képzelni, hogy hazamegy az edzésről, és olyan valaki fogadja, aki tudja, mit élt át, és nem akarja elrángatni moziba vagy bárhová. A teniszhez rengeteget kell utazni, ami hatalmas lemondással jár, ezt pedig a párok, feleségek sokszor nehezen viselik. Egy ilyen játékos akárkivel összejöhet, elég egyet SMS-eznie, de Federerék tudják, hogy a stabilitás sokkal többet ér, mint egy-egy kaland. És ott vannak még a szülei, akik szintén száz százalékig mögötte állnak, mindig is az édesapja menedzselte, és ebből nem enged egy jottányit sem."

Forrás: AFP/Leon Neal
Federer szülei, felesége és lányai a Murray elleni meccsen

Az edző úgy sejti, Federer gyengébbre sikerült 2010-es éve mögött is a családi hátteret kell keresni: "Utólag végiggondolva, akkor születtek az ikrei, lehet tehát, hogy volt egy kisebb párkapcsolati válság, mikor el kellett dönteniük, vállalnak-e gyereket, és hogyan folytatja a teniszt Federer."

A svájcit két évvel korábban mononukleózis gyötörte, egy olyan betegség, ami több profi sportolónak a karrierje végét jelentette. A fáradtsággal és csökkenő koncentrációval járó betegség a vérből mutatható ki, gyógyszer vagy injekció nincs ellene, a szervezet gyűri le bizonyos ellenanyagok termelésével. Egy átlagember talán észre sem veszi, az élsportba viszont nem fér bele, eleve veszélyes is így edzeni. Mario Ancic sosem lett már olyan játékos a mononukleózisa után, mint előtte volt, Robin Söderling pedig a napokban ismerte el, hogy talán már nem teniszezhet többé profiként. Federer szerencsésen jött ki a betegségből: 2008-ban a januári Australian Openen panaszkodott fáradtságra, később öt hetet kihagyott, majd az elveszített Roland Garros- és wimbledoni döntő után az év utolsó GS-tornáját, a US Opent már megnyerte.

Csak Nadal állíthatja meg

A bázeli teniszező azóta megcsinálta a karrier-Grand Slamet, rekordok sorát döntötte meg, mégis akad valami, ami óriási motivációt jelent neki. A londoni olimpia teniszversenyét Wimbledonban rendezik majd, és bár párosban nyert már a játékokon, egyesben is szeretne a csúcsra jutni.

Forrás: AFP/Leon Neal

"Egyedül Nadaltól félnék, aki Wimbledonban korán kiesett, aztán elhalasztotta a Bernabeuba tervezett, Djokovic elleni jótékonysági meccsét, így rápihenhet az olimpiára, ráadásul Federer mumusának számít" - fejtegette Bocskay. "A spanyol balkezessége gondot okoz, mert így nem működnek Federer nyesett fonák keresztjei, amelyekkel más játékosokat kifáraszt, de Nadalnak ezek a tenyeresére jönnek, így még le is tudja őket támadni."

"Az olimpián viszont csak két nyert szettre játszanak majd, ami óriási előnyt jelent majd Federernek" - teszi hozzá Bardóczky, abban viszont mindenki egyetért, hogy Federernek plusz erőt adhat a wimbledoni győzelem és az esély, hogy a kedvenc borításán írhat újabb fejezetet a sportág történetéhez.

Federer jelenleg szerény 75 ponttal vezet a ranglistán Djokovic előtt (11 075 pont a 11 000-rel szemben, míg a harmadik Nadal 8905-nél, a negyedik Murray 7460-nál jár). Hogy meddig marad meg ez az előny, Bocskay szerint a svájci motivációjától függ: "Mivel a következő totális célja az olimpia megnyerése, lehet, hogy utána már nehezen tudja majd motiválni magát, miközben egyre több feladata lesz az életben apaként. Azt a közhelyet is elsütötte, hogy addig játszik, amíg élvezi, de nyilván addig élvezi, amíg nyer. Kérdés, abba tudja-e hagyni a csúcson, vagy folytatja, míg ki nem kap no name játékosoktól sorra. Azt azért nehéz lenne elviselnie, de abbahagyni sem könnyű, mert kell az adrenalin."

A világranglista élén legtöbb időt eltöltő játékosok:

1. Pete Sampras és Roger Federer 286 hét
3. Ivan Lendl 270
4. Jimmy Connors 268
5. John McEnroe 170
6. Bjorn Borg 109
7. Rafael Nadal 102
8. Andre Agassi 101
9. Lleyton Hewitt 80
10. Stefan Edberg 72