Vágólapra másolva!
Karatéval kezdte, K-1-ben, kick-boxban és thai-boxban is sikeres volt, tizenöt évesen már Erdei Zsolttal kesztyűzött, tizenhat évesen korkedvezményes engedélyt kapott, hogy bemutatkozhasson a profi bokszolók között. Nemesapáti Norbert edzője és menedzsere szerint Erdeinél is többre viheti, a mesteredző Balzsay Károly szerint azonban csak évek múlva lesz értelme erről beszélni.

Erdei Zsolt maga is meglepődött, amikor megtudta, hogy egy tizenöt éves fiú volt az edzőpartnere a 2010-es Samson Onyango elleni meccse előtt, Nemesapáti Norbert a fizikai adottságait tekintve ugyanis már akkor is jóval a korosztálya előtt járt. A fiatal bunyós edzője és menedzsere, Feja Tibor szerint pártfogoltja boksztudásban is megállta a helyét Erdeivel szemben, amit az is alátámaszt, hogy a korábbi kétszeres profi világbajnok később is igénybe vette Nemesapáti szolgálatait.

"Élesebb edzőmeccseket is vívott Erdeivel, amiből nagyon sokat tanult, és bár az amatőr ökölvívás teljesen kimaradt az életéből, a kick-boxban és K-1-ben aratott nemzetközi sikerei a kellő versenyrutinnal is felvértezték. Ezekben a küzdősportokban is főleg a kézmunkájára támaszkodott, rengeteg meccset nyert meg kiütéssel. Búcsúképpen novemberben két szabályrendszerben is amatőr világbajnoki címet hozott haza Olaszországból, K-1-ben minden ellenfelét kiütötte, és kick-boxban is csak a döntő ment végig. Ezek után úgy érezte, ezek a küzdősportok már nem tartogatnak számára nagy kihívásokat, és most már a bokszra koncentrál" - nyilatkozta Feja.

Forrás: Sasvári Tamás

Nemesapáti tavaly májusban, néhány hónappal a 17. születésnapja előtt korkedvezményes profi versenyengedélyért folyamodott, amelyet meg is kapott a Magyar Ökölvívó Szövetségtől. Eddigi négy meccsét megnyerte, hármat kiütéssel, vasárnap lesz az ötödik profi összecsapása, Szekeres Lászlóval (11 győzelem, 22 vereség, 4 döntetlen) találkozik. Komoly ellenfele ugyan még nem volt, de Feja szerint lassan erre is megérik az idő, és már dolgoznak rajta, hogy tavasszal egy minőségi bokszolóval is összemérje a tudását. "Nagyon sok van a fiúban, a tehetsége pedig rendkívüli szorgalommal párosul. Kavargatni fogja az állóvizet rendesen, nem lehet majd nem számolni vele. Már most komoly istállók érdeklődnek iránta, például a német Sauerland, ugyanakkor Norbi még nagyon fogékony és fejlődőképes is, egyelőre még csak nem is körvonalazódnak a határai. Szerintem még Erdei Zsoltot is túlszárnyalhatja" - állítja Feja, aki tízéves kora óta foglalkozik Nemesapátival.

Erdei felkészülését idősebb Balzsay Károly irányította, amikor a két bokszoló egymással kesztyűzött, így testközelből is meggyőződhetett Nemesapáti képességeiről. A volt szövetségi kapitány azonban óvatosságra int. "Nem rosszak az adottságai, de majd csak három év és néhány értékelhető ellenfél után lesz érdemes arról beszélni, milyen karriert futhat be" - mondta Balzsay, aki szerint igenis nagy hátrány, hogy Nemesapáti kihagyta az amatőr szakaszt. "Végig kell menni az összes korosztályon, hogy egy bokszoló megszerezze a szükséges tapasztalatokat. Olyan ez, mint amikor valaki új lakásba költözik: eleinte még keresgélnie kell a villanykapcsolót, amelyet pár év elteltével már becsukott szemmel is megtalál. Természetesen örülünk, hogy feltűnt egy ilyen fiatal bokszoló, de túl régóta vagyunk már a szakmában ahhoz, hogy máris ünnepelni kezdjünk."

Nemesapátihoz hasonlóan a Feja Promotion versenyzője a pillanatnyilag az egyetlen magyar profiboksz-világbajnok Szebelédi Renáta is, akiről itt olvashat bővebben.