Vágólapra másolva!
Rafael Nadal február elején tért vissza hét hónapos kihagyás után, a bal térdkalácsában részleges szalagszakadás volt, a térdkalács mögötti lágy részek pedig begyulladtak. Egyelőre megy neki a játék, a Roland Garros fő esélyesének számít, de a bal térde felől nem lehet teljesen nyugodt.

A Massachusetts General Hospital két orvosa, Guoan Li és Jingsheng Li a Tennisplayer.net oldalon tette közzé a tanulmányát, mely alapján Nadal kétkezes fonákjai komoly nyomást helyeznek a bal térdére.

Mikor Nadal sprintből érkezik egy fonákra, és kitámaszt, a bal térdének akár a testsúlya hétszeresét is el kell bírnia. A spanyol játékos versenysúlya 85 kiló, ezért a terhelés mintegy hatszáz kilót jelent.

A quadriceps-izom, a patella-ín és a lágy szövetek Forrás: [origo]

A kétkezes fonáknál a csípő erőteljesebben hajlik, mint az egykezesnél, ilyenkor a megnyúlt kétízületű hajlító izomfejek hossza a térdízület behajlításával csökken, amely következtében nagyobb erőkifejtésre képesek.

Nadal így erősebbeket üthet, ugyanakkor a térdízületet is nagyobb terhelés éri, mert a sípcsont fix helyzetben van, míg a combcsont még mindig mozog, ezzel nagyobb hajlítás jön létre, az izomra eső terhelést pedig részben a patella-ín veszi át. Nadalnak éppen ezzel akadtak gondjai, illetve a porc mögötti lágy részekkel.