Vágólapra másolva!
Három halálos fenyegetést is kapott az Amerikai Antidopping Ügynökség utolsó két igazgatója, miután eljárást indított Lance Armstrong és a US Postal-csapat több egykori tagja ellen. A jelenlegi vezető, Travis Tygart elárulta, hogy a hétszeres Tour-győztes ellen összegyűjtött bizonyítékok harmincszor súlyosabbak az eddig nyilvánosságra kerülteknél, és messze túlmutatnak Armstrongon.

Szigorítani kellett a biztonsági intézkedéseket az Amerikai Antidopping Ügynökség (USADA) Colorado Springs-i központjában, miután Terry Maddent, majd utódját, Tygartot megfenyegették - közölte az utóbbi a L'Equipe-nek adott interjújában.

"Az Armstrong-ügy mindent megváltoztatott, először kaptunk halálos fenyegetéseket. Kettőt Madden, egyet én és a családom. Az üggyel az FBI is foglalkozott" - mondta Tygart.

Az igazgató elárulta, hogy a hétszeres Tour de France-győztes ellen összegyűjtött bizonyítékokat még ebben a hónapban elküldik a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek.

A bizonyítékok a L'Equipe szerint az év vége előtt válnak nyilvánossá, és mint a lap írja, "szörnyűek, harmincszor olyan súlyosak, mint minden, ami mostanáig napvilágra került a könyvek és a vizsgálatok által".

Tygarték a nyomozáshoz semmilyen információt nem kaptak az FBI-tól, noha kezdetben ezt tervezték, tehát a nulláról kellett elkezdeniük mindent. A USADA igazgatóját meglepte, hogy a korábban az Élelmiszer- és Kábítószer-hatóság (FDA) által folytatott vizsgálatot leállították.

"Egy tanú pontosan elmondta nekünk, amit az FDA felügyelőinek mondott. Innentől semmi értelme Armstrongnak a személye elleni boszorkányüldözésről beszélnie. Ez az ügy sokkal nagyobb, mint pusztán Armstrong esete. Egy valódi összeesküvésről beszélhetünk a US Postalon belül, tökéletes szervezéssel, rengeteg szereplővel. Sokan közülük beismerést tettek, ami nem menti meg őket a büntetéstől, csak mérsékli azt" - nyilatkozta Tygart.

Az USADA augusztusban örökre eltiltotta a versenyzéstől Armstrongot, aki ugyan továbbra is kitart az ártatlansága mellett, de mint bejelentette, nem harcol tovább az ügynökség ellen, és ezentúl a jótékonysági munkájára fog koncentrálni.