Vágólapra másolva!
A kiegyensúlyozottságon múlik, hogy egy top 10-es játékos képes-e eljutni egy Grand Slam-győzelemig - állítja a világranglista-kilencedik Janko Tipsarevic, aki decemberben a budapesti Tennis Classics rendezvényen Gilles Simonnal játszik bemutatómeccset. A szerb teniszező az [origo]-nak beszélt világelső barátjáról, Novak Djokovicról, Rafael Nadal sérüléséről, speciális szemüvegéről, a testét borító irodalmi idézetekről és az egyik legnagyobb magyar tehetségről, Fucsovics Mártonról is.

Miért fogadta el a meghívást a Budapest Classicsra?

Az időpont ideális, előtte játszom a londoni világbajnokságon, utána pedig kapok egy hét pihenőt, majd elkezdem a felkészülést az ausztrál versenyekre, szóval pont passzol a bemutató a naptáramba. Gilles Simon ellen különösen szeretek játszani, emlékezetes meccseink voltak, örülök, hogy ismét megmérkőzünk. Többször voltam már Magyarországon, számos tornán játszottam ott, várom már, hogy visszatérjek, és legyen alkalmam egy kicsit várost nézni, hiszen jó pár éve jártam utoljára Budapesten.

A meccseken viselt szemüvegnek van valami funkciója, vagy csak babona?

Nem babona, szükségem van rá. Kezdetben a nap miatt viseltem, mert zavart a szervánál. Először nagyon furcsa volt, de ha megszokja az ember, már sokkal jobb benne játszani. Később romlani kezdett a szemem, és szemüveget írtak fel az orvosok, először a kontaktlencsét próbáltam ki, de nagyon nem ment benne a játék, kifejezetten zavart, szerencsére javasoltak egy sötétített lencsés megoldást, ami viszont bevált. A keretek színe pedig nagyon jópofa, ma már nem tudnám elképzelni, hogy szemüveg nélkül teniszezzek.

Forrás: AFP/Thomas Kienzle
Forrás: AFP/Thomas Kienzle

A szépség menti meg a világot - olvasható japánul Tipsarevic bal alkarján

Bal alkarjára Dosztojevszkij Félkegyelmű című művéből tetováltatott magára idézetet. Miért pont ezt választotta?

Nagyon szeretem a klasszikus irodalmat, sokat olvasok, és Dosztojevszkij az egyik kedvencem. Tizenhárom éves koromban olvastam először a műveit, de akkor még nem sokat értettem belőlük. Az olvasás nekem hobbi, kikapcsol, és segít a koncentrálásban is, sokat olvasok Nietzschét és Goethét is. A tetoválás jó ötletnek tűnt, gondoltam, legyen kicsit más, mint az eddigiek. A hátamon van egy idézet Schopenhauertől is.

Volt egy szórakoztató műsora a tévében, Tipsy Time címmel. Honnan jött az ötlet?

Az Eurosport kért fel, hogy forgassunk egy interaktív blogot, nagyon élveztem. Ezenkívül van még egy műsorom, ha nevezhetjük így, a mentorprogramban veszek részt, ahol mindig forgatunk egy rövidfilmet feltörekvő juniorokkal, akikkel egy hetet edzek. Egy alkalommal így találkoztam az önök Fucsovics Marcijával is, nagyon szimpatikus, tehetséges srác. Örülök, hogy segíthetek a fiataloknak, hiszen tudom, hogy milyen nehéz elindulni és önbizalmat szerezni. Még nem tudom, hogy folytatjuk-e a blogot, de van rá esély.

Többször nyert már ATP-tornát, a legjobb tízben van a világranglistán. Képesnek érzi magát egy Grand Slam-győzelemre?

Nagyon jó évem volt az idén, a GS-tornákon sokkal jobban szerepeltem, mint eddig bármikor, szóval úgy érzem, nem vagyok messze egy döntőtől. Fejlődnöm kell még, sokkal kiegyensúlyozottabbnak kell lennem, nem szabad megengednem, hogy hibázzak ezeken a tornákon. Boldog vagyok, hogy az idén a legjobb tízben tudtam maradni, és több pontot gyűjtöttem, mint tavaly.

Forrás: AFP/Getty Images for BNP Paribas/Andrew H. Walker
Forrás: AFP/Getty Images for BNP Paribas/Andrew H. Walker

Tipsarevic és felesége, a topmodell Biljana Sesevic

Mi a különbség egy top tízes teniszező és azok között, akik képesek Grand Slamet nyerni?

A már említett kiegyensúlyozottság. Nagyon fontos, hogy akik képesek GS-t nyerni, azok két hetet végig tudnak koncentrálni, és szinte végig ugyanazon a szinten játszanak. A versenyek zöme egyhetes, ezeket könnyebben megoldja az ember, de egy Grand Slam teljesen más. A nyomás is sokkal nagyobb, így csak a legjobbak nyerhetnek, akik fejben is teljesen felkészültek.

Valóban ennyire fontos a lelki tényező a teniszben?

Nagyon fontos, ezen a szinten már nem elég jól játszani. Egy challengerversenyen azt látjuk, hogy elképesztően jól ütik a labdát a játékosok, és csodálkozunk, hogy miért nem szerepelnek ATP-tornákon. A harc nagyon kiélezett, sokan vagyunk, de csak azok tudják átlépni a határt, akik mentálisan egyben vannak. Sok fiatal gondolja úgy, hogy ezt lehet félgőzzel csinálni, de a tehetség már nem elég, abból nem lehet megélni.

Min múlik az, hogy egy teniszező hisz-e önmagában? Lehet ezt fejleszteni?

Úgy gondolom, mindent lehet fejleszteni, így ezt is. Nehéz elindulni, de még nehezebb a jó úton maradni, meg kell találni az összhangot. Mindenkinek szüksége van egy egészséges önbizalomra, anélkül nem tud a csúcsra jutni. A pszichológusok hasznosak lehetnek, de ők csak segítenek, a munkát magunknak kell elvégeznünk.

Melyik igaz inkább: Djokovic árnyékában van, vagy Djokovic jobb teljesítményre sarkallja?

Nagyon jó barátok vagyunk. Azt, ahol most tartok, neki is köszönhetem. Kivételesen szerencsésnek mondhatom magam, hogy a szerb tenisz csúcskorában játszhatok. Novak és én támogatjuk egymást, és jobb teljesítményre sarkall az ő sikere. Életem legszebb élménye volt a Davis-kupa-győzelem, rendkívül sok önbizalmat adott nekem, és ha gödörben vagyok, ebből merítek erőt.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Forrás: AFP/Glyn Kirk

Djokoviccsal jó barátok

Mit gondol Nadal sérüléséről? Lesz még valaha olyan verhetetlen bajnok, mint a legszebb napjaiban?

Nehéz kérdés, mert igaz, hogy a teniszezők jóban vannak egymással, de azért nem látunk bele egymás lapjaiba, nem tudom, mennyire komoly a sérülése. Régóta küszködik vele, de régóta is versenyez 100 százalékon, nagyon nagy terhelésnek volt kitéve, ahogy mindannyian. Soha nem szabad őt leírni, ha felépül, újra nyerhet Grand Slam-tornát is.

Federer november negyedikén elveszítette a világelsőségét - az ő ideje már lejárt?

Egyáltalán nem gondolom így, Federer a valaha volt legnagyobb játékos. Tavaly is többször leírták, majd megnyerte a masters versenyt Londonban, az idei éve pedig briliáns volt. Az, hogy Djokovic visszavette a trónt, nagy eredmény, de a harcnak nincs vége, Federer sem fog megelégedni a második hellyel, és vannak még új trónkövetelők is.