Vágólapra másolva!
Egyhangú pontozással győzött Vlagyimir Klicsko Mariusz Wach ellen szombat este Hamburgban. Az ukrán nehézsúlyú bokszbajnok két menetben is megtántorította ellenfelét, aki végül mégis kihúzta talpon a tizenkét menetet. Noha a kiütés elmaradt, Klicsko rendkívül magabiztosan nyert.

Négy szervezet (WBA, IBF, WBO, IBO) világbajnoki öve volt a tét a Vlagyimir Klicsko - Mariusz Wach nehézsúlyú meccsnek. Az ukrán bajnok - testvérével, Vitalijjal együtt - hosszú ideje unalomba döntötte a csúcskategóriát, egykedvűen darálgatták be soros ellenfeleiket, veszélyes kihívó pedig nem volt a láthatáron.

Mariusz Wach azonban három dologban is reménykedhetett a meccs előtt. A lengyel bunyós mind a 27 profi meccsét megnyerte, 15-öt KO-val; nehezebb és magasabb is Klicskónál, így hosszabb az ütőtávja, márpedig az ukrán még sosem találkozott ilyen adottságokkal rendelkező kihívóval. A harmadik tényező Emanuel Steward, Klicsko edzőjének halála. A 68 éves tréner több mint nyolc éve dolgozott az ukránnal, napokkal a meccs előtt halt bele gyomorbetegségébe.

Steward helyét egy jelenleg is aktív bokszoló, Jonathon Banks vette át. Bár Wach edzője, Juan De Leon kollégája halálával is megpróbált nyomást gyakorolni Klicskóra, jóslata, miszerint nem zárja ki, hogy Klicsko visszalép, nem jött be. Maga Wach a homokzsákjaira biggyesztett Klicsko-arcokat püfölt felkészülés gyanánt, a meccs előtt sokkal szimpatikusabban nyilatkozott edzőjénél, megfogadva, hogy emlékezetessé teszi az estét a rajongóknak.

Óriási iramban kezdett Klicsko

Az első menet aztán minden baljós előjel dacára egyértelműen Klicskóé lett, sok ütést vitt be, míg ellenfele megszeppentnek látszott. A második menet elején Wach rohamozott egyet, utána viszont csak a kiesett fogvédője okozott izgalmakat.

Forrás: AFP/John MacDougall

A lengyel búnyós a tudása legjavát nyújtotta, ám a címvédő így is sokszor átütötte a fedezékét, és továbbra is uralta a meccset. Wach - ahogy korábban is - a negyedik rund elején is tarkóra ütött, amiért figyelmeztetést kapott. Egyre több lett a közelharc, nem volt folyamatos boksz.

Az ötödik menet elején több tiszta ütést is bevitt Vlagyimir Klicsko, közben is, ám a végén Wach jobbosa sújtott le, meg is rohamozta ellenfelét, aki azonban csak nagyon kis időre billent ki nyugalmából. Újabb meggyőző Klicsko-menettel folytatódott a meccs, jóval többször talált be lengyel kihívójánál.

Wach megrendül, de állva marad

Féltáv után az volt a kérdés, meddig bírja a borzalmas nyomást a lengyel, a hetedik menet végét jelző gong előtt már szinte védekezésre képtelenül tántorgott a ringben. A következő felvonás nagy részében kitartóan rohamozott az ukrán, Wach valahogy talpon maradt, pedig a leléptetés határán táncolt.

A kemény rohamok után Klicsko nyugodtabb három percet produkált, majd a következő kettőben is csak kontrollált, de nem kapkodott el semmit. Így érkezett el az utolsó menet, melyben Wachnak ereje, Klicskónak késztetése nem volt egy nagyobb rohamra.

Forrás: AFP/John MacDougall

Végül egyhangú pontozással (120-107, 120-107, 119-109), fölényesen győzött az ukrán, aki zsinórban tizenharmadszor védte meg címét, a mérlegét pedig 59 győzelem (50 KO), 3 vereségre módosította. Wach először kapott ki, a 28. meccsén.