Vágólapra másolva!
A magyar kajakszövetség elnöke számított rá, hogy Janics Natasa visszatér Magyarországra, a szerb szövetséget azonban sokkolta a bejelentés. Bár a háromszoros olimpiai bajnok megtartotta a szegedi ingatlanjait, valószínűleg máshova igazol majd, mert a klub edzőjével és versenyzőivel is megromlott a viszonya. Volt menedzsere úgy látja, egy egész intézményt kell most újra felépíteni Janics mögé, a sikeredző Fábiánné Rozsnyói Katalin szerint pedig még a kétszeres londoni aranyérmes Kozák Danuta se tudja majd legyőzni, ha jól sikerül a felkészülése.

"Négy hónap alatt fokozatosan vált egyre világosabbá Natasa számára, hogy a szerbiai feltételrendszer elmarad a magyar lehetőségektől. Belátta, hogy igazuk volt azoknak, akik korábban erre figyelmeztették" - indokolta az [origo]-nak Janics döntését Farkas Dávid, aki az áprilisig Portugáliában edzőtáborozó kajakos kommunikációs ügyeit intézi.

A Szerb Kajak-kenu Szövetség főtitkára, Dusan Milenkovic az újvidéki Magyar Szótól értesült a döntésről, és elmondása szerint sokkolta a bejelentés - írta az MTI. A szerb kajakszövetségből származó információnk szerint ugyanakkor tudtak róla, hogy Janics egyre elégedetlenebb, mivel Szerbiában nagyon lassan intéződtek a dolgai, és a mai napig nem rendeződött a helyzete. A szerb szövetség elnöke is elismerte a Magyar Szónak, hogy Janics szemszögéből ez volt a legjobb lépés. "Tiszteletben tartjuk Natasa döntését, mivel nem volt más kiút, nem akart két évet kihagyni" - mondta Mirko Nisovic. "A szerb szövetség mindent megtett, hiszen jelenleg is a szerb válogatott tagjaként, a szerb állam pénzén edzőtáborozik Portugáliában. Natasa és a szövetség között nincs harag."

"Próbálták ugyan támogatni a szerbek, de jelen állás szerint náluk csak trükközéssel versenyezhetett volna, ezt pedig nem akarta" - tette hozzá Farkas.

Douchev-Janics Natasa az olimpia után úgy döntött, hogy szerb színekben kajakozik tovább, amit azzal indokolt, hogy együtt akar lenni a férjével, a bolgár Andrian Douchevvel. A magyar szövetség azonban csak 150 ezer euró ellenében adta volna ki Janics versenyengedélyét, a szerbek pedig ezt nem fizették ki. A nemzetközi szövetség ezután a szabályait érvényesítve úgy döntött, hogy Janicsot 2014 augusztusáig eltiltja a versenyzéstől. Ezek után kezdett több újság is cikkezni arról a lehetőségről, hogy Szerbia egy villámgyors eljárással honosíthatja Andrian Douchevet, és akkor Janics egy válás, majd egy új házasságkötés után már az idén is indulhatna a világversenyeken szerb színekben.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Teljes mellszélességgel támogatják, de nem kivételeznek vele

Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke az [origo]-nak azt nyilatkozta, a mostani döntést Janics a férjével egyeztetve hozta meg, a szövetségnek csak abban volt szerepe, hogy igyekezett normális, emberi viszonyt kialakítani kajakossal. "Számítottam rá, hogy lehet egy ilyen fordulat. Egyrészt azért, mert ebben a korban egy kétéves kihagyás félbetörheti a pályafutást, másrészt pedig azért, mert Natasa olyan jó viszonyban van a férjével, hogy biztos voltam benne, nem vállalja be azokat a trükköket a házasságával, amikről olvasni lehetett" - mondta az elnök.

Az elnök úgy véli, az itthoniaknak is jót fog tenni Janics visszatérése."Natasát bántja, hogy milyen reakciók követték a bejelentését itthon, de felvállalja, hogy ebben ő is hibás volt." Baráth azt is kijelentette, hogy a szövetség teljes mellszélességgel kiáll Janics mellett, de ez nem jelenti azt, hogy kiemelt bánásmódban részesülne.

Újra fel kell építeni mindent

A kérdés már csak, hogy a maga mögött sok mindent felégetett Janics pontosan hova fog visszatérni, és hogyan fog újra beilleszkedni Magyarországon.

"Azért ez nem úgy megy, hogy most csak úgy visszatér, és onnan folytatja, ahol abbahagyta, amikor elment" - mondta az [origo]-nak Csonka Gábor, aki évekig volt Janics menedzsere, és még az után is sokat segített neki a papírmunkában, amikor tavaly ősszel megszűnt közöttük a hivatalos kapcsolat. "Egy teljesen új felállást kell most kialakítani, az egész hátterét újra fel kell építeni, ez pedig nem megy egyik napról a másikra. Itt nemcsak anyagiakról van szó, hanem egy teljes intézményről, bár az sem jellemző mostanában, hogy tolonganának a szponzorok."

Úgy tudjuk, Janicsék mostanáig nem vettek maguknak lakást Szerbiában, Szegeden viszont megtartották az ingatlanjaikat, és a Bárka éttermet sem sikerült még eladniuk. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Szegedre tér majd vissza.

Farkas Dávid ugyanis azt mondta, hogy bár még nincs aláírva a szerződés, az egyik klubbal előrehaladott tárgyalások folynak, és még a héten bejelenthetik, melyik egyesülethez igazol a kajakos. A szegediek azonban a közvéleményhez hasonlóan csak hétfőn reggel értesültek Janics elhatározásáról. A híren Petrovics Kálmán szakosztály-igazgató ugyanúgy meglepődött, mint a klub vezetőedzője, Kovács László, aki a 2008-as pekingi olimpia után vette át Janics felkészítését, amelybe később bekapcsolódott Andrian Douchev is.

Szegeden nem értik Janicsot

A londoni olimpia után megromlott a viszony Kovács és Janics között, miután a kajakos kijelentette, hogy Kovács helyett a férjének járna az olimpiai érmekért járó 15 millió forintos állami jutalom. "Nem a legfényesebben váltunk el, és a volt versenytársai közül is sokakat megsértett" - mondta az [origo]-nak Kovács.

"Itt Szegeden is feszült volt a viszonya a többi lánnyal, de tudtommal Kovács Katival is összeveszett csalódottságában, amiért csak másodikak lettek Londonban. Én megbocsátok neki, és mint versenyzőt továbbra is nagyon nagyra tartom, bárkinek hatalmas nyereség egy ilyen kajakos. A többi dologban azonban egyáltalán nem értjük őt. Pár hónapja kijelentette, hogy nem érzi jól magát Magyarországon, most pedig elhagyja azt az országot, amelyik befogadta és támogatta őt, nem is tudom, mit mondhatnánk erre. Szerintem ugyanúgy egy külön egységként, a párjával fog készülni valamelyik klubnál, mint Kozák Danuta, bár engem az se bántaná, ha mégis Szegedre jönne vissza. De az biztos, hogy én már nem leszek az edzője."

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Kovács és Janics, amikor még megértették egymást

A mezőny szétesése is közrejátszhatott

Janics korábbi edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin örömmel fogadta volt tanítványa döntését. "Mindig mondtam neki, hogy egyszerre hallgasson a szívére és az eszére. Úgy látszik, mostanra sikerült helyesen mérlegelnie a dolgokat. Talán közrejátszott benne az is, hogy a női szakág itthon eléggé szétesett, szanaszét mentek a versenyzők. Ám ettől függetlenül, ha Natasa jól fogja megválasztani a felkészülését, akkor senki sem tudja megverni, még Kozák Danuta sem."

Csonka Gábor is úgy véli, Janicsnak minden esélye megvan arra, hogy visszatérjen a csúcsra, és már most nagyszerűen alakul a formája. A menedzser elmondta, hogy Janics nemrégiben részt vett egy portugáliai tesztversenyen, és kétszázon 41 másodperc alatti idővel győzött, míg a londoni olimpián 45 másodperces eredménnyel lett bronzérmes ezen a távon.

Fábiánné az elmúlt hónapban is kapcsolatban volt Janiccsal, és a kajakos kérésére tanácsokat is adott a felkészüléséhez. "Továbbra is szívesen segítek neki, szívesen odaadom neki az edzéstervet, amely alapján az athéni olimpiára felkészült, de arra a fiúk mellett se időm, se energiám nem lenne, hogy én legyek az edzője. Valószínűleg ő is a férjével akar készülni, ahogy eddig, és ez jól van így, Ando egyáltalán nem ügyetlen, nem véletlenül lett olimpiai bronzérmes párosban. Egyedül ott rontotta el, hogy többet akart kihozni a nőből, mint kellett volna, túl nagy terhelést rakott rá az olimpia előtt. Szívesen elmondom neki, hogy mire figyeljen oda Natasánál, ha valaki lefordítja neki bolgárra, de azt nem akarom, hogy Natasa is hallja, mert az edző szemszöge teljesen más, mint a versenyzőé."

Forrás: MTI/Sándor Katalin
Az első olimpiai aranyérmeit Fábiánnéval nyerte meg Janics

Azt egyelőre Fábiánné sem tudta megmondani, melyik klubban folytathatja Janics. "Szeged nem valószínű, mert konfliktusa volt Kovács Lacival, bár ő ezzel együtt a fenekét földhöz verheti, hogy ilyen versenyzője volt. Egy edzőnek sok mindent le kell nyelnie, én is sokat nyeltem. De most már végleg kiszálltam ebből a marakodó világból, ami a női kajakot jellemzi itthon" - mondta a sikeredző.

Bánatpénz

Baráth Etele szerint a szövetség sokat tanult a Janics-ügyből, ennek következménye, hogy januárban hoztak egy olyan határozatot, amelynek alapján a külföldre távozó versenyzőknek bánatpénzt kell fizetniük a szövetség számára és az egyesületük számára is. Ennek az alsó határa 250 ezer, a felső pedig 15 millió forint, utóbbi az olimpiai bajnokokat érinti. Baráth szerint ezt minden versenyző szó nélkül aláírta.