Vágólapra másolva!
Kedden Pretoriában megtartották Oscar Pistorius tárgyalását. A vád és a barátnőjét lelövő műlábú futó is előadta a saját verzióját, egyelőre nem áll jól a sportoló, miután a bíró úgy döntött, hogy előre eltervelt emberölés miatt emel vádat ellene. A hatszoros paralimpikon atléta így életfogytiglant kaphat, azaz leghamarabb 25 év múlva szabadulhatna. Szerdán reggel is lesz egy tárgyalás.

Több száz újságíró és a nők elleni erőszak ellen tiltakozó kisebb csoport várta kedden reggel Oscar Pistoriust, aki a múlt csütörtökön lőtte le a barátnőjét, mert állítólag betörőnek hitte. A tárgyalás kezdete előtt a bíró megkérdezte Pistoriust, hogy készen áll-e a meghallgatásra, ugyanis múlt pénteken az ügyvédje szerint a sportoló traumás sokkot kapott, ezért el kellett halasztani a tárgyalást. "Igen, jól vagyok" - válaszolta az atléta.

Először a vád kapott szót, és ismertette a saját álláspontját. Szerintük Pistorius nem tervezgette ugyan hónapokig a gyilkosságot, de előre kitervelt emberölésről van szó, mint ahogy később is eltervezte, hogy betörőnek tünteti majd fel a barátnőjét. A vád képviselője közölte: egy fegyvertelen nőt támadott meg a sportoló, az elhangzottakra Pistorius azonnal sírni kezdett. A vád szerint az áldozat délután öt és hat óra között érkezett meg a helyszínre, volt nála egy táska, amelyben alváshoz szükséges holmit találtak, tehát ott akarta tölteni az éjszakát. A gyilkosság idején két ember volt a házban, Pistorius és Steenkamp, a nő egy veszekedés után a fürdőszobába menekülve bezárkózott. Az ágyon fekvő Pistorius felcsatolta a lábát, felvette a fegyverét, és hét métert ment a barátnője után, majd a fürdőszobaajtón keresztül négy lövést adott le.

Forrás: AFP/Stephane De Sakutin
Pistorius többször elsírta magát AFP/Stephane De Sakutin


A vád szerint komoly gondok voltak a kapcsolatukban, a nő szakítani akart, és a barátainak azt mondta, hogy retteg Pistoriustól. A nő SMS-eket kapott aznap éjszaka, egyes források szerint korábbi barátja, a rögbijátékos Francois Hougaard is küldött neki Valentin-napi üzenetet, elképzelhető, hogy emiatt gőzölt be Pistorius.

"A házban bizonyítottan csak két ember volt. Ha azt hitte, hogy betörő van a fürdőszobában, akkor miért nem kérdezte meg tőle, hogy hol a barátnője? A fürdőszoba 1,4 x 1,4 méteres. Szörnyű lehetett Reeva Steenkampnek, hogy nem tudott hova menekülni, és azt a támadó nagyon jól tudta, hogy ha az ajtóra lő, akkor eltalálja azt, aki bent van. Nem érdekelte semmi, gyilkolni akart, egyértelmű a szándékos emberölés" - összegzett a vád, amelynek képviselője azt a kérdést is feltette, hogy miért vitte le Pistorius a már meglőtt nőt a földszintre.

Egy félórás szünet után a bíró közölte, hogy az eddig elhangzottak alapján előre eltervelt emberölés miatt emel vádat Pistorius ellen, miután Gerrie Nel, a vád képviselője objektív bizonyítékokkal rendelkezik, úgy mint a barátnő holmija, a lövések a fürdőszobaajtón, a kívülről betört ajtó, és az, hogy Pistorius levitte Steenkamp holttestét a lépcsőn a földszintre. A védelemnek ezután komoly bizonyítékot kell felmutatnia ahhoz, hogy a vád változzon. Ha Pistoriust bűnösnek találják, életfogytiglant kaphat, leghamarabb 25 év múlva szabadulhat, és óvadék ellenében sem védekezhet szabadlábon. A hallottakra a sportoló ismét zokogni kezdett, a bátyja próbálta tartani benne a lelket.

Forrás: AFP/Stephane de Sakutin
Pistorius mögött balra az apja és a két testvére AFP/Stephane de Sakutin


Egy rövid ebédszünet után a védőügyvéd elkezdte felolvasni Pistorius nyilatkozatát: "Nem értem, hogyan vádolhatnak gyilkossággal, ráadásul előre kitervelt emberöléssel, amikor nem állt szándékomban megölni a barátnőmet" - kezdődött a nyilatkozat. Pistorius állítása szerint megbeszélték a barátnőjével, hogy otthon maradnak. Este 10-kor már ágyban voltak, ő tévét nézett lecsatolt lábbal, a barátnője pedig jógázott. Nagyon szerelmesek voltak egymásba, Reeva Steenkamp ajándékot is vett neki Valentin-napra - állt a vallomásban. Ennél a pontnál a bíró megállította a felolvasást, mondván, hogy a hangosan zokogó Pistoriust láthatóan megviseli lelkileg a dolog. Két percet adott neki, hogy beszéljen a családtagjaival, és megpróbálja összeszedni magát.

A nyilatkozat szerint azon az estén Pistorius be akarta húzni az erkély tolóajtaját, amikor észrevette, hogy van valaki a fürdőszobában. Azt hitte, hogy a barátnője az ágyban fekszik, és egy betörő az. Mivel nem volt felcsatolva a lába, ezért kiszolgáltatottnak érezte magát. Nagyon megijedt, halálfélelme volt, elővette az ágy alatt lévő 9 mm-es pisztolyát, amit azért tartott ott, mert korábban már betörtek hozzá. Azt kiabálta a fürdőszobába a "betörőnek", hogy hagyja el a házat, miközben a barátnőjét felszólította, hogy hívja a rendőrséget. Ekkor vette észre, hogy Reeva Steenkamp nincs az ágyban, de addigra már leadta a lövéseket.

Ezután segítségért kiáltott, majd felcsatolta a lábát, odament a fürdőszobához, az ajtó zárva volt, ezért betörte egy krikettütővel. A barátnője még életben volt, azonnal hívta a rohammentőket, és elindult vele a lépcsőn lefelé. "Megpróbáltam megmenteni az életét, de a karjaim között meghalt. Nem vagyok erőszakos ember, a vizsgálatok be fogják bizonyítani, hogy nem szándékosan öltem meg" - állt a nyilatkozatban, amelyben Pistorius leszögezte, hogy átadja az útlevelét is, garantálva ezzel, hogy nem szökik el az országból akkor sem, ha óvadék fejében szabadlábra helyezik.

Forrás: AFP/Stephane de Sakutin
Pistorius apja is összeomlott AFP/Stephane de Sakutin


A védőügyvéd ezután Oscar Pistorius egyik barátjának, egy bizonyos Alexnak a nyilatkozatát olvasta fel. A barát szerint Pistorius imádta a barátnőjét, és sokszor áradozott róla, hogy senki máshoz nem hasonlítható. Pistoriust szerény, kedves, érzékeny embernek írta le. Ezután újabb nyilatkozat következett, ezt Reeva Steenkamp egyik legjobb barátnője írta. Szintén szerénynek és igazi úriembernek nevezte Pistoriust. "Reeva azt mondta, hogy nagyon szereti Oscart, aki a tenyerén hordozta, és ha megkérte volna a kezét, akkor hozzá is ment volna" - fogalmazott Samantha Greyvenstein.

Ítélet nem született kedden, szerdán reggel folytatódik a tárgyalás.

A tárgyalás percről percre ide kattinva.