Vágólapra másolva!
Csütörtök délután Douchev-Janics Natasa személyesen jelezte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában, hogy szerb színekben folytatná a pályafutását. A szövetség elnökségének lehetősége van arra, hogy elutasítsa a háromszoros olimpiai bajnok átigazolási kérelmét.

"Douchev-Janics Natasa csütörtök délután bent járt a szövetségben, és hivatalosan is jelezte, hogy a jövőben nem magyar színekben akar indulni a világversenyeken" - jelentette be Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára a Kajakkenusport.hu-nak. "Sajnáljuk, hogy így döntött, nagyon sokat köszönhetünk neki, Natasa a három olimpiai aranyérem mellett tizennyolc világbajnoki és tizenhét Európa-bajnoki címet is nyert az elmúlt tíz évben. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ő is rengeteget köszönhet a magyar kajak-kenu sportágnak. 1999 óta élt és készült Magyarországon, minden lehetőséget megkapott anyagilag és emberileg, amit csak egy sportoló kívánhat."

Az MKKSZ elnökségének mától egy hónapja van arra, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző kérelméről. "Ez idő alatt egyeztetni fogunk a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamit a szerb sportági szakszövetséggel is" - mondta a főtitkár.

Csütörtök délután Csonka Gábor, a kajakos menedzsere az MTI-nek elküldte Janics rövid üzenetét: "A mai napon véglegesen eldöntöttem, hogy követve a családomat, Szerbiában folytatnám a további pályafutásomat. Köszönöm szépen a megértést, részletesen a közeljövőben sajtótájékoztatón fogok nyilatkozni az ügyről!"

Az MKKSZ elnökségének lehetősége van arra, hogy elutasítsa Douchev-Janics Natasa átigazolási kérelmét. Ebben az esetben a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) szabályzata szerint a bajnoknő a következő két szezonban nem versenyezhetne nemzetközi viadalon, de 2015-től már szabadon rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken - írja a szövetség honlapja.

Egy másik nyilatkozat is érkezett a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez, ebben Douchev-Janics Natasa edzője, Kovács László jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a sportolónő versenyzői felkészítésében, és köszönetet mondott a szövetség eddigi támogatásáért.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A szakember 2008-tól irányította az olimpiai bajnoknő felkészítését, 2010 óta ebben a munkában részt vett Janics Natasa férje, Andrian Douchev is. Kovács László a továbbiakban csak a Szegedi Vízisport Egyesület női utánpótlás-versenyzőinek munkáját vezeti.

Janics háromszor nyert olimpiai aranyérmet magyar színekben. 2004-ben Athénban győzött K1 500 méteren és párosban Kovács Katalinnal is ugyanezen a távon. 2008-ban Pekingben szintén K2 500-on győzött Kováccsal. Az idei londoni olimpián a bácskapalánkai születésű kajakos két érmet nyert, de a Kováccsal megszerzett ezüstnek és a K1 200-on nyert bronznak nem tudott felhőtlenül örülni.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az MTI-nek szerdán azt mondta, hogy ha Janics országot vált, ám megtartja a magyar állampolgárságot, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól.

Janics mellett további kajakosok válthatnak országot. A hétszeres világbajnok Benedek Dalma jelezte, férje, Dusan Ruzicic miatt a jövőben szerb színekben indul. A vb-bronzérmes Sarudi Alíz Cipruson folytathatja pályafutását, míg a kilencszeres vb-első Paksy Tímea Ausztriába távozna.