Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség nem adott versenyengedélyt Douchev-Janics Natasának, Csipes Tamarának és Paksy Tímeának sem, jóváhagyta viszont Ruzicic-Benedek Dalma országváltását, aki így január 1-jétől a szerb válogatottban versenyezhet. Janics szerb, Csipes ausztrál, Paksy pedig osztrák színekben szeretett volna indulni, de a döntés alapján két évig egyikük sem kajakozhat világversenyeken.

A nemzetközi szövetség december végi hírleve szerint ketten érkeznek, nyolcan távoznak Magyarországról, egy kérelem függőben van, négy országváltásra készülő magyar kajakos pedig nem kapott versenyengedélyt.

Douchev-Janics Natasa szerb színekben szeretett volna versenyezni, de a háromszoros olimpiai bajnok kérelmét elutasították. Ugyanígy járt az osztrák válogatottba vágyó Paksy Tímea, az Ausztráliába igyekvő Csipes Tamara és a magyar-görög országváltásra készülő Hadvina Gergely is.

Az ICF ugyanakkor jóváhagyta többek között Benedek Dalma Szerbiába való távozását, illetve hogy Sarudi Alíz a jövőben ciprusiként versenyezzen. A szlovák Marcel Potocny és a német Bastian Prekel pedig megkapta az engedélyt, hogy magyar színekben induljon a nemzetközi viadalokon.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Benedek szerbként készülhet a duisburgi vébére

"Mi ezt az ügyet lezártuk már szeptemberben, nem fogunk nyitni egy Janics-dossziét" - nyilatkozta Baráth Etele, a szövetség elnöke az [origo]-nak. "Teljesen egyértelmű döntés volt, hiszen a magyar szövetség nem adott hozzájárulást Janics országváltásához, elvégre a cél, hogy a versenyzőinket itthon tartsuk. Ugyanakkor sajnáljuk, hogy így döntött, és nem magyar színekben folytatja a pályafutását, hiszen neki talán ez volna az egyetlen lehetősége."

Bár elvben méltányosságból megfelezhette volna Janics büntetését a nemzetközi szövetség, Baráth szerint "ehhez Janicsnak is tennie kellett volna valamit".

"Informálisan már korábban tájékoztatták a döntésről a magyar szövetséget, amely tudomásul veszi azt" - reagált az MTI-nek az ICF december végi hírleveléből kiderült határozatokra Ábrahám Attila, a magyar szövetség főtitkára. A sportvezető hozzátette, a határozatok véglegesnek tekinthetőek, de azt nem tudja, hogy esetleg "valaki akar-e trükközni".

A határozat szerint nemcsak 2013-ban, hanem a 2014-es moszkvai világbajnokságon sem versenyezhet szerb színekben Janics. A 2014-es moszkvai vb ugyanis augusztus 10-én fejeződik be, míg Janics 2012 augusztus 11-én még Magyarországnak nyert bronzérmet a londoni olimpián - emlékeztet az Index.hu.

Fotó: Mudra László [origo]
Janics londoni mérlege: egy bronz és egy ezüst

Janicsnak már csak akkor lehet esélye az idei versenyzésre, ha férje, Douchev időközben megkapja a szerb állampolgárságot, és újra elveszi a kajakost feleségül. Így viszont kijátszanák az ICF meglehetősen laza szabályait, és nagy kérdés, erkölcsileg mit szól ehhez a szervezet, esetleg más államok.

A nemzetközi szövetség szabályzata szerint egy versenyző csak akkor szerepelhet egy másik ország színeiben kétéves kihagyás nélkül, ha - jelen esetben - a magyar szövetség ehhez hozzájárul. A házastárs esetében nincs ilyen megkötés, így például Benedek országváltásához nem volt szükséges a magyar szövetség hozzájárulására, mivel a férje szerb. Az MKKSZ októberben úgy döntött, 150 ezer eurót kér a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics versenyzői engedélyének kiadásához, aki az olimpia után jelezte, hogy a jövőben ismét szerb színekben szeretne indulni.

Távozók:
Olimpia Andrianova Dusheva (Magyarországról Szerbiába)
Kristian Andrianov Dushev (Magyarország - Szerbia)
Ruzicic-Benedek Dalma (Magyarország - Szerbia)
Sáth Bence (Magyarország - Ausztrália)
Durkó Gábor (Magyarország - Ausztrália)
Alexandra Georgopoulou (Magyarország - Görögország)
Sarudi Aliz (Magyarország - Ciprus)
Czabó Ágnes (Magyarország - Ausztria)

Függőben:
David Hasanovic (Szerbia - Magyarország)

Érkezők:
Marcel Potocny (Szlovákiából Magyarországra)
Bastian Prekel (Németországból Magyarországra)

Elutasítva:
Douchev-Janics Natasa (Magyarország - Szerbia)
Paksy Tímea (Magyarország - Ausztria)
Csipes Tamara (Magyarország - Ausztrália)
Hadvina Gergely (Magyarország - Görögország)