Vágólapra másolva!
A Roland Garros sokáig a legkiszámíthatatlanabb Grand Slam-versenynek számított, Rafael Nadal befutása óta azonban csak az a kérdés, ki lesz a második Párizsban. A súlyos sérülése után vasárnap a nyolcadik trófeáját is bezsákoló spanyol játékát mintha salakra találták volna ki. Úgy tűnik, csak a saját térde állíthatja meg kedvenc borításán. 

"Az idei év nagy lehetőség Andy Murray és Novak Djokovic számára, hogy valamelyikük megnyerje a Roland Garrost, de Roger Federert is az esélyesek közé sorolnám. Hogy mi lesz Nadallal? Nem tudom elképzelni, hogy nyerjen, de ha mégis, akkor majd elismerem, hogy rosszul tippeltem" - nyilatkozta az év elején a korábbi hétszeres Grand Slam-tornagyőztes Mats Wilander, akit az Eurosport tévécsatorna állandó szakértőként alkalmaz a nagy versenyek alatt.

A svéd klasszis véleményét a mindent megnyerő Andre Agassi is osztotta, aki azt mondta, tapasztalata szerint ha egy játékos sokat kihagy, annak az időnek a duplája kell, hogy ismét tökéletes formába lendüljön.

Márpedig Nadal a térdsérülése miatt hét hónapig kimaradt a nagy körforgásból, és a visszatérésekor még azok is szkeptikusan gondoltak további esélyeire, akik az átlagnál picit jobban konyítanak a játékhoz.

Elvesztett döntővel kezdte

A sérülése utáni első tornán, a chilei Vina del Marban a döntőig minden rendben ment, ott azonban három szettben kikapott a világranglista 73. helyén álló Horacio Zeballostól, aki korábban egyetlen tornát sem nyert.

Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet

Nadal negyvenegy salakos fináléjából ez volt az ötödik, amelyet elveszített, Zeballos pedig az első balkezes lett, aki legyőzte őt kedvenc borításán. "Nem ez volt életem legjobb meccse, sok jel mutatja, hogy még nem vagyok csúcsformában. Ezzel együtt remélem, hogy ez a torna sok jó eredmény kezdete" - reménykedett akkor a mallorcai klasszis, majd utólag bevallotta, akkoriban még fájt a térde a meccsek közben és után.

Kisgyörgy Gergely, a magyar Davis-kupa-csapat korábbi tagja - aki jelenleg a Diego SC elnöke - az Origónak azt mondta, abszolút meglepte, hogy Nadal a visszatérése után ilyen hamar félelmetes formába lendült, bár ennek a jeleit már az elvesztett chilei döntőn is látta.

Akaraterő és alázat

"Jól tette, hogy Vina del Mar után bevállalt két kisebb versenyt. Az acapulcói döntőben, amelyen 6:0, 6:2-vel szinte feltörölte a salakot Ferrerrel, már a régi Nadalt láthattuk. Hatalmas sportember, aki egy sérülés után így vissza tud térni, és ekkora akaratereje van, arról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Nadalban az is becsülendő, hogy amikor évekig második volt, belátta, hogy a játékán változtatni kéne, és megvolt benne az alázat, hogy tovább fejlődjön" - mondta Kisgyörgy.

Nadal a Sao Pauló-i és az acapulcói győzelem után kemény pályán is odacsapott, Indian Wellsben Federert verte meg a negyeddöntőben, majd a fináléban Juan Martin del Potrót győzte le, így 2010 októbere után először tudott ezen a borításon tornát nyerni. A világelső Novak Djokovic a monte-carlói döntőben megakadályozta, hogy kilencedszer is győzzön, de ez sem vetette vissza, Madridban, Barcelonában és Rómában is átgázolt a mezőnyön, így a Roland Garrost úgy kezdhette, hogy hat tornagyőzelem a zsebében volt az idén.

Forrás: AFP/Miguel Medina

A párizsi verseny Nadal érkezéséig talán a legkiszámíthatatlanabb GS-torna volt a négy közül, minden évben meg lehetett nevezni nyolc-tíz esélyest. Itt fordult elő a legtöbbször, hogy kiemeltek már a torna elején elhullottak ismeretlenebb játékosokkal szemben, 1989 és 2005 között csak Jim Courier (1991, 1992), Sergi Bruguera (1993, 1994) és Gustavo Kuerten (1997, 2000, 2001) tudott egynél többször győzni a vörös salakon. Nadal vasárnap nyolcadszor nyerte meg a Garrost, ennyi trófeát még soha senki nem gyűjtött be ugyanarról a GS-tornáról.

De vajon mik azok az elemek a játékában, amelyek Nadalt már-már sebezhetetlenné teszik itt?

Szinte kipattan a labdája a pályáról

"Korábban nem volt olyan nagy különbség a játékosok között, Bruguera például nyert két Garrost, de az ő játékstílusa sem volt olyan erőteljes, mint Nadalé, aki eleinte védekező stílusú játékos volt, szétfutotta az ellenfelet, majd belépett a pályára, és befejezte a labdamenetet. A legnagyobb fegyvere a felpörgetett tenyeres ütés, amely a T-vonal mögött egy méterrel pattan le, és ezt kétfelé módon lehet kezelni: az ember vagy megpróbálja az alapvonalon felszálló ágban megütni, vagy kénytelen négy méterrel az alapvonal mögül, vállmagasságból visszaadni" - magyarázta Kisgyörgy.

Nadal gyakorlatilag teljesen leszorítja a pályáról az ellenfelét, aki ha nem tud elég hosszút ütni, onnantól azzal szembesül, hogy ellenfele elkezdi a tenyereseivel irányítani a labdamenetet

A salak a leglassabb borítás, és több szempontból is kedvez Nadalnak: egyrészt a hihetetlenül jó lábmunkájával a nyerőnek tűnő ütéseket is utoléri, sokszor méterekről csúszva, másrészt a lassabban érkező labdák mögé több ideje van odaérni, így gyakran akkor is inkább kifordul, hogy tenyerest üthessen, ha a fonák lenne logikus. Harmadrészt a salakon jönnek ki a legjobban azok a pörgetett ütések, amelyekkel folyamatosan nyomás alatt tartja az ellenfelet, mert ezen a borításon pattan a legmagasabbra a labda.

Ehhez jön, hogy Nadal mentálisan és fizikailag is az egyik legjobb a mezőnyben, így a hosszú labdamenetek az ő malmára hajtják a vizet, mivel minden téren felőrli az ellenfelet. A salakon a kitartás, a türelem és az állóképesség a legfontosabb tényezők, márpedig a spanyol ezek terén is jól áll. Szokták mondani, hogy ellene salakon háromszor kell megnyerni egy labdamenet, mert az első két, más borításon valószínűleg nyerő ütést általában vissza tudja adni.

"Ráadásul mostanra a fonákja is sokat fejlődött, az idei Garroson az alapvonal mögül két méterrel is ütött nyerőket, ez korábban nem volt benne a játékában. A szervája is hatékonyabb lett, és támadóbb szellemben játszik, próbálja hamarabb befejezni a pontokat, amit a kora és a korábbi sérülése is magyaráz. A lába még mindig nagyon jó, mindent elér, kiszorított helyzetekből olyan megoldásai vannak, amikre az ellenfél nem számít, és mivel balkezes, más szögeket tud ütni" - folytatta a spanyol játékának elemzését Kisgyörgy.

Forrás: AFP/Thomas Coex

Nadal a mostani diadal után 59 győzelem mellett mindössze egyetlen vereséget jegyez Párizsban, 2009-ben a svéd Robin Söderling 6:2, 6:7 (2-7), 6:4, 7:6 (7-2)-ra verte a negyedik fordulóban. Pedig Nadal pár héttel korábban 6:0, 6:1-re legyalulta Söderlinget, de amikor elbukta az elődöntőt, azt mondta, nem érte meglepetésként ellenfele játéka, tudta, hogy mennyire veszélyes.

A minden mindegy tenisz egyszer bejött ellene

"Söderling akkor azt választotta, hogy kockáztat, ütötte a labdát, ahogy a csövön kifér, és minden bejött neki. Az éles helyzetekben sem remegett meg a keze, de amikor rontott, akkor is nyomta tovább, ahogy addig, Nadal pedig nem volt úgy ott fejben, hatással lehetett rá, hogy akkor váltak a szülei. Bár rá egyébként nem jellemző, hogy mentségeket keres, ha veszít" - elevenítette fel az akkor hatalmas szenzációt jelentő vereséget Kisgyörgy.

Hogy aznap Söderling valóban ihletett állapotban játszott, azt az egy évvel későbbi döntő igazolta, amikor megtörtént a visszavágás, és Nadal, a svédnek csak tíz játékot engedélyezve, visszavette a trónját. Az idei tornán az elődöntőben állt a legközelebb ahhoz, hogy ismét átélje, milyen, amikor nem őt ünnepli a párizsi publikum, az elődöntőben Djokovic brékelőnyben volt a döntő játszmában, Nadal azonban visszatornázta magát, majd 9:7-re behúzta a szettet.

A döntő előtt borítékolni lehetett, hogy meglesz a rekordot jelentő nyolcadik siker, mivel ellenfele, Ferrer mindössze egyszer, 2004-ben tudta salakon megverni. Azóta tizenhatos győzelmi sorozatot épített fel ezen a borításon honfitársa ellen. Kisgyörgy szerint Ferrer az a játékos, aki a mögötte lévőket rendre elveri, az előtte állóktól viszont szinte mindig kikap, így nem meglepő, hogy a mostani döntőben sem volt esélye.

Forrás: AFP/Keinzo Tribouillard

Összejöhet neki a tíz Garros

Hogy akkor mi lehet a megoldás Nadal ellen? Djokovic az idén egyszer már megverte, és Párizsban sem állt ettől távol, az ő játéka alkalmas lehet arra, hogy elkapja a spanyolt. "Djokovic jól védekezik, de ha kell, akkor nagyon jól be tud lépni a pályára, a ritmusváltás pedig hatékony lehet Nadal ellen. Igaz, salakon a szerbnek is száztíz százalékot kell nyújtania, ha meg akarja őt verni. Ha rendben lesz a térde, akkor Nadal még két évig a Garros királya lehet, mert a párizsi salak kemény, és ez kedvez a játékának, a pörgetései nagyon felpattannak, a labdái felgyorsulnak" - tekintett előre Kisgyörgy.

A cikkünk elején citált Agassi is abban bízik, hogy Nadal jobban figyel majd a testére, mivel már megitta a levét annak, hogy rossz döntéseket hozott, és túl sokat játszott. "Az, ahogy visszatért, amit elért, mindent elárul a szellemiségéről, a szívéről, az elhivatottságáról. Egy ilyen kihagyás után így újrakezdeni, ez páratlan" - szórta a hamut a fejére Agassi. Mert néha még a legnagyobbak is tévedhetnek.