Vágólapra másolva!
Sosem félt kimutatni az érzéseit, dühöngött, bohóckodott vagy meccset bukott egy ellenfélnek adott pont miatt, ha a helyzet úgy hozta. Andy Roddick váratlanul, éppen a harmincadik születésnapján jelentette be a visszavonulását, utána két meccsen át szárnyalt, ám Juan Martín Del Potro már sok volt neki a US Open nyolcaddöntőjében. Roger Federer sokszor megkeserítette az életét, Roddick mégis boldogan vonul vissza, ott, ahol mindig is szerette volna.

Kiesett Federer, búcsúzott Roddick szerdán az Openen

Andy Roddick Juan Martín Del Potróval találkozott a US Open kedden kezdődő, szerdán végződő nyolcaddöntőjében. Az egyetlen Grand Slam-győzelmét éppen New Yorkban arató amerikainak ez lett pályafutása utolsó meccse, mivel az első forduló után bejelentette a visszavonulását. A huszadik kiemelt a hír után szinte szárnyalt, rég nem látott jó formát mutatva nyert meg két meccset is, Del Potro dolgát azonban csak megnehezíteni tudta, a győzelemhez kevés volt.

Federer bevágta a siker kapuját

Roddick 1982 augusztusában született Nebraskában, üzletember apja és tanárnő anyja harmadik fiaként. A középiskolát Floridában végezte, azonban utána a texasi Austinba költözött, és a mai napig is ott él. A profi pályafutása 2000-ben indult, 2003-ig gyorsan ívelt felfelé, ám jóval sikeresebben is alakulhatott volna, ha nem keseríti meg a hátralévő részeit Roger Federer.

2001 végén a legfiatalabb versenyző volt a világranglista első húsz helyezettjéből, 2003-ban a wimbledoni elődöntőben megállította Federer, ám az év utolsó Grand Slam-tornáján két szett hátrányból, meccslabdát hárítva megverte David Nalbandiant az elődöntőben, majd a Juan Carlos Ferrero elleni döntőt is behúzta.

Forrás: AFP/Denis Callahan
A 2003-as US Open-győzelme

21 évesen GS-győztes és világelső lett, és bár folyamatosan magas szinten teljesített később is, Federer folyamatosan keresztezte a karrierjét. A svájci ugyanúgy a gyors borításokon volt igazán elemében, mint Roddick, akit a brutális adogatásai és az odaadó játéka emelt az átlag fölé. Kettejük egymás elleni mérlege 21-3 Federer javára, Grand Slameken viszont még súlyosabb: 8-0. Roddick négy GS-döntőt bukott a baseli teniszező miatt, háromszor az elődöntőben, egyszer a negyeddöntőben kapott ki tőle.

Roddick - Federer Grand Slam-csaták

évtornafordulógyőzteseredmény
2009WimbledondöntőRoger Federer5:7, 7:6 (8-6), 7:6 (7-5), 3:6, 16:14
2009Australian OpenelődöntőRoger Federer6:2, 7:5, 7:5
2007US OpennegyeddöntőRoger Federer7:6 (7-5), 7:6 (7-4), 6:2
2007Australian OpenelődöntőRoger Federer6:4, 6:0, 6:2
2006US OpendöntőRoger Federer6:2, 4:6, 7:5, 6:1
2005WimbledondöntőRoger Federer6:2, 7:6 (7-2), 6:4
2004WimbledondöntőRoger Federer4:6, 7:5, 7:6 (7-3), 6:4
2003WimbledonelődöntőRoger Federer7:6 (8-6), 6:3, 6:3


Tűz, őrjöngés, nagylelkűség

Az újabb Grand Slam-trófea örökre elmaradt, helyette a 2004-es Davis-kupa megnyerésével, 32 tornagyőzelemmel, valamint egy műfaji királysággal vigasztalta magát: 2004-ben ő ütötte a legtöbb ászt (1017-et), köztük az addigi legerősebbet a világon (248 km/óra a Dk-elődöntőben).

Igazán viszont az őszinteségéért és a közvetlenségéért lehetett szeretni Roddickot. Novak Djokovic paródiáit sokan ismerik, de az amerikai teniszező is jeleskedett Marija Sarapova, Serena Williams, John McEnroe vagy épp Pete Sampras utánzásában. A csúcs mégis talán egy idei Federer elleni meccse volt, melynek középén egy "Go Rafa!" kiáltás hallatszott a közönség soraiból, mire Roddick feltűrte a pólója ujját, és lenyomott egy labdamenetet a spanyol stílusában, melyet ráadásul meg is nyert, így nadalosan a levegőbe bokszolhatott a végén.


A texasi máskor a nagylelkűségét szerénységgel tetézte. 2005-ben meccslabdája volt a San José-i tornán, mikor Fernando Verdasco második adogatását rossznak ítélte a bíró. Roddick erre megmutatta a labda nyomát, Verdasco újat adogathatott, és később megnyerte a meccset. Az amerikai lapok többsége a sportszellem győzelmeként tálalta a történteket, mire Roddick kijelentette: "Csak megspóroltam a bírónak egy utat. Verdasco mindenképp szólt volna neki, és akkor belátta volna a tévedését."

Tavaly teljesen másképp nyilvánult meg az őszintesége, kikelt a sportág szerinte túlságosan merev magatartási kódexe ellen. "Megvan az oka, hogy már a hétfő esti pankráció is több nézőt vonz a tenisznél. Tudomásom szerint a miénk az egyetlen sportág, ahol megbüntetnek, ha összetöröd a saját cuccodat."

Mint mondta, John McEnroe, Jimmy Connors vagy Ilie Nastase senkinek nem ártott az érzelmei szabadon engedésével, de megdicsérte a homlokát az ütőjével véresre verő Mihail Juzsnyijt is: "Ugye, milyen jó volt? Juzsnyij sosem volt ennyire népszerű, milliók nézték a YouTube-on."

Dühöngés Roddick-módra


Akadt viszont, mikor nagyon is törődött más teniszező egészségével, 2004-ben kimentette a holland Sjeng Schalkent és két barátját egy hoteltűzből, melyben három ember meghalt. Roddick a folyosóról vitte a szobájába az embereket, az erkélyéhez pedig már hozzáfértek a tűzoltók, így kimentették őket.

Nem kellett azonban hoteltűz sem, hogy zajoljon az élet a pályán kívül. Roddick szerepelt a Sabrina, a tini boszorkány címűtévésorozatban, ahol a főhősnő megidézte, hogy adjon neki teniszleckéket. Végzett kezdődobást baseballmeccseken, nyitott meg tőzsdét, és gyakran felbukkant magazinok címlapján. Egy Men's Fitnessben lévő képe alapján kirobbant a vita, hogy vajon manipulált-e az újság, mert Roddick igencsak kigyúrt volt, ám ő viccel vette el a dolog élét: Rafa kéri vissza a karjait!

Békében van önmagával

Bár az elmúlt években több komoly hullámvölgye is akadt - 2010 májusában például ranglista nyolcadikként kikapott a nála 106 hellyel hátrébb lévő Teimuraz Gabasvilitől -, a visszavonulása mégis hirtelen jött. "Úgy döntöttem, ez lesz az utolsó versenyem" - mondta éppen a 30. születésnapján az Openen. "Egyszerűen úgy érzem, itt az idő. Nem tudom, hogy elég egészséges, vagy céltudatos lennék-e elkezdeni egy újabb évet. Viszont mindig is úgy gondoltam, hogy egy ideális világban a US Openen fejezem majd be."

Forrás: AFP/Getty Images/Cameron Spencer

Mardy Fish hétfő délutáni visszalépésével Roddick lett az idei US Open legtovább versenyben lévő amerikai férfi játékosa. Még mindig csak 30 éves, a generációjából senki még csak GS-döntőig sem jutott, amióta pedig bejelentette a visszavonulását, szinte szárnyal. Bernard Tomic ellen ütött egy 223 km/órás adogatást, amire évek óta nem volt képes, majd Fabio Fognini ellen 66-szor ment fel a hálóhoz, meglehetősen agresszíven.

Többé már nincs rajta nyomás, nem kell második GS-t nyernie, nem kell a top tízben maradnia, nem kell Amerika legjobbjaként a lehető legtovább jutnia. A tenisz mentális oldalával sokat foglalkozó veterán edző, Vic Braden Roddick felszabadultságával magyarázta a jó eredményeket a Washington Postnak: "Aki boldog és kiegyensúlyozott, jobb döntéseket hoz. Andy hozott egy döntést. Nem számít, nyer vagy veszít, boldog lesz a végén, mert békében van önmagával."