Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség magyar alelnöke, Vaskuti István szerint Douchev-Janics Natasa hiába válna el a férjétől és menne hozzá újra, nem versenyezhet 2014 augusztusa előtt szerb színekben, mivel ez egyértelműen a szabályok kijátszása lenne.

Douchev-Janics Natasát a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség két évre eltiltotta a nemzetközi szerepléstől, ám a kajakos állítólag egy kiskaput szeretne kihasználni azért, hogy már az idén országot válthasson.

A Sportski Zurnal szerb napilap információja szerint a háromszoros olimpiai bajnok elválna bolgár férjétől, Andrian Dusevtől, aki, amint szerb állampolgár lesz, ismét feleségül veszi a sportolónőt. Így elviekben elhárul minden akadály Janics szerb színekben való szereplése elől, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség magyar alelnöke, Vaskuti István szerint azonban az ügymenet nem ilyen egyszerű.

"Ez egyértelműen az eredeti szabálynak a kijátszása, és a szabályalkotókat nyilván nem téveszti meg a helyzet. Éppen ezért attól, hogy Janics elválik a férjétől, majd ismét hozzámegy, szerintem nem változik semmi" - nyilatkozta az [origo]-nak az 1980-as olimpián C2 500 méteren olimpiai bajnoki címet nyert Vaskuti.

Mirko Nisovic szerb kajak-kenu elnök a VajdaságMa délvidéki hírportálnak azt mondta: nem nyugodnak bele Janics eltiltásába, és fellebbeznek a nemzetközi szövetség ítélete ellen.

"Ebben az esetben a nemzetközi szövetség igazgatótanácsa kijelölne egy három vagy több tagból álló testületet, hogy megvizsgálja az ügyet, amely egyébként az ismereteim szerint példa nélküli" - reagált a magyar sportvezető, hozzátéve, hogy amennyiben a testület megerősíti a szövetség döntését, azt már csak a bíróságon lehet megtámadni.

Janics 11 év után szeretett volna Szerbiába visszatérni, ám a Magyar Kajak-kenu Szövetség a versenyzési engedélyét csak 150 ezer euróért (42 millió forint) adta volna ki, ezt azonban senki nem fizette ki a megadott határidőig. Vaskuti úgy véli, teljesen jogos volt a magyar szövetség követelése, de mivel a szerbek nem fizettek, a huzavona mára okafogyottá vált. "Ha úgy gondolják, ennyit nem ér nekik Janics, és ezt a méltatlan színjátékot akarják csinálni, azzal a saját komolyságukat kérdőjelezik meg. Egyúttal sikerült Janics Natasa renoméját is levinni a legmélyebb szintre Magyarországon, bár azt nem tudom, hogy az egészről mit gondolnak az emberek Szerbiában."

Fotó: MTI/EPA/Gero Brelör
Kovács Katalin és Janics Natasa

Az alelnök ezzel együtt úgy véli, hogy a magyar szövetség végül jobban tette volna, ha amolyan búcsúajándékként ingyen elengedni Janicsot, és azt mondja, "sajnáljuk, hogy a saját hazádnak ennyi pénzt sem értél".

Vaskuti szerint ugyanis a 150 ezer euró nem sok pénz egy háromszoros olimpiai bajnokért. "Gondoljunk csak bele, mennyiért lehet megvenni egy jó kosarast, vízipólóst vagy futballistát, ahhoz képest ez egy szerény ár, nem pedig egy rendkívüli összeg."

Janics mellett két másik magyar, Paksy Tímea és Csipes Tamara országváltási kérelmét is elutasította a nemzetközi szövetség, hiszen a magyar szövetség az ő versenyengedélyüket sem adta ki. "A helyzettől függetlenül körülbelül hat éve van a magyar szövetségnek egy átigazolási szabálya, amely korhoz, eredményhez köti az országváltást. Az esetükben két eredményes versenyzőről van szó, ezért számítanak rájuk."