Társoldalunk:

A bírók ellenem ítélnek - minden magyar kiesett a debreceni vébén

2013.03.08. 15:09

Knoch Viktornak, Liu Shaolin Sándornak, Heidum Bernadettnek és Keszler Andreának sem sikerült bejutnia az elődöntőbe 1500 méteren a debreceni Főnix-csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság pénteki nyitónapján.

A közel 1000 néző a vébé ünnepélyes megnyitója után az első előfutamban rögtön egy hazai versenyzőnek szurkolhatott Keszler Andrea személyében. A váltóban 2009-ben Európa-bajnok korcsolyázó a januárban összetettben Eb-t nyert olasz Arianna Fontanával és a kanadai vb-ezüstérmes Valerie Maltais-vel került egy futamba, velük nem tudta tartani a tempót, sőt, végül a lengyel Patrycja Maliszewska is megelőzte, negyedik lett, így nem jutott tovább.

A hatodik előfutamban Heidum Bernadett lépett jégre, és a 13,5 körös táv nagy részében az első és a második helyen haladt, a hajrában viszont az egyik kanyarban egy pillanatra elveszítette egyensúlyát, kiesett a ritmusból és a harmadik pozícióba csúszott vissza. Ezt a helyet aztán a célba érkezésig sikerült megtartania, időeredménye azonban nem volt elég a továbblépéshez.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Heidum Bernadett sem jutott továbbMTI/Illyés Tibor

"Három körrel a vége előtt úgy éreztem, hogy még meg tudom előzni a brit lányt, de majdnem elestem, mert belekorcsolyáztam egy vájatba. Ezután már nem maradt sem elég időm, sem elég erőm ahhoz, hogy feljöjjek a második helyre" - nyilatkozta az MTI-nek Heidum Bernadett.

Knoch Viktor az első futamban kapott helyet, a nyitókörben az élre állt, a táv feléhez közeledve azonban már kínai és holland riválisával csatázott, visszaesett a harmadik pozícióba, a mögötte érkező lett Roberto Pukitis az egyik kanyarban lendületből megpróbálta megelőzni. A magyar versenyző igyekezett lezárni a belső ívet, ez azonban csak úgy sikerült, hogy összeütközött ellenfelével, és mindketten elestek. A versenybírók a futam után Knochot megbüntették, mert őt látták szabálytalannak, lett riválisát pedig továbbjuttatták.

"Úgy gondolom, hogy nem volt tiszta az ellenfelem előzése, de az utóbbi időben a bírók folyamatosan ellenem ítélnek, a januári Európa-bajnokságon is ezt tapasztaltam" - nyilatkozta az MTI-nek Knoch. "Pukitis a kanyar közepén, a harmadik bólyánál ért be elém, szerintem ez még nem tekinthető előzésnek, a negyedik bólyánál már elengedtem volna."

Liu Shaolin Sándor nagyon erős futamba került, vb- és Eb-érmes ellenfelei nem is hagytak neki sok esélyt: a hajrá kezdetekor magasabb tempóra kapcsoltak, lehagyták a magyar korcsolyázót, aki két riválisát megelőzte, és negyedikként ért célba, a továbbjutáshoz viszont ez kevés volt.

Az előfutamokból az első két helyezettek, valamint a két legjobb időeredményt elért harmadikok jutottak az elődöntőbe.