Vágólapra másolva!
Több nagy európai sportnapilap közös kiáltványt írt a tiszta kerékpársportért. A többek közt a Gazzetta dello Sport és a L'Equipe által jegyzett szöveg elsősorban a nemzetközi szövetségben sürget változásokat.

Ebbe belehalhat a kerékpársport

A közleményt nem csupán az Amerikai Antidopping Ügynökség (USADA) nyomozása váltotta ki, hanem a vérdopping térhódítása az elmúlt húsz évben. Az USADA Lance Armstrongról gyűjtött össze bizonyítékokat, melyek ismeretében a nemzetközi szövetség megfosztotta a sportolót mind a hét Tour-győzelmétől.

A "Kiáltvány a hiteles kerékpározásért" című szöveg nyolc pontból áll, többek közt a Gazzetta, a L'Equipe, a Het Nieuwsblad és a Le Soir jegyzi. A nemzetközi szövetség felelőssége mellett felveti, hogy a Doppingellenes Világügynökség (WADA) folytasson független nyomozást a sportágban az elmúlt két évtizedben történtekről; hogy a nagyobb versenyeken a WADA és a nemzeti doppingellenes hatóságok is végezzenek vizsgálatokat; a doppinggal lebukókat hosszabb időre tiltsák el; a csapatok névadó szponzorai pedig vállaljanak közvetlen felelősséget.

A lapok mindezen felül a 2013-as szezon elején csúcstalálkozót tartanának, melyen meghatároznák és tisztáznák az új szabályokat.

"Az Armstrong-ügy mellett a padovai nyomozás és a madridi Operación Puerto is nyugtalanító. A folytatás lehetetlen ugyanezzel a struktúrával, ugyanezekkel a szabályokkal és ugyanezekkel az emberekkel" - áll a kiáltványban.