Vágólapra másolva!
A hétvégén meggyilkolt Corrie Sanders a sokadik profi bokszoló, aki erőszakos bűncselekmény áldozata lett. A többségükkel pisztollyal és késsel végeztek, de volt olyan is, akit machetével kaszaboltak le, vagy feldarabolva rejtettek el a saját hűtőjében. A börtönt is számtalan bokszoló megjárta, a törvényszegések palettája rendkívül színes, az erőszak azonban szinte alapmotívumnak számít. Kőkemény drámák az ökölvívás világából.

Testével védte a lányát a lelőtt bokszoló

Muhammad Ali egykori legyőzőjét, Trevor Berbicket 2006 októberében gyilkolták meg. Jamaica első bokszvilágbajnokát machetével kaszabolta össze húszéves unokaöccse és annak egy barátja, állítólag egy földterület tulajdonlásán vesztek össze. A kiváló sportoló 1981-ben egyhangú pontozással legyőzte Alit, majd 1986 végén Mike Tyson vette el tőle a WBC-övét.

A "Fater" becenevű középsúlyú bokszoló, Shaun Cummins holttestét egy hete találták meg, több részletben. Amikor a rendőrök feltörték a lakását, azonnal látták, hogy kivégzéssel van dolguk. A szőnyeg vérrel volt átitatva, majd megtalálták a férfi holttestének darabjait a fagyasztóba rejtve.

A könnyűsúlyú világbajnok Edwin Valero a cellájában akasztotta fel magát, három hónappal az után, hogy három késszúrással megölte a feleségét egy venezuelai szállodában. "Folyamatosan ivott és drogozott, közveszélyes volt. Mindenkivel verekedni akart, a kokain paranoiássá tette" - mondta róla a testvére.

Forrás: AFP/Omar Torres
Valero megölte feleségét, majd magával is végzett később

Arturo Gattit egy brazil tengerparti apartmanban találták holtan. Az IBF kisváltósúlyú, illetve a WBC nagykönnyűsúlyú világbajnoka meggyilkolásával először a feleségét vádolták, majd öngyilkosságot állapítottak meg. Gatti családja újabb vizsgálatokat sürgetett, hiába: az eddigi utolsó, magánnyomozó által végzett vizsgálat szerint is önkezével vetett véget életének a bokszoló.

Gattinál csak vitatták az öngyilkosságot, a profiként 37 meccsből 36-os megnyerő Tyrone Everettnél viszont egyértelmű volt, hogy a feleség a tettes. Az asszony egy transzvesztitával kapta rajta a férjét, lelőtte, majd a szerető segítségével megpróbált elmenekülni, de végül elkapták, tíz évre ítélték.

A dominikai Agapito Sanchez pályafutása során padlóra küldte Marco Antonio Barrerát, Manny Pacquiao ellen döntetlent ért el, volt a WBO kispehelysúlyú világbajnoka. 2005-ben egy szolgálaton kívüli rendőr mellkason lőtte. Sanchez gyilkosa 15 év börtönt kapott, az indíték nem került napvilágra.

Forrás: AFP/Walter Astrada
Sanchezt egy rendőr gyilkolta meg

James Oyebola a nyugat-londoni Fulham Roadon működő, Chateau 6 nevű ivóban beszélgetett az ajtóban őrködő két barátjával, amikor észrevette, hogy hárman rágyújtanak a helyiségben. Udvariasan figyelmeztette a dohányzási tilalomra a vendégeket, egyikük azonban szó nélkül pisztolyt rántott, és közvetlen közelről arcba lőtte.

A dán Tue Bjorn Thomsennel, az IBC korábbi szuper cirkálósúlyú világbajnokával egy koppenhágai bárban végeztek késsel.

Ketag Kozajevet egy vlagyikavkazi szórakozóhelyen lőtték agyon. A mindössze 19 éves nagyközépsúlyú profi hibátlan mérleggel rendelkezett, tíz mérkőzéséből kilencet kiütéssel nyert meg. Kozajev a karaokebárban szóváltásba keveredett egy ismeretlennel, aki később több lövést adott le rá a szórakozóhely előtt.

Az osztrák-szerb Edip Sekowitsch 1988-ban szerzett vb-címet nagyközépsúlyban, egy évvel később Európa-bajnok lett. A saját kocsmája előtt késelték meg.

A korábbi háromszoros világbajnok Vernon Forrestet Atlantában, a nyílt utcán gyilkolta meg két fegyveres. Forrest egy benzinkúton tankolt a Jaguarjába, amikor két álarcos férfi fegyverrel kirabolta, majd elmenekült. Forrestnél szintén volt fegyver, üldözni kezdte az elkövetőket, de halálos lövést kapott. A bunyós barátnője és kisfia is a kocsiban volt.

Forrás: AFP/Getty/Ethan Mille
Forrestnek az lett a végzete, hogy üldözni kezdte kirablóit

Mzukisi Sikalit, az IBO volt világbajnokát a saját házában gyilkolták meg betörők.

Idén márciusban halt meg Erdei Zsolt első igazán nagy ellenfele - akit csodálatos meccsen győzött le -, Julio César González. A WBO korábbi félnehézsúlyú világbajnoka cserbenhagyásos gázolásban vesztette életét Mexikóban.

A kolumbiai William Morenót edzőterméből kilépve lőtte agyon két ismeretlen fegyveres. A 26 éves bunyós mérlege váltósúlyban 26 győzelem (19 KO) és 7 vereség volt.

Szintén fegyveresek végeztek az egykori közép-amerikai könnyűsúlyú bajnok mexikói Rafael Guzmánnal. Az autók adásvételével foglalkozó családra korábban többször is rátámadtak, a bokszoló egy támadást túlélt, de egy másik akció során öccsével együtt meggyilkolták.

Forrás: AFP/Notimex
Guzmán ezt a támadást még túlélte, a másodikat már nem

Nőrablás, összetört McLaren, 150 év börtön

Szerencsére nem minden bűneset végződik halállal - Clifford Etienne például csupán százötven év börtönbüntetést kapott. Fegyveres rablásért 1988-ban egyszer 20 évre elítélték, és bár 1998-ban kiszabadult, hét évvel később 1900 dollárt zsákmányolt egy bankból, lövöldözött és egy olyan autót rabolt el, amelyben két gyerek is ült, majd rálőtt az őt üldöző rendőrökre.

A volt pehelysúlyú világbajnok, Naseem Hamed gondatlan autóvezetéssel okozott súlyos testi sértés miatt kapott 15 hónapos börtönbüntetést, Sheffield mellett két autóba rohant bele 325 ezer fontot érő Mercedesével. A balesetben az egyik gépkocsi vezetőjének a lába és mindkét karja eltörött. A jemeni születésű klasszist négy hónap elteltével kiengedték a börtönből.

Forrás: AFP/Paul Ellis
A Herceg becenévvel illetett Hamed négy hónapot volt börtönben

Christy Martint szúrt és lőtt sebekkel a lábán, illetve felsőtestén szállították kórházba, miután a férje megsebesítette egy családi veszekedésben. A Szénbányász Lánya becenevű Martin pályafutása során 57 mérkőzést vívott, amelyből csupán ötöt veszített el, az egyiket a legendás Muhammad Ali lánya, Laila ellenében.

A napjaink egyik legjobbjának tartott Floyd Mayweathernek többször is meggyűlt a baja a törvénnyel. 2002-ben kétrendbeli erőszak miatt hat hónapos felfüggesztett börtönre, kétnapos házi őrizetre és 48 óra közmunkára ítélték, 2004-ben egyéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert tettlegességig fajult a vitája két nővel. 2005-ben megrugdosott egy kidobóembert, ezért újabb 90 napos felfüggesztettre ítélték, a közelmúltban pedig már nem úszta meg az elzárást, korábbi élettársa bántalmazásáért került hűvösre. 87 napot kellett lehúznia a börtönben, ám ezt is roppant nehezen viselte. Nem szívesen nyúlt a börtönkoszthoz, ezért egyre csak fogyott, és mivel üveges ásványvizet nem kapott, folyadékot is keveset vett magához - ezért az ügyvédje kérvényt nyújtott be, hogy védence házi őrizetbe kerülhessen. A keresetet elutasították, ám jó magaviseletének köszönhetően Mayweather a tervezettnél egy héttel korábban szabadulhatott.

A nehézsúly egykori királya, Riddick Bowe is eltöltött 18 hónapot a nehézfiúk között, ő még 1999-ben rabolta el az őt elhagyni szándékozó feleségét, valamint a kisfiát. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a védelem azon érvét, hogy a sok ütéstől Bowe agykárosodást szenvedett.

A rettegett nehézsúlyú világbajnok, Mike Tyson többször is volt börtönben, összesen 40 hónapot töltött rácsok mögött, egyszer nemi erőszakért, egyszer azért, mert egy autóbaleset során megvert két férfit.

Forrás: AFP/Mike Fiala
Tyson fiatalkorú elítéltek körében

A nigériai születésű Ike Ibeabuchit Tyson utódjaként tartotta számon a szakma, ám miután 1999-ben TKO-val nyert Chris Byrd ellen, örömében elrabolt és megerőszakolt egy táncoslányt.

Ugyancsak világbajnok volt John Tate, az 1976-os montreali olimpia bronzérmese, aki veretlenül jutott el a WBA nehézsúlyú trónjáig, 1979-ben egyhangú pontozással verte Gerrie Coetzee-t. Visszavonulása után drogfüggő lett, kisebb bűncselekmények miatt megjárta a börtönt is. 1998-ban autóvezetés közben agyvérzést kapott, meghalt.

Reggie Johnsont tavaly októberben ítélte tizenkét év börtönre a houstoni bíróság, a korábbi közép- és félnehézsúlyú világbajnok csalással szerzett százezer dollárt, miután nyári ökölvívó-edzőtáborokat hirdetett, amelyek sohasem valósultak meg.

Lőtt sebbel került kórházba, ám később kábítószerbirtoklás miatt letartóztatták Antwun Echolst. Az amerikai profi egy davenporti parkolóban beleszólt a vele lévő férfi és egy biciklis vitájába. A 35 éves, volt nagyközépsúlyú bajnokot a kerékpáros lábon lőtte a kézifegyverével.

Az 52 éves Drewey Bozella teljesen más utat járt be: az amerikai bunyós 26 évet ült ártatlanul a börtönben, miután 1983-ban letartóztatták egy idős asszony meggyilkolásáért. Később egy DNS-vizsgálat tisztázta. Bozella a börtönben megtanult bokszolni, és Bernard Hopkins segítségével tavaly októberben győzelemmel mutatkozott be a profik között.

Ült börtönben Bernard Hopkins is, 17 éves korában öt évet kapott fegyveres rablásért. Ezt követően lett több súlycsoport világbajnoka. Elnyerte a WBC félnehézsúlyú címét is, amivel felülírta George Foreman korábban megdönthetetlennek tűnő rekordját: 46 évesen és 4 hónaposan ő lett minden idők legidősebb bokszvilágbajnoka.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary
Hopkins sem úszta meg, fegyveres rablásért ült öt évet

Matolcsit megkéselték, Kótait zsarolással vádolták

Horváth Aladárt, a Vasas egykori ökölvívóját 2002 decemberében ölték meg. Horváth 24 mérkőzést vívott profiként a középsúlyban, mindössze kétszer tudott győzni. Szerencsésebb volt Matolcsi József: az IBF interkontinentális bajnokát 2005. január elején egy ecseri szórakozóhelyen késelték meg, de felépült.

Csábi Bettinának az adóhatósággal gyűlt meg a baja: a kecskeméti bíróság tavaly novemberben rendelte el előzetes letartóztatását. A gyanú szerint a társaság 650 millió forint kárt okozott az államnak azzal, hogy huzamosabb ideje nagy mennyiségű gabonát szerzett be Romániából, és hamis dokumentumokkal azt a látszatot keltette, hogy az árut továbbviszik Szlovákiába, valójában azonban a gabona Magyarországon került forgalomba. Csábi az előzetes után házi őrizetbe került, összesen fél évig volt elzárva. Thai-bokszban és kick-bokszban is világbajnok volt, 2004-ben a profi bokszolók között is a csúcsra ért, miután egy debreceni gálán legyőzte a bolgár Ivanovát. Vb-címét később tízszer megvédte.

Kótai Mihály zsarolás vádjával került bíróság elé. A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint kilencmillió forintot fektetett a sértett cégébe, hogy ezt a pénzt két-három hónap múlva tízszázalékos haszonnal kapja vissza. Kótai a pénzt 2005 végén a kamatokkal együtt egyben kérte vissza, de ezt a sértett nem tudta teljesíteni. A bokszoló a vád szerint 2007 végén megfenyegette, majd bántalmazta a sértettet a tartozás kiegyenlítése érdekében. A több mint egy évig húzódó per végén a bíróság felmentette Kótait.