Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Andy Murray lesz Novak Djokovic ellenfele az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open döntőjében, miután öt játszmában győzött a világranglistán második Roger Federer ellen.

Az élő közvetítés

Australian Open, elődöntő, férfiak:
Murray (brit, 3.) - Federer (svájci, 2.) 6:4, 6:7 (5-7), 6:3, 6:7 (2-7), 6:2

Murray a meccs előtt 10-9-re vezetett összesítésében Federer ellen, akit viszont egyszer sem tudott még legyőzni Grand Slam-tornán. A svájcihoz hasonlóan négyszeres melbourne-i győztes Andre Agassi Murrayre fogadott, azt mondta az elődöntő előtt, hogy szerinte négy szettben győz majd a skót.

Murray már a meccs első játékában brékelhette volna Federert, ami ekkor még nem, a harmadikban viszont össze jött neki, és ezt az előnyt megtartva 6:4-re behúzta az első szettet. A másodikban mindketten végig hozták a saját adogatásukat, így a rövidítés döntött, amelyben 5-5-nél Federer előbb előhúzott egy nyerőt, majd Murray rontott, így a svájci kiegyenlített a játszmákat tekintve.

Forrás: AFP/Manan Vatsyayana
Murray a US Open után ismét döntőt játszhat

A harmadikban Murray 3:2-nél vette el Federer adogatójátékát, és végül 36 perc alatt szerezte vissza újra a vezetést. A negyedik szett elején Federernek is összejött a brék, így 4:1-re elhúzott, de Murray visszakapaszkodott, sőt, amikor 5:5-nél nullára elvette Federer szerváját, a meccsért adogathatott. A 17-szeres GS-győztes svájci ekkor azonban elővette a legjobb ütéseit, és visszabrékelt, sőt, a rövidítést is simán nyerte, mindössze két pontot elbukva.

Forrás: AFP/Greg Wood
Federer nagyot harcolt, de az ötödik szettben már nem volt esélye

A lélektani fölény Federernél volt, de Murray láthatóan frissebb volt, és tizenkét perc alatt 3:0-s előnyt hozott össze a döntő szettben. Federer innen már nem tudott visszajönni, és a kereken négyórás meccs végén kénytelen volt gratulálni Murraynek, aki a döntőben azzal a Djokoviccsal játszik, akit a legutóbbi GS-torna, a US Open fináléjában megvert.