Vágólapra másolva!
Ötödször döntőzik, de először nyerhet Grand Slam-tornát Andy Murray. A 25 éves olimpiai bajnok úgy érzi, a Novak Djokovic elleni meccsén a londoni aranyérme óriási önbizalmat ad majd neki. A skót játékos Djokovic szerint is sokat fejlődött mentálisan, a szerb viszont nem örül, hogy egymás utáni napokon elődöntőt és döntőt játszik.

"Djokovic legyőzése az olimpiai elődöntőben számomra egy nagy diadal volt" - mondta Murray a BBC-nek.

A US Open harmadik kiemeltje még nem nyert Grand Slamet, a holtponton azonban átsegítheti a hazai pályán, Djokovic és Roger Federer legyőzésével megszerzett olimpiai arany.

Az utolsó brit férfi GS-győztes Fred Perry volt 1936-ban. Azért Murray feladata minden lesz, csak habkönnyű nem: Djokovic a 2010-es US Open-döntő óta nem vesztett kemény pályás meccset nagy tornán.

A két játékos összesített mérlege 8-6 a második kiemelt szerb javára, ám idén egyelőre 2-2-re állnak.

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Murray olimpiai győzelme

"Hihetetlenül kemény meccs lesz, tudom. Nagyon jól mozog a kemény pályán, igazi csúcsjátékos, az egyik legnagyobb. Tavaly pedig elképesztő évet zárt" - méltatta ellenfelét Murray.

A skót teniszező már szombaton legyőzte Tomas Berdychet egy szó szerint viharos meccsen, melyen egyszer a szél befújt a pályára egy széket, amire egy teniszütőkkel teli táskát tettek. Djokovic David Ferrer elleni elődöntőjét félbeszakították az első szett végén, és csak vasárnap fejezték be.

"Az olimpiai győzelem komoly terhet vett le a vállamról, azóta sokkal jobban érzem magam. Talán kevesebbet kételkedem magamban és a sportágban elfoglalt helyemben" - árulta el Murray. "Ám maradt még valami, amit nagyon akarok: nyerni egy nagy tornát. Láthatták Wimbledonban, milyen sokat jelent ez nekem, ezért nagyon nehéz volna elveszíteni egy újabb döntőt."

Forrás: AFP/Getty Images/Cameron Spencer
Djokovic kemény pályás GS-en két éve veretlen

Djokovic elismerte, hogy Murray sokat fejlődött mentálisan, a US Open szervezőit viszont nem dicsérte meg: szerinte nevetséges egymás utáni napokon elődöntőt és döntőt játszani.