Vágólapra másolva!
Benedek Dalma hétszeres világbajnok kajakos megelégelte, hogy Magyarországról képtelen kijutni az olimpiára, ezért átigazolt a szerbekhez, ahol komoly rivális nélkül vívhatja ki első szereplését. Fábiánné Rozsnyói Katalintól nem búcsúzott el, az edzőnő mégsem mérges rá, és képesnek tartja a 30 éves sportolónőt arra, hogy aranyat nyerjen Rióban. A szerb női csapat kapitánya szerint pénz van az országváltás mögött, aminek nem örül, mert a fiatalokra így is kevesebb jut.

Benedek Dalma hiába próbálta meg egyszer, kétszer és háromszor, az olimpia számára eddig elátkozott verseny volt, egyszer sem sikerült kijutnia. Az MTK 30 éves versenyzője éppen ezért úgy döntött: országot vált, és férje, a kenus Dusan Ruzicic hazájában, Szerbiában próbál szerencsét.

Kiderül, érdemes-e folytatnom

"Részben nehéz, részben egyszerű döntés volt ez" - nyilatkozta az [origo]-nak. "Egyszerű, mert harmadszor sem sikerült kijutnom az olimpiára, viszont nehéz, mert országváltásról döntöttem, és nem arról, melyik pulóvert vegyem fel" - mondta, kiemelve, most még minden bizonytalan.

Benedek most már nem is az olimpiai bajnoki címet tartja a nagy álmának, hanem azt, hogy egyáltalán kipróbálhassa magát a játékokon. "Még a mostani is éppen csak lecsengett, én pedig soha nem voltam az a nagyon előre tervezgető típus. De egyértelmű, hogy a következő év sok kérdésre meg fogja adni a választ, meg fogja mutatni, érdemes-e folytatnom. Vízválasztó lesz a 2013-as év, meglátjuk, lesz-e kedvem, energiám, lelkesedésem. Ha igen, akkor megcélzom az olimpiát. Nem is tudom, hány év kajakozás után úgy érzem, egyszer ki kell, hogy jussak, és a 2016-os olimpia egy lehetőség. Nagyon messze van, de nagyon szeretném."

Forrás: MTI/Földi Imre

Szeptember 30-ig kell a magyar szövetségnek beadni a kérelmeket, aztán hamar kiderül, hogy csak Benedek Dalmával, vagy Janics-Douchev Natasával is erősödik-e a szerb válogatott. "Nemsokára kiderül, Natasáról én is csak annyi tudok, amit a hírekben olvastam" - fogalmazott a hétszeres világbajnok, aki eloszlatta feltételezésünket, hogy esetleg Janiccsal közösen vették tervbe a váltást.

Panda: Ha idejön, a pénzért jön

Storcz Botond szövetségi kapitány szerint egyelőre nem tudni, jó döntést hozott-e Benedek. "A magyar válogatottal csapathajót menni, majd otthagyni azt, elég komoly döntés, mert ezekkel az edzőtársakkal készülni nagy segítség" - vélekedett. "A szerb férjével ketten úgy döntöttek, ott szeretnének élni, mi pedig nem gördítünk akadályt a távozása elé. Dalma kezét 2009-ben kérte meg Dusan, azaz itt nem arról van szó, hogy keresek magamnak egy szerb férjet, és gyorsan átigazolok. Egyszerűen így hozta az élet."

Kollégája, a szerb női csapatot irányító Panda János még semmilyen hivatalos értesítést nem kapott Benedek érkezéséről. "Úgy gondolom, ha idejön, a pénzért jön, pedig nekünk még a fiatalokra sem jut. Ezt intézzék Mirkóék (Mirko Nisovic szövetségi elnök - a szerk.) meg a többiek. Nem hiszem, hogy eljön a két szép szemünkért. Ha ez rendben van, akkor minden rendben van" - nyilatkozta Panda, majd amikor Janics országváltásáról kérdeztük, csak annyit felelt: "Róla nem tudok semmit."

Fábiánné: Nem keresett, nem köszönt el

Az MTK-tól távozó kajakos edzőnője, Fábiánné Rozsnyói Katalin az ügy részleteiről nem sokat tud, a tanítványa régen nem kereste. "Most éppen Szolnokon ülök a vízparton, Dalmával pedig utoljára az utolsó válogatón, Szegeden beszéltem. Azóta nem keresett, nem köszönt el egyáltalán. Föl sem hívott, én is csak az MTK-tól tudom, hogy elmegy. Szóltak, hogy bent járt, és kérte, adjanak egy igazolást számára, miszerint Szerbiában akar versenyezni."

Az olimpia előtt Benedek és a vőlegénye Szolnokon készült, az edzőnő megkérdezte a terveiről Dusant. "Azt mondta, nem tudja, fog-e még kenuzni, mert dolgoznia is kell a sportolás mellett, mivel a szerbektől nem kap semmit. Tudtuk, hogy egyszer összeházasodnak, és Dalma a váltásban gondolkodik, hiszen ha más nemzethez megy, jobb helyzetbe kerül, mert nálunk nagyon kemény a válogatási rendszer."

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Három vb-arany után csak Benedek (balra) maradt ki az olimpiára készülő, későbbi aranyérmes csapatból

Fábiánné emlékeztetett arra, hogy korábban mások is elhagyták már Magyarországot, hogy könnyebben boldoguljanak a válogatókon. Faldum Berenike Bulgáriát, Legrand Tímea Franciaországot képviselve kajakozik 2011 óta, míg Fazekas-Zur Krisztina két évig az Egyesült Államokban sportolt, és az után tért vissza, hogy nem kapott állampolgárságot. "Ez egy folyamat, és nem lehet megállítani, mert az itthoni mezőny nagyon erős. Lehet, hogy egyszer egy vb-döntőben hat magyar fog egymás ellen versenyezni más-más nemzet színeiben."

Már csak szerencse kell

Fábiánné nem ítéli el Benedek döntését, hiszen úgy véli, sokan vannak, akik az elitbe tartoznak saját országukban, máshol mégis jobban megtalálják a számításukat, legyen szó a válogatottban szereplő amerikai kosarasról vagy a kéziválogatottat erősítő szerbről. "Ettől Dalma még ugyanolyan magyar marad, csak nem magyar színekben fog kajakozni, és erre nem lehet azt mondani, hogy nem helyes."

Fábiánné úgy érzi, szerencse is kell a sikerhez, Benedeknek pedig abból kevés jutott Magyarországon. "Vannak, akiknél valahol fönt, a magasban le van osztva, hogy nem lesznek olimpiai bajnokok, és kijutni sem fognak az olimpiára. De miért ne próbálná meg más úton érvényesíteni a szerencséjét?" - vetette fel az edző, aki szerint Benedek távozásával a honi mezőny kicsit lelassulhat, ő viszont az új helyen lendületbe jöhet.

Senkire, így Benedekre sem haragszik, viszont olyannyira jó versenyzőnek tartja, hogy bármit el tud róla képzelni, az olimpiai győzelmet is. "Végtelenül szorgalmas, odaadó a sport iránt, már csak szerencséje kell, hogy legyen."

Háromból semmi

Benedek Dalma csalódottságáról sokat elmond az a 2006-os nyilatkozata, amelyben a Magyar Narancsnak az elbukott athéni válogatóról beszélt. "Sokáig úgy voltam ezzel, hogy ez egy jel: semmi keresnivalóm ebben a sportágban. Aztán azzal nyugtattuk magunkat (Paksy Tímeával - szerk.), hogy fiatalok vagyunk még, majd a következőn. Annyira azért ez sem volt egyszerű, hiszen a következő az nem holnap lesz, hanem négy év múlva. És már addig is beletettünk apait-anyait, és végiggondolni, hogy ebből akkor megint négy év - hát, nem volt egyszerű."

Benedek aztán Pekingbe sem jutott ki, miután párosban és négyesben is második lett a hazai válogatón; a 2008-as olimpián tartalékversenyzőként várt a bevetésre - mindhiába. Egyik versenyzőtársa szerint nem is volt a csapattal, szinte látni sem lehetett, ami érthető, hiszen élete álma volt az olimpiai részvétel, a győzelem. Ahogyan hat éve fogalmazott: "Egy átlag kajakosnak három olimpia fér bele, nekem már egyet kipipáltak. Egy vagy két olimpiai arany között nincs akkora különbség, mint a nulla és az egy között."

2009 és 2011 között a válogatókon rendre második lett egyesben, de számára sikeresen alakult ez az időszak, addigi négy (K2 1000 m, K1 500 m, K1 1000 m, K4 1000 m) vb-aranya mellé ezen időszakban újabb hármat nyert, méghozzá éppen K4 500-on. Abban a számban, amelyben a magyar csapat Londonban is első lett - Benedek nélkül, akinek éppen az olimpia évében, 2012-ben sikerült rosszul az egyes válogatója, így helyére az Amerikából hazatért Fazekas-Zur Krisztina került be - Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Kovács Katalin mögé - a csapatba.