Vágólapra másolva!
Két nap alatt megoldódhatna Douchev-Janics Natasa ügye, ha a szerb kormány megadná az állampolgárságot a háromszoros olimpiai bajnok kajakos férjének, a bolgár Andrian Douchevnek. Márpedig szerbiai forrásunk szerint ehhez akár 48 óra is elég lehet.

Janics szülni akar, ha nem kajakozhat

Hetek óta húzódik Janics Natasa országváltási ügye, a háromszoros olimpiai bajnok kajakos szeptember 27-én jelezte a magyar szövetségnek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot.

A magyar szövetség (MKKSZ) azonban úgy döntött, Janics csak akkor versenyezhet szerb színekben, ha október 31-ig, azaz szerdáig 150 ezer euró (körülbelül 42 millió forint) fizetnek érte felkészülési hozzájárulásként. (Ha ugyanis a magyar szövetség nem engedélyezi egy versenyző országváltását, akkor a sportoló a szabályok értelmében közel két évig nem indulhat nemzetközi versenyen.)

Miután a sportolónő bolgár férje révén szövetségi engedély nélkül versenyezhetne bolgár színekben (így folytatja szerb férje jóvoltából déli szomszédunknál Benedek Dalma is), a szerb lapokban felmerült egy ügyes trükk lehetősége: Andrian Douchev honosítása. Amennyiben ő szerb állampolgár lenne, úgy Janics távozását sem akadályozhatná meg az MKKSZ.

A vajdasági Magyar Szó szombaton arról számolt be, hogy a Szerb Kajak-kenu Szövetség Facebook-oldalán Mirko Nisovic elnök azt nyilatkozta, megtalálják a megoldást, hogy Janics szerb színekben indulhasson. (De ugyanezt a lehetőséget pendítette meg a szerb Vecernje novosti szombati száma is.)

A közösségi oldalon megjelent bejegyezés utolsó mondata így hangzott: "Nem hivatalosan úgy tudjuk, van arra lehetőség, hogy, ha minden kötél szakad, Andrian Dusev szerb állampolgár legyen, ennek pedig az lenne a célja, hogy a felesége a következő év elejétől gond nélkül a szerb válogatott színeiben indulhatna a nemzetközi versenyeken."

A bejegyzést azonban néhány órával később eltávolították.

Hogyan szerezzünk szerb útlevelet?

A szerb útlevél megszerzése nem túl bonyolult folyamat. Szerb állampolgárrá válhat valaki születéssel, származása szerint, kölcsönösségi alapon kötött nemzetközi szerződések alapján, illetve honosítással - Andrian Douchev esetében nyilván ez utóbbi eljárás jöhetne szóba.

A törvény szerint az a nagykorú, cselekvőképes külföldi kérheti a szerb állampolgárságot, aki legalább három éve letelepedett Szerbiában, életvitelszerűen ott tartózkodik, és aláír egy egyszerű nyilatkozatot arról, hogy Szerbiát saját országának tekinti, és lemond korábbi állampolgárságáról, amennyiben megszerzi a szerb útlevelet. De ez alól több kivétel is van, ugyanis Szerbia nem szankcionálja a kettős állampolgárságot.

Bár ezen feltételek közül Douchev valószínűleg egyet sem teljesít, ám a szerb állampolgársági törvény lehetővé teszi - amennyiben Szerbia érdekei megkívánják - a kedvezményes honosítást is, amihez a külföldi személynek semmilyen feltételt nem kell teljesítenie. A honosításról az illetékes miniszter javaslata alapján a szerb kormány dönt.

Szerbiai forrásunk szerint, ha rábólintanak a honosításra, az alanynak két nappal később már útlevele is lehet.