Vágólapra másolva!
Bár csak edzésnek szánta, öt versenyen 27 aranyérmet nyert Hosszú Katinka az úszók rövidpályás Világkupa-sorozatán, így karnyújtásnyira került a végső győzelemtől és a vele járó 100 ezer dollártól. Magyar úszó még sosem nyerte meg az összetett versenyt, de ennél is nagyobb kuriózum, hogy Hosszú a Vk-ra specializálódott sprintereket is lenyomta. Jót tett neki, hogy hazajött Amerikából, de azt még nem tudja, mi lesz vele januártól.

"Amikor elindultam, főleg edzésnek szántam a sorozatot, szerettem volna csiszolgatni a fordulómat és a technikámat, engem is megleptek a fejlemények" - mondja a parádés eredménysorról a világbajnok úszó. "Korábbam soha nem indultam a Világkupán az egyetem miatt, így nem volt tapasztalatom, de egy ilyen extrém sorozatra amúgy sem lehet készülni."

A célokhoz képest az eredmények elképesztő ütemben jöttek, Hosszú Katinka az első két Vk-állomáson, Dubajban és Dohában hat nap alatt 14 aranyérmet szerzett, amit a következő két helyszínen (Stockholm és Moszkva) 11 elsőséggel toldott meg, ezúttal is hat nap leforgása alatt.

A páratlan teljesítmény ellenére a bajai úszó nem az eredményeket említi a verseny legfontosabb hozadékaként. "Az extrém terhelés miatt rengeteget lehet tanulni a Vk-n, hiszen meg kell birkóznom az utazás utáni azonnali versenyzéssel, és élesben tesztelhetem a regenerációs képességemet. Ráadásul az utazások és a versenyek megszakítják a napi munka monotonitását, így a hangulat is remek."

Sokszor két szám között is alig volt ideje, Moszkvában például fél óra alatt nyerte a 400 vegyest és a 200 pillangót. Aztán a berlini állomás előtti egyetlen napos pihenő már kevésnek bizonyult. "Moszkvában megbetegedtem, Berlinre nem volt időm felépülni, minden este lázasan feküdtem le, meg is látszott az ottani eredményeimen."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Berlinben már nemcsak az ellenfelekkel küzdött

Németországban a betegséggel küzdve is begyűjtött két aranyat, így öt viadal után 27 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzéremnél tart, amivel eddig összesen 46 ezer dollár (mintegy 10 millió forint) pénzdíjat nyert. Eredményeit a nemzetközi szövetség (FINA) honlapja is hosszan méltatta, kiemelve, hogy az első három helyszínen 10,2 kilométert úszott a különböző számokban. A FINA szerint a magyar versenyző nevének jelentése jól leírja az általa véghezvitt hadjáratot.

A nemzetközi szervezet nem véletlenül összesítette az élesben leúszott távok hosszát, ez ugyanis ebben a mezőnyben kuriózumnak számít. "Az eddigi Világkupákat legtöbbször a sprinterek nyerték, és elsősorban ők azok, akik végigcsinálják a sorozatot az összetettbeli Vk-győzelemre hajtva. A 400-asok sokszor el sem jönnek a versenyekre, és nem sokan gondolták, hogy szakmailag lehetséges, ami nekem eddig sikerült."

A 100 ezer dolláros (21,5 millió forintos) jutalmat érő összetett Vk-győzelem magyar úszónak még sohasem sikerült, most viszont hatalmas fölénnyel vezet a nőknél a 105 pontos Hosszú. Ráadásul a második helyen is magyar versenyző áll, Jakabos Zsuzsának 50 pontja van. "A győzelemhez elég lesz a hátralevő számokban az első ötben végeznem, Zsuért viszont nagyon kell szorítanom, mert nagy csatát fog vívni a második helyért, ami 50 ezer dollárt jelent, míg a harmadikért 30 ezret fizetnek."

A sűrű és sikeres Vk-program az egy 4. (400 vegyes) és egy 8. helyet (200 vegyes) hozó olimpiától is segíti távolabb kerülni. "London után próbáltam gyorsan a jövőbe tekinteni, és nem hátrafelé, ezt segítette, hogy nem sokat hagytam ki. Valamilyen szinten csalódás volt számomra az olimpia, bár próbálom úgy felfogni, hogy majdnem érmet nyertem. Az pedig biztos, hogy sokat tanultam a két döntőből, hiszen azelőtt nem voltam még olimpiai fináléban. Bár messze van még Rio, de van bennem még négy év, a mostani lendülettel gyorsan el fog telni."

Alshammar nyomdokain

A hagyományosan rövid pályán rendezett Világkupa-sorozatokat 1989 óta rendezik meg, az összetett pontversenyben 2001 óta hirdetnek győztest. A Világkupák legeredményesebb úszója a svéd sprinter, Therese Alshammar, a kétszeres olimpiai ezüstérmes összesen négyszer volt a legjobb, és a legutóbbi két sorozatot is ő nyerte. A férfiaknál tavaly a dél-afrikaiak londoni olimpiai bajnoka, Chad de Close győzött. A kétnapos viadalokból álló idei sorozat október 2-án indult Dubajban, amit még azon a héten követett a dohai verseny (október 6-7.). A következő három állomást kilenc napon belül pörgették le az úszók: Stockholm (13-14.), Moszkva (17-18.), Berlin (20-21.). Novemberben egy tíznapos keleti túrával zárul a Világkupa: Peking (november 2-3.), Tokió (6.-7.) és Szingapúr (10.-11.) rendezi a versenyeket.




Forrás: MTI/Illyés Tibor
A mostani tempó mellett hamar itt lesz a következő olimpia

Hosszú arra nem tudott egyértelmű választ adni, hogy egy korábbi edzőváltással az olimpián is is jobb eredményekre lett volna-e képes. "Ha tudnék jósolni, lehet, hogy máshogy csináltam volna, de így utólag nehéz megmondani, mi lett volna, ha hamarabb lépek."

Az úszónő feszített programja az év végéig tart, a három ázsiai Vk-állomás után tíz nappal a rövidpályás Eb vár rá a franciaországi Chartres-ban (november 22-25.). Az isztambuli rövidpályás vb (december 12-16.) előtt sem lesz sok szünete, a távolabbi jövőjében azonban még sok a kérdőjel. A Salóval történt szakítás óta élettársa, Shane Tusup készíti fel Baján, de nem biztos, hogy ez sokáig így marad. "Januárig biztosan Magyarországon készülök Shane-nel. Azután kérdéses, hogyan, kivel és hol folytatom, körbenézünk, megtárgyaljuk a lehetőségeket."